Dagboka fredag 19. april 2013

Vålerenga har kamp både i kveld og i morgen. Lite tyder på at du ser kampen fra Kristiansand på TV. Faktisk tyder det meste på at du ikke ser kampen i det hele tatt, dersom vi tar seertallene i betraktning, og det er vel et ryddig utgangspunkt for ukas siste dagbok.  Hvem vet hva? Det … Fortsett å lese «Dagboka fredag 19. april 2013»

Vålerenga har kamp både i kveld og i morgen. Lite tyder på at du ser kampen fra Kristiansand på TV. Faktisk tyder det meste på at du ikke ser kampen i det hele tatt, dersom vi tar seertallene i betraktning, og det er vel et ryddig utgangspunkt for ukas siste dagbok. 

Hvem vet hva?

Det høres litt ut som en klein oppgave fra Nytt på nytt, men spørsmålet er i høyeste grad betimelig etter NRKs oppslag om prosessen rundt TV-avtalen i går. Det viser seg nemlig at kun 3 tippeligalag var klar over at Yngve Hallén og Niels Røine solgte hele butikken til Cmore. NRK spør blant annet Røine om salget var godt forankret i klubbene noe som medfører følgende svar:

– Dette er et valg som ble gjort av begge eierne. Begge eierne hadde det samme beslutningsgrunnlag og begge eierne hadde overført disse rettighetene til Fotball Media. Det ble gjennomført eiermøter og styremøter og alle disse møtene er protokollført.

Eierne det her refereres til er for øvrig Norges fotballforbund og Norsk toppfotball. Røines forsvar er altså at disse to har overført rettighetene om salg av fotball for TV til Fotball media, og Fotball media kan dermed gjøre avtaler fritt uten å informere sine eiere bortsett fra noen notater i en protokoll. Dette er sikkert ikke helt feil, men besvarer ikke hvorfor 3 klubber ble informert. Hvorfor noen i det hele tatt, sett at Røine følte denne avtalen som helt uproblematisk? Og hvilke 3 klubber fikk vite om det? Hvorfor disse 3?

Det er uten tvil lett å gjette at selv Røine var usikker på om han var spesielt lur når han solgte fotballen under bordet. Derfor søkte han muligens ryggdekning ved å kontakte noen tippeligaklubber og fortelle, i hvert fall litt. Skal ryggdekningen være noe særlig å stole på bør den inneha en viss størrelse og kan vel derfor med stor grad av sikkerhet fastslå at Rosenborg var informert. Av de to andre er det ikke utelukket at Vålerenga, Molde eller Brann er involvert. Og dermed strømmer nye spørsmål på: hva fikk klubbene vite? Hva ble de lovet for å holde kjeft? Hva ble de lovet for å støtte salget? Har ikke klubbenes ledelse evne til konsekvensanalyse?

Hvorfor NRK?

Uansett hva svarene på disse spørsmålene måtte være er vi sikre på at NRK finner dem. Og presenterer dem. Det er nemlig de som kjører sterkest på saken om at færre ser fotball på TV. Hvorfor det? Hvilken interesse har NRK av dette? Det rent samfunnsmessige ansvaret media har til å avdekke urent trav  og formidle det til omverdenen? Hadde NRK planer for TV-sending av Tippeligaen som Røine torpederte? Vi vet i hvert fall at TV2 er den parten som hadde mest grunn til å føle seg snurt etter at de ble utestengt fra budrunden etter å ha satset tungt på å sabotere norsk fotball gjennom flere år (kamper på sære tider). Vi hadde derfor ikke blitt overrasket om TV2 ledet denne granskningen, men det er altså NRK som velger å gjøre det.

Man skal være forsiktige med å tillegge andre en annen agenda enn den de har, men VPN er ikke videre forsiktige. Ei heller ser vi problemer med å stille spørsmål og lurer rett og slett på om NRK, som i høyeste grad har egeninteresse av TV-avtaler, ønsker at hele avtalen mellom Fotball media og Cmore skal havarere så rettighetene for TV-overføring blir lagt ut på nytt?

Hvor er stadionfolket?

Uansett driter vi strengt tatt i det hele. Idiotene skal få være idioter for vår del, fotball på TV er uansett en uting. Det er på stadion, på tribuna du får oppleve alt hva fotballen handler om. Den dreier seg nemlig lett om mer enn 11 man som løper omkring mens et par voksenpersoner, med tynt vokabular og manglende formuleringsevne, mener noe om hva de gjør.

Fotballen handler om lukter, lyder, syn og andre sanseinntrykk. Den handler om fellesskap med andre mennesker, små flagg, store flagg, hater flagg, såre stemmebånd, duftene fra hun som hølja nedpå en litt for sterk kebab på vei inn portene, mennesker som tråkker deg på tærne uten å hverken ville eller mene noe vondt med det.

Får du dette på TV? Selvsagt ikke, selv om de som liker sossefotball fra England, Tyskland, Italia og Spania tror det. Bønder! Hvorfor øker da ikke publikumsnittet på stadion når nesten ingen ser TV lenger? Supporteres påstand har jo de siste årene vært at flere finner veien til stadion om færre finner et TV-apparat med ball. Nøkkelordet her er nok tidspunkt.

Lørdagskamper er gull og familievennlig. Lørdagskamper klokka 18:00 er så dumt at det høres ut som noe Nord-Korea kunne funnet på. Søndagskamper er feiende flott, men hva er vitsen med å gi alle kampene sitt eget unike tidspunkt? Hvor tok forutsigbarheten veien? Hva gjør dere med folks evne til å etablere gode og sunne vaner for seg og sine? Fredagskamper er det vel egentlig bare Jan-Erik Aalbu som synes er flott fordi han tror fredag er fridag og en del av helga. Vel, den er ikke det. Det er arbeidsdag og markerer starten på helga, ikke at helga er i gang.

Som et notis kan det nevnes at Cmore vurderer å sende en runde eller to på TV uten å ta betalt for det. Vil det si at de som har betalt for alle kampene får disse kampene refundert? Igjen, ikke vårt problem. Vi er på stadion. Til nød på pub.

Og nå, fotball!

Vi beklager den utenomsportslige avsporinga og ser frem mot helgas gjøremål. Vålerengas herrer er allerede på plass i Kristiansand hvor de skal møte Doffens gamle kompiser. Det er en kamp som kan gå alle veier, reint resultatmessig. Vi prater tross alt om Tippeligaen. Bernt Hulsker forklarer Vålerengas svake serieåpning med at Rekdal er ræva, noe Rekdal er uenig i. Dagboka er og uenige, vi har nemlig sett alle kampene og kan med selvsyn slå fast at det er spillerne som er ræva. Eller, de er egentlig feiende flotte og flinke karer, men de driter i hele Vålerenga og fotballen. Denne skribentens hvilepuls er høyere enn makspulsen til spillerne i kampen mot Strømsgodset.

I samme artikkel melder Nettavisen om at Fellah var konge på torsdagens trening og kan være i startoppstillinga. For oss ville det vært som manna fra himmelen!

For øvrig starter kampen 19:00 og det bør du merke deg! Så kan du nevne det for spillerne om du har sjansen, de har en tendens til å gå glipp av sånne detaljer.

Damene er klare

Siden herrene spiller bortekamp på et relativt teit tidspunkt blir du sikker forferdelig rastløs etter å se fotball live, for vi antar at du ikke klarer å dra skinnet ditt helt til Kristiansand denne regntunge vårdagen. Da skal du vite at Vålerenga har sin første hjemmekamp i morgen. På Vallhall! Kan det bli bedre?

Riktig nok ble det ikke seier eller poeng forrige helg i Trondheim, men mot et frynsete Kolbotn på hjemmebane er det uten tvil gode muligheter for både 1 og 3 poeng. Tina Wulf, denn damen med særlig godt grep på baller, er i hvert fall klar.

– Kolbotn er et kjempegodt lag, men vi har egentlig alle forutsetninger for å kunne ta tre poeng mot dem. Vi har vist, både på La Manga og tidligere i år, at vi har tatt mange steg fra i år, så jeg håper vi skal klare å mobilisere og kline til på lørdad.

Dette sier hun til Fotballmagasinet.

Kampen starter 15:00. Der har du et feiende flott tidspunkt for fotball på lørdag. Det gir rom for kos med familie, barn og venner på formiddagen og kvelden hjemme for familiene etter kampen.

Vi bare nevner det.

Vålerenga i dag

Fotballquiz spessial på Bohemen. Torbjørn Storemyr har lada hagla med spørsmål som angår Vålerenga og annen fotball. Dagboka er forundra over at det finnes annen fotball enn Vålerenga, noe som viser hvilken klasse Torbjørn stiller i som quizmaster.

Meld deg på via Bohemens facebooksider eller ved å ringe 22 41 62 66 mellom 14 og 17. Da får du sikra bord og fete plasser til kampen mot Start. Fete til å ikke være på stadion, selvsagt. Quizen starter 17:45

Om du ikke synes en tur på puben skal være en intellektuell øvelse stikker du til Mona på Vålerenga Vertshus. Der er det øl og ball. For mange hoder det, da trenger du ikke å melde deg på en gang.

God helg

En kommentar til «Dagboka fredag 19. april 2013»

Legg igjen en kommentar