Dagboka torsdag 4. oktober, 2012

De fleste har vel lagt merke til at det har blitt noe bedre plass på tribuene i år. Nå har også TV2 fått det med seg og kan supplere med tall. Tilskuersvikt Det har unektelig blitt mange færre på kamp de siste årene. Problemet var egentlig opplagt allerede i 2010: Da vant Vålerenga bortimot alle … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 4. oktober, 2012»

De fleste har vel lagt merke til at det har blitt noe bedre plass på tribuene i år. Nå har også TV2 fått det med seg og kan supplere med tall.

Tilskuersvikt

Det har unektelig blitt mange færre på kamp de siste årene. Problemet var egentlig opplagt allerede i 2010: Da vant Vålerenga bortimot alle sine hjemmekamper, storspilte til tider og viste noe av den morsomste fotballen noensinne. Allikevel så var det mindre trøkk fra tribunene enn en burde kunne forvente.

Siden har det blitt verre. Mange legger ansvaret på Martin Andresen; Vålerenga har blitt så kjedelig at «jeg gidder ikke dra på kamp». Mulig det, men det er neppe hele forklaringen, for dette problemet er ikke bare lokalt.

TV2 skriver på sine nettsider at det i 2007 var 10.516 i snitt i tippeligaen. I fjor var tallet falt til 7990. Og i år er man nede i 7084. Og det er før man begynner å spekulere på hvor mange som egentlig, befinner seg på stadion.

– Det er det [antall solgte billetter] som skal oppgis. Ellers blir alt bare rot. Dette er ikke forskjellig fra kino, teater, festivaler og slikt, sier direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine, til tv2.no.

Han fortsetter

– Det er ingen tvil om at snittet per kamp er mindre enn i fjor på samme tid, men her er det mange ting som spiller inn. Klubbene jobber ulikt på dette området, men mange har tatt grep og gjør grep. Det er ingen tvil om at vi har fokus på dette, og det vil vi ha også inn mot 2013.

Og så nevnes tilgang på gratis trådløst nettverk som mulig tiltak.

Jarragitt.

Alvorlig talt. Vi tror færre profiler, lavere nivå, utforutsigbarhet i terminlisten og for mange lag er atskillig bedre forklaringer. Heldigvis skal kamper fra neste år være endlelig berammet seks uker på forhånd, i stedet for tre uker som nå.

– Lite forutsigbarhet i spilleplanen har vært et stort problem, så dette er en god nyhet. Det er vanskelig å planlegge helgene når man ikke vet om laget ditt spiller fredag, lørdag, søndag eller mandag. Jeg tror også det er mye å hente på å gjøre det enklere å kjøpe billetter på forhånd og lettere tilgjengelig informasjon om neste hjemmekamp. Terskelen må gjøres så lav som mulig, sier talsmann for Norsk Supporterallianse, Audun Kjelstrup, til TV 2 Sporten.

Og hvor sterk er egentlig «Martinfaktoren»? Vanskelig å si, men bryter man ned tilskuersvikten på klubbnivå så kan en se at siden 2007 har Rosenborg mistet over 6.000 tilskuere i snitt, Viking over 5.500, Brann og Fredrikstad over 4.500 og Vålerenga og LSK over 3.000. Det gir en liten pekepinn, men når man ikke vet hvor stor prosentandel som virkelig dukker opp på stadion så kan det ikke måles helt presist. Uansett er det klart at tomheten på Ullevaal neppe skyldes Martin alene, han er kanskje ikke hovedgrunnen til svikten en gang.

Berammet

Og apropos berammet, Vålerengas hjemmekamp mot Tromsø flyttes ikke til fri-TV og spilles dermed i hovedrunden, søndag kl. 18.00 skriver vif.no. Mao, merk av følgende på kalenderen: 28/10 18:00 Vålerenga – Tromsø. En kamp som antagelig ikke er helt uten betydning for en eventuell 4. plass.

3 kommentarer til «Dagboka torsdag 4. oktober, 2012»

  1. Vekk med Ultras og Ikaros, de skaper en surhetsstemning på tribunene både hjemme og borte, og de tror de eier tribunene, noe de absolutt IKKE gjør…
    Det er noe av problemene hos oss, og noen må TØRRE å si det, få vekk ytterste venstre bermen…., NÅ

Legg igjen en kommentar