Ny trener – om å ta ting i riktig rekkefølge

Vi står uten hovedtrener i jubileumssesongen 2013 – navn slenges ut både på forum og i pressen. VPN mener det er å begynne i feil ende og vil si litt om hva vi mener er viktig. Hva må vi avklare? Hvilke forventninger og krav har vi til en ny trener? Vi får kanskje ingen trenere … Fortsett å lese «Ny trener – om å ta ting i riktig rekkefølge»

Vi står uten hovedtrener i jubileumssesongen 2013 – navn slenges ut både på forum og i pressen. VPN mener det er å begynne i feil ende og vil si litt om hva vi mener er viktig.

Hva må vi avklare? Hvilke forventninger og krav har vi til en ny trener? Vi får kanskje ingen trenere som oppfyller alle ønskene våre, men et utgangspunkt for hva man ser etter mener vi bør se omtrent slik ut:

Ambisjonsnivå
Vi går inn i klubbens jubileumsår og vi forventer at klubben er villig til å satse ekstra både på trener og på spillersiden for å satse på gull og i det minste ende opp med en medalje.
– Jeg husker jubileumssesongen som i går, den sjetteplassen glemmer jeg aldri, er nok et utsagn som aldri har vært hørt over bardisken verken i Norge, eller ellers. Vi forutsetter at klubben har ambisjon om å ta, eller i det minste sloss til siste krampetrekning om seriegullet 2013.

Konklusjon: En trener som kan møte ambisjonene om seriegull, med de forventningene og press det vil medføre

Arven etter Andresen
I hvilken grad må en ny trener ta opp arven etter å ha en klar gjennomført profil på spillestil og spillerutvikling i klubben? Er ambisjonen å spille en ballbesittende fotball med mye sideveis balltrilling, eller er man åpen for å la en ny trener legge nye føringer for hele klubben? Martin måtte forøvrig selv gå bort fra spillestilen sin og vi har vært langt mer direkte med ball i høst enn tidligere under Martin.

Må vi ha en klart definert spillestil, eller vil en holdning der Vålerenga tilpasser seg motstanderens spillestil fra kamp til kamp som under Rekdal også være aktuelt.

VPN ser fordelene med å ha en klart definert spillestil, men er samtidig mest opptatt av å gjøre det som er nødvendig for å vinne kamper. Om det betyr 4-3-3, 5-3-2 eller god gammeldags 4-4-2, diamant eller flat firer, det er underordnet. Formasjon er bare det posisjonelle utgangspunktet man forsvarer seg ut i fra når motstanderen har ballen. Presshøyde, aggressivitet og evne til å omstille seg når man vinner ballen er minst like sentralt både for evnen til å forsvare seg, men også for hvordan kampen oppleves fra tribuneplass.

Konklusjon: Ingen konkrete krav til spillestil

Trenerspesifikasjoner
VPN ønsker seg en engasjert og tydelig trener, både på feltet, på benken, i media og i forhold til supportere. Han må ikke være elsket av alle, må gjerne være kontroversiell, bare han får resultater og sørger for (fortrinnsvis positiv) oppmerksomhet rundt klubben.

Vi ønsker oss en trener som signerer for minst 4-år og har en langsiktig plan med oppholdet i Vålerenga og at klubben forhåndsavtaler vilkår rundt en fallskjerm, dersom de blir nødt til å løse han fra kontrakten i kontraktsperioden.

Vi forventer at klubben er tindrende klar på at de forventer at treneren aktivt bidrar som innholdsleverandør til Vif-fotball.no og aller helst i form av en ukentlig blogg. Norsk fotball opplever en publikumssvikt, Vålerenga bør gjøre det vi kan for å holde interessen rundt vår klubb oppe. At man minsker avstanden mellom klubb og supportere/samfunn tror vi kan være positivt.

Treneren må ha en CV der han har utført trenergjerningen i en klubb med et klart forventningspress. Er trener-erfaringen fra en liten drittklubb, så er alt annet enn tap og nedrykk en positiv overraskelse. En trener uten erfaring i det medie- og forventningshelvetet som venter i hovedstadens stolthet, går nedenom. Det er noe helt annet å lede en klubb hvor publikum bruser når hjemmelaget klarer å druse ballen i bakrom, enn når du uke etter uke må ut å styre kamper fordi motstanderen din legger seg lavt og er godt fornøyd med 0-0.

I tillegg til å ha erfaring fra en større klubb må den nye treneren vår ha oppnådd resultater. Dette gjør antall aktuelle trenere med norsk pass svært begrenset.

Konklusjon: Klubben har en  jobb å gjøre

6 kommentarer til «Ny trener – om å ta ting i riktig rekkefølge»

  1. Helt enig med Trond her Det vil bli avgjørende å få opp motivasjonen og lagmoralen. Vi må ha tilgitt til hverandre og troen på at dette skal gå. Vi har en bra stall med mange spennende spiller, og da må vi ikke selge de med en gang de virkelig slår til! Vi har solgt nøkkelspillere gjennom sesongen og henter spillere på låneavtaler, for å dekke over. Det er ikke så rart at lagmoralen og samarbeidet er så dårlig, når vi bytter 7-9 spillere iløpet av sessongen! Helt lattelig!

Legg igjen en kommentar