Frigg møter bare VIF i cupen i år

Veien til Ullevål går gjennom Frigg, et lag like akterutseilt som skøytesporten. Vi skal til Frogner Stadion. Bare mytene står igjen når noen skal forsøke å beskrive et av førkrigstidens storlag i norsk fotball. Hva gutta på St.hanshaugen tenkte på da de for 109 år siden valgte navnet Frigg på gutteklubben, er det for seint … Fortsett å lese «Frigg møter bare VIF i cupen i år»

Veien til Ullevål går gjennom Frigg, et lag like akterutseilt som skøytesporten. Vi skal til Frogner Stadion.

Bare mytene står igjen når noen skal forsøke å beskrive et av førkrigstidens storlag i norsk fotball. Hva gutta på St.hanshaugen tenkte på da de for 109 år siden valgte navnet Frigg på gutteklubben, er det for seint å spørre dem om nå. Frigg, Odins vakre kone, en mytologisk skjønnhet. Det er ikke, og har heller aldri vert, mye mytologisk skjønnhet over den fotballen Frigg har plaget verden med.

Spennende kamp?
Det største spenningsmomentet i 1.rundekampen mot Frigg, er hvilket lag vi får i andre runde. Og det blir spennende å se om de blåhvite fangedraktene (a la QPR) til Frigg fører til at vi allerede nå får se gutta i Kjellsen/Grønningen-trøyer, den svarte tredjedrakta.

Årets viktigste?
Ja, det skrives så på klubbens sider (les her) , men vi biter ikke på den selv om Reka toner det ned med et «akkurat nå». Om vi akkurat nå ser NM-gull som eneste vei til Europa 2014, selv da er vi ikke med. Hva har Vålerenga egentlig i Europa å gjøre om de ikke uten problemer glir inn blant de fire beste i Tippeligaen?

Frigg-Vålerenga kan til nød kalles ukas viktigste, men vi holder en knapp på at det er bortekampen mot Start som fortjener den tittelen. Men at tirsdagens viktigste begivenhet utspiller seg på Frogner Stadion, er det ingen tvil om.

Cupen er for bønder – en ikke uvanlig frase ettersom Vålerenga altfor ofte slås ut altfor tidlig og overlater turneringa til bønda, men sannheten er vel at cupen har blitt mindre og mindre interessant for folk. Tilskuertallene er nedslående, noe de forente nissene i forbundet sørger for å gjøre enda verre ved å la TV sende alt.

Jo fortere publikum svikter cupen jo bedre. Da er det duket for NFF’s drøm finaledagen: Ingen utidige supportere på tribunen, men et 100% lukket arrangement for sponsorene som driter i å benytte gratisbillettene og selger dem på svartebørs i stedet.

Friggfeltet
Vi var mildt sagt overrasket over å høre hvem vi skulle høvle over i første runde, vi var dønn sikre på at da Frigg-feltet stengte fulgte den glemte fotballklubben med i dragsuget. Året var 2004 og det var slutt på naturgassen og kroken på døra.

Året før hadde Frigg driti seg ut i cupens tredje runde på Bislett. 1039 mennesker så Kjetil Rekdal putte sitt nest siste cup-mål. Det siste spikra han mot Bærum året etter, også det i tredje runde, også det i en æreløs exit fra kampen om kongens pokal, men denne gangen var det altså Vålerenga som forsvant. En såkalt bombe.

Bomber har det vært mange av for Vålerengas del. Om det detonerer en ny bombe på Friggfelt Frogner vil den ukontrollerte utblåsningen få konsekvenser for flere enn vår hjemvendte frelser, da må gutta begynne å pugge terminlista til andrelaget eller se seg om etter annen jobb.

Reka bedyrer at han ikke tar lett på oppgaven, Vålerenga vil stille med et sterkt lag sier han i intervjuet på VIF-TV. Reservepreg er det ikke snakk om. Selvsagt ikke. Reservene har jo kampen fra mandagsoppgjøret mot Træff i beina. Synd. Vi skulle gjerne sett noen av de håpefulle få sjansen etter flausen mot Strømsgodset.

Frigg
Det er ikke mye pent å si om dette laget, annet enn at de hadde sin storhetstid på 60-tallet i skyggen av Vålerengas bohemer. Det var de sistnevnte publikum kom for å se, men det førte uunngåelig til at folk fikk et glimt av lag som Frigg, Lyn og Skeid med på kjøpet.

Frigg var tapende finalist i 1965. Skeid trengte 3 kamper for å avgjøre bataljen. Vålerenga nøyde seg med ekstraomganger i kvartfinalen der de til slutt tapte 1-2 mot Åge Blodvang og resten av slakterne fra Bislett og omegn.

Vålerenga
Har møtt Frigg i cupen tre ganger og det står 2-1 i kamper. Etter exiten i 1965 vant Vålerenga 3-1 i tredje runde i 1980 da de tok sist første NM-gull. Og i 2004 ble det som sagt 5-0 til vårs uten at det hjalp sånn pokalmessig sett.

Det vi husker best når det er snakk om Vålerenga-Frigg er den 24. august  i det herrens år 1958. Vi var 2.832 sjeler på Bislett den kvelden. Nå er det vel ikke mer enn tusen støkker igjen av oss som kan fortelle om åssen Terje og Bruno & Co valsa rundt med en av seriefavorittene og ikke ga seg før det sto 9-0 mot Frigg etter 3-0 til pause.

Kan vi vente oss noe tilsvarende på Oscar Mathisens plass?

Billetter
Det er plass til 2200. Vålerenga har fått 100 billetter, men klokka 16.32.6 mandag ettermiddag var det ikke solgt mer enn rundt 150 billetter.
Skjerp dere!

Friggs 100-års video
En ting skal Frigg ha – en flott video de lagde da de fylte 100 år i 2004. Se og nyt gamle bilder fra Oslo-fotballen

2 kommentarer til «Frigg møter bare VIF i cupen i år»

 1. Hei Bølleklubb og storebror.

  Vi kan jo begynne med å spørre oss følgende: What´s up with the hate? I mange år var Frigg Oslo FK med på Vålerengas breddeprosjekt i TL. Og det var for så vidt hyggelig å kunne få litt gratis kompetanse i sporten av storebror oppe på Ullevål. Selv om stadion aldri var mer enn halvfull.

  Det blir tidlig i artikkelen skrevet at Frigg har plaget med fotballen sin. Vel, ikke nok med at ingen i Vålerengen vet hva slags fotball Frigg spiller så velger redaktør og journalist her å bare følge et hatspor underveis i hele artikkelen. Barnslig. Men mer kan man vel heller ikke forvente av ett eller annet søppel fra stygge øst, som kjøpte seg journalistutanning på postordre.

  Vi hadde littegranne respekt for VIF før denne kampen. Spesielt fordi VIF så pent annonserte at et samarbeid med Frigg (les: breddefotballsprosjektet) ville øke kompetansen i klubbene rundt, samt vennskapet mellom klubbene. Vel. Den amøben som skrev artikkelen nevt over har virkelig ikke fått med seg essensen av ordet samarbeid.

  Et par nøkkelopplysninger til sist:

  – vi slo Arsenal 1-0 i 1973
  – vi eide denne byen i 80 år før deres lille møkkaklubb viste seg på kartet
  – ingen i byen hadde hørt begrepet VIF (Østre Aker kommune LEEEEEENGE) før vi innlemmet deres lille skitne forstad i byen vår sent i Oslohistorien
  – dere har kun supportere i nettopp forstedene. Drakta deres er kun synlig i områdene: Nesodden, Hadeland og Vestfold
  – drakta deres er ikke særlig fin, og det er jo derfor ikke rart at dere ikke har klart å få den sponset
  – vær så vennlig å rykke ned, slik at vi kan få vår revansje etter opprykket i år

  FRIGGLØVENE
  -ekte supportere

Legg igjen en kommentar