Dagboka onsdag 8. mai 2013

Det er kampdag, og tre nye poeng er det eneste dagen handler om. Dagboka føler ikke at det er unaturlig å innkassere tre poeng på hjemmebane mot Hønefoss, men et morgenknull hjemme og kanskje en bitteliten avsugning av hu’ fine i lunsjen, kan også defineres som naturlig. Elendig seriestart Tippeliga-seier nummer tre på rad. Det … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 8. mai 2013»

Det er kampdag, og tre nye poeng er det eneste dagen handler om. Dagboka føler ikke at det er unaturlig å innkassere tre poeng på hjemmebane mot Hønefoss, men et morgenknull hjemme og kanskje en bitteliten avsugning av hu’ fine i lunsjen, kan også defineres som naturlig.

Elendig seriestart

Tippeliga-seier nummer tre på rad. Det er det er snakk om i dag. Kjetil Rekdal sier det presist på klubbens sider at “med seier i dag er en elendig seriestart korrigert til en ok seriestart”.

http://www.vif-fotball.no/news/article/1m84d9tbo8hzo19xdm8osge8az/title/–de-har-litt-av-alt

Og det er ingen tvil: 12 poeng etter 8 kamper er ikke veldig imponerende, men det vil absolutt være godkjent. Da er vi i posisjon til å ende hvor som helst på tabellen, men vi ser bare oppover. At Godset har 16 poeng etter sju kamper er til å leve med. Tippeligaen er og blir et underlig skue hvor ustabilitet og overraskende resultateter er det eneste du kan stole på.

Bare så det er sagt: Å spille hjemmekamp mot Hønefoss er en møkkakamp. Alt annet enn seier er en gedigen skuffelse. Det er som å møte 2. divisjonslag i cupen: Hønefoss skal beseires. Samtidig vet vi at Hønefoss er et utrolig vanskelig lag å spille mot og det vil kreve full tenning.

Laget

VPN tror “I” gjør minimalt med endringer på laget i kveld, men Ogude får ikke starte på grunn av gule kort. Vi gjetter på at laget blir identisk som mot Ulf Sandnes – bare det at innbytter Gonzales starter kampen i stedet for Ogude. Vi tror Reka velger duellkraft og innsats foran teknikk og finspill, selv om vi har typer som Grindheim og Fellah som absolutt kan leke på høyt nivå.

Da blir laget sånn (og vi er vel egentlig helt sikker på at vi tar feil): Kongshavn – Wawrzynkiewiczs, Muri, Larsen, Lecjacks – Gonzales – Fellah, Grindheim, Hæstad, Calvo – Mos.

Vi skulle gjerne sett Børven starte og bli den stabile målscoreren vi trenger, og vi skulle gjerne sett Mos blomstre som han gjorde i Tromsø, men vi er tålmodige og håper i det lengste at vi “spiller på oss selvtillit”. Å spille på seg selvtillit er for øvrig et artig uttrykk, mye brukt både i hockey og fotball, så hvorfor kan vi ikke bare gjøre det i kveld?

Pa Modou Kah

Ja, det er gammelt nytt, men dagboka synes Pa-Pa-Pa-Pa-Pa fortjener en ørliten hyllest når han nå har meldt overgang til Portland Timbers nord-vest i USA, nesten på grensa til Canada. Dag Riisnæs minnet han slik på Twitter: “Husker jeg hørte Pa Modou Kah i lekser mellom øktene i VIF. Ser at han er verden rundt som spiller, USA neste. Herlig fyr”. Og etterpå fulgte Riisnæs opp med: “Jeg tvang Pa til å gjøre lekser. Han var herlig ydmyk og lærevillig både på og utenfor banen”.

He he. det kan jeg tenke meg. Kongen av Tøyen vil alltid huskes som en utrolig morsom type, selv om det var mye styr rundt han på slutten. Men akkurat styret var nok mest Gunnar Martin Kjenner sin skyld. Vi sakser litt fra en VPN-sak fra 2003:

Pa Modou Kah kom til Norge da han var åtte år. Han kom hit fra Ghana i Afrika. Pa spilte fotball. Først for Sagene så for Skeid og til slutt kom han til Vålerenga. Det skjedde i 1998. Noen få innhopp og et mål i en kamp mot Haugesund var status fram til 2000. Så begynte fotballen å rulle for Pa. Real Madrid likte den afrikanske gasellen, Manchester United dro han med på treningssamling og andre storklubber ringte for å få litt informasjon om denne spilleren som ”alle” snakket om. Pa som er en snill gutt med et hjerte som følger Koranen, holdt begge bena på bakken og sa at det var i Vålerenga han ville være. Og i Vålerenga ble han, overgangsmarkedet i internasjonal fotball sprakk i likhet med andre bobler, men klubbene glemte ikke Pa. I 2000 etablerte Pa seg som A-lagsspiller, i 1. divisjon vel og merke, og året etter var han fast på laget.

Så hopper vi til 2003:

Jeg vet ikke hva som er verst, men på et eller annet tidspunkt kom Pa i kontakt med en gribb som i lengre tid hadde kretset over han. Gribben heter Gunnar Martin Kjenner, og er ifølge sjefen i Pas flokk en person han har absolutt ingenting til overs for. I følge denne sjefen, som vi alle vet heter Kjetil Rekdal, så har Kjenner anbefalt Pa å ikke skrive ny kontrakt med Vålerenga. Dette har provosert Rekdal kraftig. Resultatet: Pa blir satt på benken i årets andre treningskamp, og det mot Lillestrøm.

Vel, lang historie kort osv: Pa ble solgt til AIK i Sverige før han spilte en haug av sesonger i nederlandske Roda. De to siste årene har han spilt i Qatar og Saudi Arabia, og nå får han altså oppleve USA. Ikke verst, Pa. Og vel unt.

180 angrep i en kamp

Vi siterer mer fra eks-landslagsspiller og eks-Vålerenga, Dag Riisnæs, som i dag er ansvarlig for trenerutdanningen i NFF. Han skriver:

«I løpet av en fotballkamp har et lag gjennomsnittlig 180 angrep. Av disse 180 er som regel et mindretall gylne overgangsmuligheter. De gylne mulighetene som oppstår, må laget ta for enhver pris. Det er alltid lettest å score mål hvis motstanderen er i ubalanse. En del angrep starter også helt bakfra, og motstanderlaget har alle spillere på rett side av ball. I Norge er det mange som øver mye på frispilling i bakre ledd når det trenes angrepsspill. Effekten av det kan diskuteres, i hvert fall mot relativt høyt press».

Dette er hentet fra en artikkel publisert på trenerforeningens nettsider (trenerforeningen.net) og i bladet Fotballtreneren nr 3, 2009. Han avslutter slik:

Angrepsspill dreier seg til syvende og sist om å ha nok ferdighet hos ballfører og god nok bevegelse hos de øvrige, slik at laget behersker den situasjonen som dukker opp der og da. Ut fra visse retningslinjer. Det må en trener utvikle over tid, og det må jobbes med kontinuerlig. Til slutt nevner jeg hva som gjerne kjennetegner et godt fotballag:

  • Spillerne har god fotballferdighet (valg/utførelse)

  • Det er gode relasjoner mellom spillere i nærheten av hverandre

  • Laget har god struktur (retningslinjer for hvordan laget skal opptre)

  • Laget evner å utnytte kampdimensjonen (forholde seg til motstander, utnytte muligheter/rom, valg av kampstrategi, justeringer underveis)

  • God fysikk (hurtighet, utholdenhet, styrke, bevegelighet), gjerne ut fra roller

  • God psyke

Vålerenga i dag

Kampen starter klokka 19. Så det er bare å komme seg ut i sola før den gjemmer seg bak regntunge skyer, for det skal regne i kveld. Ellers kan du jo bruke dagen til å gjette: Hvor mange angrep får Vålerenga i kveld? Skriv det du tror i kommentarfeltet under.

2 kommentarer til «Dagboka onsdag 8. mai 2013»

Legg igjen en kommentar