Dagboka torsdag 25. oktober 2012

Trener og spillestil i fokus i går og sikkert også i morgen. Torsdagboka følger opp. En myk overgang fra natt til dag denne torsdags morgenen med vår barndoms helt, Henger’n, på frokost-TV. Tema? Nei, ikke spillestil, men livsstil. Kosthold og mosjon og trimgrupper for eldre i Vallhall, med enkel overføringsverdi til yngre og sprekere årsklasser: … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 25. oktober 2012»

Trener og spillestil i fokus i går og sikkert også i morgen. Torsdagboka følger opp.

En myk overgang fra natt til dag denne torsdags morgenen med vår barndoms helt, Henger’n, på frokost-TV. Tema? Nei, ikke spillestil, men livsstil. Kosthold og mosjon og trimgrupper for eldre i Vallhall, med enkel overføringsverdi til yngre og sprekere årsklasser: Om du ikke mestrer alle øvelser, så gjør likevel det beste ut av det, gjør det kroppen klarer ut fra forutsetningene. En gammel bohem litt dårlig til beins trenger ikke legge seg ned og daue selv om han ikke henger med i alle svingene, han kan nøye seg med å gjøre det han kan.

Om fotballaget vårt ikke har nok spillertyper til å spille Barca-style, når det kun er Fellah som henger med i svingene og resten ikke fikser det eksplosive framover og posession-fotballen ender i et eneste langt tversovergjesp, da er det på tide å finne tilbake til det laget kan. Da er det dumt med altfor bastante krav om spillestil hengende over seg. Torpedofotballen i 2010 var festlig, men når den ikke satt ble den en tvangstrøye for spillerne og vi ønsket oss tilbake til Reka anno 2004/2005. For noe av vitsen er faktisk å vinne kamper.

Vålerenga skal ha ny trener, klubben utarbeider en profil og spørsmålet dukker opp om i hvilken grad den nye treneren må tilpasse seg en spillestil forhånds-bestemt av klubben. Det virker jo helt håpløst all den tid klubben intervenerer og krever stilendring med en gang den sportslige suksessen uteblir, slik tilfellet var for Martin i sommer.

Derfor mener vi det vil være klokt ikke å stille konkrete krav til treneren om spillestil. Det får holde med en grunnholdning, en måte å spille fotball på i bunnen, men som må tilpasses og endres alt etter motstanderen.

Les også: Ny trener – om å ta ting i riktig rekkefølge (VPN spesial)

Vi ser med glede på hvordan våre aldersbestemte lag har tatt inn over seg Martins ideer om fotball, G16-finalen er et strålende eksempel på hvor riktig det er med ballbesittelse, Vålerenga vil produsere tonnevis av teknikk og briljant fotballforståelse i tiårene som kommer.

Alle lag i klubben skal spille likt, det virker derfor i første, tankeløse øyeblikk temmelig ulogisk om ikke A-laget tilpasser seg dette kravet. Ta det med ro, det kommer. Men før de tekniske talentene våre presser gamle travere ut av A-laget får vi nøye oss med at flaggskipet vårt vinner kamper, underholdende stil eller ikke.

Som sagt arbeider sportslig utvalg og klubben med å lage en trenerprofil. Vi har sendt et knippe spørsmål til Håvard Lunde om dette og håper å gi dere noen svar på både dette og hint i dagboka i morgen.

Gammelt nytt går aldri ut på dato så lenge innholdet er godt. For en uke siden skrev Reidar Sollie en glimrende sak i Dagsavisen om Vålerengas kommende trener.

Les også: Fotballjobb nummer én (Dagsavisen)

Det lureste du kan gjøre i dag er å lese hele kronikken. For deg i tidsklemma,  her er noen smakebiter:

  • Vålerenga er blitt ansvarlige, men kjedelige. Nå vil de bli ansvarlige, men morsomme. Slik det så ut til å bli i 2010 da Martin Andresen var nær sine fotballmessige ambisjoner. Derfor er det viktig at Vålerenga først definerer hva slags fotball de skal spille. Det er mulig å gjøre trenervalg ut fra det.
  • Martin Andresen ble cupmester, Kjetil Rekdal serie- og cupmester, Egil Olsen reddet dem fra nedrykk, Vidar Davidsen fikk dem tilbake i eliteserien, Olle Nordin var Mr. Gentleman og Gunder Bengtsson tidenes kjedeligste trener, men med massiv sportslig suksess. Anton Ploderer ble seriemester, men da var det «bohemene» som bestemte. Hvem skal bestemme nå?

Vålerenga i dag
Vålerenga – Lørenskog på Jordal kl.19.

Les mer: Billettene går unna nå (Klanen.no)

 

 

 

Legg igjen en kommentar