Fotball – for de spesielt interesserte

Om en time sparkes kampen mellom Start og Vålerenga i gang. En kamp som er for spesielt interesserte, noe all fotball er, i følge NFF. Slik har vi forstått det, slik står vår påstand og Svein Graff fra NFF svarer. Vi har hatt en mistanke om det lenge. NFF ser ikke på fotball som noe … Fortsett å lese «Fotball – for de spesielt interesserte»

Om en time sparkes kampen mellom Start og Vålerenga i gang. En kamp som er for spesielt interesserte, noe all fotball er, i følge NFF. Slik har vi forstått det, slik står vår påstand og Svein Graff fra NFF svarer.

Vi har hatt en mistanke om det lenge. NFF ser ikke på fotball som noe for allmennheten, den er forbeholdt de spesielt interesserte. Med kamptider fordelt tynt utover døgnets tilgjengelige tider krever det sin mann, eller kvinne, for å henge med i svingene. For eksempel går Vålerengas kamp mot Start i kveld 19:00. Den sendes på den noe smale kanalen TV2 Zebra. Smal har kanalen blitt fordi Canal Digital ikke lenger har den i sin grunnpakke for sine kabelkunder. Dermed faller en hel del potensielle seere fra.

Legg til at det spilles to kamper lørdag, 15:30 og 18:00, og 4 kamper søndag (kun 3 vises på det tradisjonelle fotballtidspunktet 18:00) hvor alle går på det lukkede nettverket til Cmore begynner du å forstå at dette begynner å bli vondt å henge med på. Det stopper allikevel ikke her. Også 19:00 på søndag har TV fått plass til en kamp. Den går på TV2 og er da den eneste kampen som er relativt alment tilgjengelig.

Med andre ord, fotball er blitt for spesielt interesserte. Den har blitt for de som ikke trenger noe særlig forutsigbarhet eller planlegging av hverdagen sin. Den har blitt for de ivrigste supporterne, supporterne som alltid er der og alltid vil være der uavhengig av vær eller divisjon. Nå bekreftes dette av NFF.

nff-yh
VPN antar i hvert fall at fotballen er for Yngve Halléns capofamiglia

I Dagbladet kan vi lese at NRK viser høydepunkter for kamper før TV-avtalens sperrefrist. De henviser til at disse høydepunktene har allmenn interesse og derfor kan vises i nyhetssendinger som Sportsrevyen. Faktisk kan vi lese følgende uttalelse:

Norges Fotballforbund deler ikke fjernsynets holdning om at alle eliteseriekamper er en begivenhet for allmennheten. De ser heller ikke på Sportsrevyen som en nyhetssending, snarere som «magasinsending». EØS-direktivet omfatter kun faste nyhetssendinger.

Da er det klart, fotball er ikke en begivenhet for allmennheten. Altså må den være for spesielt interesserte.

Dermed er NFF sin holdning ovenfor supportere og Norsk supporterallianse enda merkeligere. I vår snevre verden ville vi tro at nettopp tribuneslitere var spesielt interesserte, men tydeligvis ikke i følge NFF. Spørsmålet stiller seg selv, hvem er disse spesielt interesserte fotballen er ment for? Tillitsvalgte i fotballen? Sponsorer? Eller rett og slett kun spillere og lagledere?

En ting er sikkert, fotballen får stadig færre tilskuere enten det er på tribunen eller TV. Dette er NFF sitt ansvar og ingen ting vil endre seg før NFF tar en titt i speilet.

VPN er selvsagt ikke helt uten forstand. Vi har gitt NFF anledning til å moderere vårt syn og en alltid tilgjengelig Svein Graff klargjør NFF sitt forhold til NRK:

Om medieavtalen

Det er mange meninger om dagens medieavtale, og NFFs styre la avgjørende vekt på å lytte til NTF som forsikret at dette var forankret i klubbene. Salg av medierettigheter ble løftet opp til eierne fordi NFFs styremedlemmer var uenige med NTFs styremedlemmer i Fotball Media. Diskusjonen handlet bl.a om kampstruktur, eksponeringseffekt (fri tv/betal tv), fremgangsmåte for salg, tilskuereffekt. NFF er veldig godt fornøyd med måten CMore og TV 2 formidler norsk fotball på, og vi forholder oss profesjonelt til dagens medieavtale og det stategiske valget norsk fotball har valgt etter sterkt ønske fra klubbenes interesseorganisasjon.

Om stor allmenn nyhetsinteresse

Selvsagt er vi opptatt av størst mulig interesse for Tippeligaen. Uenigheten med NRK handler om forståelsen av et EU-direktiv og praktisering av nyhetsretten. Her har vi påpekt at vi tolker stor allmenn nyhetsinteresse forskjellig, og at vi vurderer Sportsrevyen som en magasinsending, ikke en sportsnyhetssending slik sportsdelen i Dagsrevyen eller TV 2 Sporten 2125 er. Stor allmenn nyhetsinteresse relatert til nyhetsrett handler ikke om å definere TL som ikke-interessent for allmenheten, men det er selvsagt en klar forskjell på en vanlig Tippeligakamp og en cupfinale eller avgjørende VM-kvalifiseringskamp i fotball. Dette er avgjørende for begrepet stor allmenn interesse når det gjelder nyhetsformidling.

(Den kursive teksten er Svein Graff sitt svar til VPN i sin helhet. Presisering fra VPN-redaksjonen)

Legg igjen en kommentar