Dagboka tirsdag 20. august 2013

Rekruttlaget tapte igjen, i morgen står Vålerenga overfor høstens viktigste kamp og i media handler alt om hvor forferdelig norsk fotballs pengebruk er. Dagboka har meninger om dette. Rekruttlaget Vålerenga 2 stilte igjen med et ungt lag da de i går møtte Drøbak-Frogn på bortebane. Det holdt bare nesten. Drøbak-Frogn tok ledelsen 2-0 før halve … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 20. august 2013»

Rekruttlaget tapte igjen, i morgen står Vålerenga overfor høstens viktigste kamp og i media handler alt om hvor forferdelig norsk fotballs pengebruk er. Dagboka har meninger om dette.

Rekruttlaget

Vålerenga 2 stilte igjen med et ungt lag da de i går møtte Drøbak-Frogn på bortebane. Det holdt bare nesten. Drøbak-Frogn tok ledelsen 2-0 før halve første omgang var spilt, og da hjalp det lite at Fitim Kastrati reduserte for Vålerenga da det var 13 minutter igjen. Dagboka så ikke kampen og vet strengt tatt ikke mer enn dette, og at 27 poeng bør holde for å unngå nedrykk fra 2. divisjon. Men det er mange kamper igjen og noen trepoengere bør det være mulig å plukke med seg.

Tur til Trondheim

Vi klipper og limer fra Klanens sider og oppfordrer glatt alle til å ta turen til Trondheim i morgen for å se RBK-VIF kl 1830:

Bohembussen kjører til cupkampen! Avreise fra Bohemen kl. 09:00 Pris er 600,- tur/retur og du oppfordres sterkt til å bli med. Gutta trenger all den støtte de kan få mot bondepakket i kampen om Haralds pokal. Bussen er røykfri og det stoppes for sugepauser underveis. Veien til cupfest og Ullevaal ligger åpen, det er bare et par små hindere før vi er der!

Påmelding i Sjappa eller til yvonne@sjappa.net. Løp og kjøp! Foreløpig har ingen private busser meldt at de reiser.

Rettssaken

Norsk presse skal nå godte seg i noen uker ved å få innsyn i hvordan norske fotballklubber agerer ved kjøp og salg av spillere og forhandler om lønninger og diverse. «Et stygt innblikk i norsk fotballs pengebruk» er tittelen i Aftenposten, og de lar sin rettsjournalist, som kan mye jus, men lite om fotball, breie seg i papiravisen og på nett. Her får han dokumentere sin inkompetanse hvor han til og med synes at 800.000 i lønn for en fotballspiller er mye. Antagelig tjener han betydelig mer selv.

Dagboka er ikke uenig i at det er mye penger i norsk fotball, og der det er penger dukker det selvsagt opp gribber, og alle vet at penger fører til at alle «skal ha, skal ha». Akkurat som aksjespekulanter, ledere i næringslivet og andre som karrer til seg mye penger kan virke svært usympatiske og umoralske, så er ikke det automatisk forbundet med ulovligheter selv om det kan stinke og du personlig ikke liker det.

Det er viktig å skille ut dritten, og i denne saken vil dritten få masse oppmerksomhet, mens det er jussen som er relevant.

En spillers verdi

Dagboka har som alle andre ingen problemer med å se at begge disse avtalene Stabæk og Vålerenga gjorde i forbindelse med Gunnarsson-salget og Stengel-opsjonen virker underlige. Men å verdifastsette en fotballspiller er ikke matematikk. Så når aktor bygger sin tiltale på at Gunnarsson var verdt 5 millioner kroner på det tidspunktet, så er det etter denne dagbokistens skjønn helt på trynet. Ja, muligens var ikke den reelle verdien 1 million kroner heller, men det er i alle fall nærmere sannheten.

Stengel var en særdeles talentfull 15-åring og hadde/har helt klart et enormt, fremtidig potensiale fotballmessig, og dermed også økonomisk. Men hva er verdien på han i 2011? I dag kjemper Manchester City, Arsenal og Chelsea om den belgiske 17-åringen Zakaria Bakkalia, og allerede i 2011 prøvde City å kjøpe han. Stengel var ønsket av AC Milan for to år siden. Denne dagboka skal ikke hevde hva som er riktig verdi på et 15-årig stortalent, for talenter kan falme og visne (ref Freddy Adu, google navnet hvis du ikke vet), men hva du, jeg og ikke minst hva folk som lever i media av å kommentere andres handlinger, hva vi mener er en fornuftig pris for en 15-åring, er totalt irrelevant. Fotballens pengebruk er gjerne stygg for den som ikke har sett det tidligere, men er den ulovlig? Adam Smith poengterte dette med penger for flere hundre år siden:

All money is a matter of belief.

Big Brother-show

Så det er bare å forberede seg på et nytt Big Brother-show fra Bærum de neste ukene. Pressen værer blod. TV2 skal ha ære for å ha gravd fram saken i sin tid, men redaksjonen hadde blitt felt så det suser i PFU for å slå fast at Stabæk var tilbudt 5 millioner kroner for Gunnarsson. Dette ble premisset for den såkalte Gunnarsson-saken, og som Peer Gynt sa: Hvor udgangspunktet er galest, blir tidt resultatet originalest.

Inge Andre Olsen fortsetter sin forklaring i dag, deretter skal Truls Haakonsen i ilden. Det er verdt å merke seg at ingen som representerer Vålerenga i dag er satt under tiltale, men «alle» som ikke er en del av Vålerenga-familien (kanskje med et lite unntak for Stabæk akkurat nå) ønsker oss nok dit pepper’n gror. Ja, dette er en spesiell sak, men det spesielle er nok først og fremst at folk uten forståelse får innsyn i noe de tror de forstår. Ja, fotballens pengebruk er lite sjarmerende, og du kan mene mye om at Anna Nicole Smith (hvil i fred) giftet seg med J. Howard Marshall (63 år eldre enn henne) og arvet 532 millioner kroner, men er det ulovlig?

Vålerenga i dag

Aner ikke. Du kan jo stikke innom egnet vertshus eller pub og titte på Bakkalia som i kveld spiller kvalik til Champions League for PSV Eindhoven mot AC Milan.

Legg igjen en kommentar