Tropisk orkan i en to-centiliter…

… eller viser NFF handlingskraft? De siste dagene har frykten for kampfiksing rammet lille Norge. Fremst i rekken av de skrikende er selvsagt det store norske medietrollet. Anført av NFFs president Yngve Hallén har forbundet slått på krigstromma. Reell frykt, eller Æsops fabler som slår til igjen? Kampen mellom Ull/Kisa og HamKam som var planlagt … Fortsett å lese «Tropisk orkan i en to-centiliter…»

… eller viser NFF handlingskraft?

De siste dagene har frykten for kampfiksing rammet lille Norge. Fremst i rekken av de skrikende er selvsagt det store norske medietrollet. Anført av NFFs president Yngve Hallén har forbundet slått på krigstromma. Reell frykt, eller Æsops fabler som slår til igjen?

Kampen mellom Ull/Kisa og HamKam som var planlagt spilt søndag ble på kort varsel utsatt etter mistanker om kampfiksing. En utpekt enkeltspiller i Ull/Kisa skal ifølge ryktene ha spilt på sin egen kamp, og dermed forbrutt seg på reglene om gambling på kamper der man selv er involvert. I kjølvannet av dette har en rekke andre mistenkelige situasjoner blitt tatt ut i dagen.

Den nylige kampen mellom Østsiden og Follo som noe overaskende endte 4-3, etter at Follo hadde holdt en solid 0-3 ledelse langt ut i andre omgang, har fått bjella til år ringe i Follo. Dessuten har en spiller på Fyllingsdalen fått en noe suspekt melding på Facebook angående kjennskap til sikre objekter.

«Vet du om sikre objekter?», skrev han til Fyllingen-spilleren, har Fyllingen-trener Kjetil Knutsen uttalt til VG Nett.

Det er selvsagt naivt og tro at kampfiksingsavsløringene som har rammet Europeisk fotball med jevne mellomrom de siste årene på magisk vis ikke skal dukke opp her. Likevel virker dette litt som å være en tropisk orkan i en to-centiliter…

Ull-Kisas trener Arne Erlandsen er ikke fornøyd med hvordan NFF har håndtert saken.

-Med bakgrunn i det vi har hørt nå, var det nok en forhastet beslutning å stoppe kampen. Jeg synes også at det er veldig synd at det rettes mistanke mot Ull/Kisa-spillere. Jeg kan nesten garantere for at ingen av våre spillere er involvert i noe, forteller Ull/Kisa-trener Arne Erlandsen til NRK.

NFF går hardt ut med pressekonferanse og opplyser om mistankene rundt Ull/Kisa – HamKam. Deretter slenger det store norske medietrollet seg på, og spekulasjoene vil ingen ende ta. Avsløringen skal holdes varm! Tirsdag formiddag avslører likevel Politet at de etter avhør av enkeltspillere i Follo og Ull-Kisa ikke finner grunnlag for å opprette en straffesak.

Mistankene og ryktene virker derfor å være uten rot i virkeligheten. Denne gangen. Det er likevel ingen tvil om at kampfiksing og triksing med resultater strider imot hele fotballens poeng. Spenningen som den reelle konkurransen skaper forsvinner jo med en gang om resultatet er kjent på forhånd, eller dersom ikke alle på hvert lag gjør sitt ytterste for å vinne – for sitt lag. Da kan man jo like gjerne bruke tiden på Wrestling. At slike mistanker skal tas på alvor er det ingen tvil om.

Likevel er det litt merkelig at NFF velger å skape tropisk orkan i shotteglasset, fremfor å konfrontere den mistenkte Ull/Kisa-spilleren, og videre la være å følge UEFAs anbefalinger om hvordan slike situasjoner skal håndteres. Forbundet tar likevel en form for selvkritikk på håndteringen av saken. Nå skal UEFAs håndbok innføres, og kampdelegatene gis adgang til garderoben for å varsle om at kampene er under spesiell overvåkning.

– Vi vil også implementere UEFAs’ manual som sier at delegatene kan gå inn i garderobene til begge lag før kampen ved mistanke om fiksing, for å varsle spillerne muntlig om at kampen er under spesiell overvåkning, forteller Svein Graff til NRK

At det blåses i fløyta når slike mistanker kommer opp er lett å forstå, for de fleste. Likevel kan man fort sitte igjen med en følelse av at det her er ropt ulv-ulv litt for tidlig. Som kjent var det ingen fra landsbyen som kom gjeteren til unnsetning når ulven faktisk kom. Kampfiksing er virkelig et av de store problemene som fotballen står overfor. Men akkurat i denne saken kunne nok NFFs høye herrer burde hatt litt mer is i magen.  

Legg igjen en kommentar