Dagboka onsdag 17. juli 2013

Det er fellesferie i Norge og ingen kamper i Tippeligaen spilles til helgen. Gutta har siste fellestrening i dag før de tar ferie – til mandag – så det er ikke all verden å skrive om. Men VPN var sitt dagbokansvar bevisst, og i går var VPN ringside da A-laget skulle trene i Bingen nettopp … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 17. juli 2013»

Det er fellesferie i Norge og ingen kamper i Tippeligaen spilles til helgen. Gutta har siste fellestrening i dag før de tar ferie – til mandag – så det er ikke all verden å skrive om.

Men VPN var sitt dagbokansvar bevisst, og i går var VPN ringside da A-laget skulle trene i Bingen nettopp for å fylle denne dagboken med godbiter. Lettere fyllesjuke møtte vi opp, riktignok et par minutter etter kl 1030, men vi var der. Det var dessverre ikke A-lagsspillerne.

Spillerne testet seg

Det var bare unggutter født sent på 90-tallet som trente der, for A-lagstroppen var på Toppidrettsenteret for å teste seg. Vi sendte epost til Geir Ove Fidje i Vålerenga, som har ansvar for profil og markedsføring, og fikk svar:

Hei, det blir trening på Valle i morgen kl 10:30 (altså i dag, red. anm.). Blir nok løping. Testene som er gjort i dag (altså i går) er de samme som man har før sesongoppkjøringen. Dvs O₂, sprint, spenst og styrke. Samtlige har hatt en bra fremgang og ligger veldig bra an til å være midt i sesong, noe som er litt uvanlig da man vanligvis pleier å være mer sliten på denne tiden av året. Så dette lover godt!
🙂

Det betyr altså at Vålerenga nå kan dokumentere at Fegor Ogude er i bedre form enn hva han var før seriestart. Vi får se om de resultatene også lekkes til VG.

Michael Owen

Mange mener mye om talentutvikling, og som pappatrener på ett av de mange 10 års lagene til Skeid, kan jeg jo være meningsberettiget, men enda mer interessant er det hva Michael Owen sier.

NTB har oversatt en artikkel som er sendt ut av Reuters, og de siterer den tidligere landslagsspissen som mener mangelen på fremadstormende talenter er et stort problem for det engelske landslaget.

– Det er ingen som lenger kommer hjem fra skolen, løper rett ut og banker på ti dører, og spør om noen vil være med på å spille fotball. Jeg pleide å løpe rett hjem fra skolen for å hente fotballen, sier Owen.

– Om du ser på hvor de beste, unge spillerne kommer fra, så er det ofte fra land hvor fotballen blir sett på som en vei ut og som en redning, legger han til.

Vi kan bare legge til for egen regning at de største, og i alle fall de fleste, talentene i Oslo, kommer fra Groruddalen eller andre steder hvor oppveksten er såpass preget og tøff at du vet at du må gi alt i fotballen for å komme noen vei.

Ingen under 21 år

I det samme intervjuet vises det til en undersøkelse som forteller at fem av klubbene i Premier League forrige sesong, Manchester City, Stoke, Chelsea, Swansea og Wigan, ikke brukte en eneste engelsk spiller under 21 år.

Totalt var det kun 35 engelske U21-spillere som fikk spilletid i den øverste ligaen. De sto for 2.28 prosent av spilletiden i serien totalt. Et tall som er lavere enn for hjemlige ungdomsspillere i de andre toppligaene.

Få nasjonale spillere

The Guardian hadde for noen dager siden også en artikkel om unge, engelske fotballspillere. I en oversikt over antall nasjonale spillere i de fem største ligaene (England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike) var det helt klart færrest engelske spillere.

Liverpool og Norwich hadde flest engelske spillere (14 hver) som var brukt i sesongen 2012/13, mens West Ham, Tottenham og Aston Villa (5 hver) hadde flest spillere som var utviklet i eget akademi. Wigan, Swansea, QPR og Manchester City hadde ikke utviklet noen spillere i eget akademi.

Tvinge klubbene?

The Guardian hadde en poll hvor 70 prosent av leserne mente klubbene i Premier League bør tvinges til å fremme unge, engelske spillere. Men vil folk virkelig ofre sin egen klubbs suksess for at nasjonens landslag skal bli bedre?

Dette er i alle fall interessante tanker når vi vet at Ivan Näsberg nå har debutert, en unggutt som har spilt i Vålerenga siden han var fem år, men som vel er et unntak. For det er beinhardt å nå opp!

Gary Neville

Gary Neville, som er med i Roy Hodgsons landslagsteam, sa dette til The Guardian etter at Englands yngre landslag feilet i sommer:

«I always felt the cream would rise to the top. I’ve always believed that, if you are good enough, you will get the opportunities. We were always told that as kids. But I’m not quite so sure any more. I’m not sure that, if a player is good enough, they will actually have a chance of getting through because if everyone wants instant success then they haven’t got time to develop.»

Vålerenga i dag

Tja. Se Vålerenga-spillere løpe i Bingen…

Legg igjen en kommentar