Effektiv eller heldig ?

Vålerenga gjennomførte taktisk sett en kjempekamp i går. Folk som mener vi har flaks er sikkert de samme som mener at Spania spiller kjedelig fotball. Vålerenga vant fordi de var best. Punktum. Odd – Vålerenga 2-3 (1-2) Tippeligaens 12. runde (hengekamp) – Skagerak Arena 11.juli 2012 – 5.680 tilskuere. Bilder fra Digitalsport på vif-fotball.no her 1. omgang … Fortsett å lese «Effektiv eller heldig ?»

Vålerenga gjennomførte taktisk sett en kjempekamp i går. Folk som mener vi har flaks er sikkert de samme som mener at Spania spiller kjedelig fotball. Vålerenga vant fordi de var best. Punktum.

Odd – Vålerenga 2-3 (1-2)
Tippeligaens 12. runde (hengekamp) – Skagerak Arena 11.juli 2012 – 5.680 tilskuere. Bilder fra Digitalsport på vif-fotball.no her

1. omgang
Vi ser nye Vålerenga fra start. Ligger bakover på banen, fyller midtbanen og har to spisser i klassisk 4-4-2 på topp. Odd får da ha ballen mye og skaper endel sjanser, men Vålerenga er disiplinert og kompakt. Vi slipper Odd lite til store sjanser, og kontrer med trøkk. Men Odd er gode på innlegg og da vår midtbane et øyeblikk glemmer å følge Odds midtbanespillere på løp inn i boksen vår, får Simen Brenne et innlegg som han banker opp i krysset.

Men i nye Vålerenga har vi en perfekt spiss for kontringer og rom: Håvard Nielsen. Vi vinner ballen på vår banehalvdel og den går raskt og direkte til Hæstad på vingen som legger nydelig inn til Nielsen. Håvard er ikke dårligere enn Brenne og klinker ballen på direkten inn i krysset. 1-1.

Ikke lenge etter setter Vålerenga i gang sesongens kontring. Odd avslutter angrep og Hirschfeld får ballen i hende som så ofte i matchen ellers. Han sender ballen langt opp til alltid livlige Nielsen som mottar langt inne på Odds banehalvdel. Håvard setter fart og Odds keeper kommer ut. For langt ut. Han selger seg som en fotballspiller og Håvard kan sende ballen mot mål. Nesten ulidelig sakte triller den inn ved stolperota. 2-1 til oss og assist til Lars!

Vi kontroller omgangen selv om Odd har ballen og skaper mest. Halvsjanser, vil jeg mene.

2. omgang
Odd vil seff øke presset og setter inn løpssterke Samuelsen. Det funker til en viss grad, men vi forsvarer oss så godt at det synes nesten ufarlig.

Der Odd er farligst er innlegg til veteran Frode Johnsen, og han kommer til flere headinger. Som ikke blir mål, selv om det er nære. Rammeverket og Lars tar alt.

Og så kontrer vi igjen på et vis. Ingen ekte kontring, men en tabbe av Odd-spilleren som sendte ballen til Fellah. Fellah kommer opp mot hjemmelagets 16-meter og uegoistisk sender han ballen til en bedre posisjonert Nielsen på løp. Håvard er i fyr og flamme i dag og setter sin tredje i mål. Også denne gang via stolpen. Rått.

Tre sjanser, tre avslutninger, tre mål. Det er klasse.

Odd er ikke daue allikevel, kudos for det. Med et kvarter igjen kommer de inn i feltet på et løp, og en berøring på armen fra Simon Larsen er nok til at Güven legger seg og det blir straffe. Diskutabelt, og i alle fall rimelig billig. Det blir mål og motivasjonen hos hjemmelaget øker.

Taktisk sett er vi i mest i fare på grunn av innleggene til hodesterke Odd-spillere, og Martin gjør et fornuftig bytte med Solli inn for Fellah.

Odd kjører på, vi forsvarer oss godt. Om straffen var billig så må vi bare innse at Odd kunne fått en straffe til da ballen blir skutt på Larsens arm. Dog er det fair at dommern ikke blåser på den syns jeg.

Det siste kvarteret av matchen er egentlig den eneste lengre perioden av kampen der Odd har oss på hæla. Men solid og intens forsvarsjobb gir resultater. Det blir vi som reiser hjem med tre poeng. Andre seieren på bortebane på to kamper etter reform 2012-møtet til klubben.

«Nye» Vålerenga
Fra å være et omstendelig lag som hadde mistet totalfotballtouchen, har Vålerenga evnet å forandre seg helt i løpet av null og niks.

Det er utrolig fascinerende å se hvordan taktikk er så viktig for spillet til et lag. I vårt tilfelle hvordan det forandrer et veikt, splittet og forvirret lag til en kompakt og disiplinert enhet. Vålerengas problemer har nok vært et helt lag som ikke klarte å føre videre et ambisiøst spill. Nå virker plutselig det laget nesten for godt for en langt mer kynisk og disiplinert spillestil.

Det viktigste er at det funker. Og det er deilig.

Det var artig å høre en frustrert Fagermo etter matchen. Det beste laget kan tape mente han.

Nye Martin var snill, og selv om han tydelig hadde lyst, sa han ikke noe om det var det beste laget som vant eller ikke. Så han sier ikke det jeg kan si: det var det beste laget som vant. Om du har tre sjanser og scorer tre, er du bedre enn et lag som produserer tosifra med sjanser, men scorer bare to. Så vidunderlig enkelt er fotball.

OK. Så fra stort sett svake prestasjoner med mange poeng og noe bra spill tidligere i sesongen gikk vi til svake prestasjoner og flaue tap. Uten å klare vårt spill. Med ny taktikk har vi plutselig seks strake poeng.

Men vi spiller ikke lenger den lekne totalfotball Barcelona-light varianten. Vi spiller kynisk og direkte og mestrer det foruroligende godt. Et helt lag spilte godt og jobbet hardt. Et helt lag vant, slik et helt lag tapte for noen kamper siden. Våre to beste var på hver sin ende av banen, og det beskriver vel alt som trengs å beskrive.

Hvordan skal man så stille seg til den nye stilen? Det kan sies masse om det. Både om taktikk, psykologi, motivasjon og tro. Og det blir spennende å se om dette er den hele og fulle planen for fremtiden eller om vi vil utvikle oss selv i retning av annerledesfotballen på sikt igjen.

Men to ting er sikkert:

– For det første vil sikkert noen være misfornøyd med det de så i dag og borte mot Ulf.

– For det andre er det aller viktigste for meg (og sikkert mange andre Vålerenga-supportere) at vi vinner fotballkamper.

Det er alt jeg trenger.

Takk for det til Martin og et helt fotball-lag! Jeg er stolt i dag!

Spillerbørs Vålerenga 4-4-2

Lars Hirschfeld – 7

Simon Larsen – 5
André Muri –  5
Fegor Ogude – for kort tid
Joachim Thomassen – 5

Mohammed Fellah – 6
Kristofer Hæstad – 6
Bojan Zajic – 5
Martin Pusic – 5

Morten Berre – 5
Håvard Nielsen – 7 BB

Innbyttere:
12′ Andreas Nordvik – 5
74′ Aleksander Solli – for kort tid
82′ Ahmed Suleiman – for kort tid

Kampfakta

Mål:

1-0  Brenne  26’
1-1  Håvard Nielsen  29’
1-2  Håvard Nielsen  36’
1-3  Håvard Nielsen  60’
2-3  Børven (straffe) 74’

Vålerenga 4-4-2: Lars Hirschfeld – Simon Larsen, André Muri, Fegor Ogude (Andreas Nordvik fra 12’), Joachim Thomassen – Mohammed Fellah (Aleksander Solli fra 74’), Kristofer Hæstad (Ahmed Suleiman fra 83’), Bojan Zajic, Martin Pusic – Håvard Nielsen, Morten Berre

Oddrane 4-3-3: Odd Hansen – Odd Gunnarsson, Odd Berge, Odd Hagen, Odd Jonassen (Odd Shala fra 87’)  – Odd Johnsen, Odd Lekven, Odd Brenne –  Odd Krogsgård (Odd Samuelsen fra 46′), Odd Børven, Odd Güven (Odd Fevang fra 85’)

Gult kort: Børven, Odd  45’
Dommertrio: Hoveddommer Per Ivar Staberg assistert av Erik Ræstad & Geir Åge Masovn Holen

Foto: Digitalsport – VIF Media

2 kommentarer til «Effektiv eller heldig ?»

Legg igjen en kommentar