Nye Ullevaal – og hva så?

Nasjonalarenaen vår skal pusses opp. Hvordan påvirker det oss de neste sesongene? Og hvor lenge er vi nødt til å bli på vestkanten? Ullevaal skal utvides for siste gang. Gazastripen blir borte for godt og Bendit-svingen blir nesten en kopi av VG-svingen i øst, med to atskilte etasjer, men med en fancy glasskonstruksjon øverst i … Fortsett å lese «Nye Ullevaal – og hva så?»

Nasjonalarenaen vår skal pusses opp. Hvordan påvirker det oss de neste sesongene? Og hvor lenge er vi nødt til å bli på vestkanten?

Ullevaal skal utvides for siste gang. Gazastripen blir borte for godt og Bendit-svingen blir nesten en kopi av VG-svingen i øst, med to atskilte etasjer, men med en fancy glasskonstruksjon øverst i sydvestre hjørne som kan egne seg til litt av hvert bortsett fra å huse stående og syngende supportere.

Med taket på nye Bendit i flukt med takkonstruksjonene over resten av tribunene blir det en arkitektonisk helhet over anlegget, men hovedmålet med utbyggingen er først og fremst å dekke behovet for sårt tiltrengt kontorareal og fasiliteter som det sømmer seg for toppen av idrettsbevegelsen i landet. Det dreier seg om 1600 kvadratmeter som altså ikke leies ut til det kommersielle markedet, men er tiltenkt idretten.

Som en hyggelig bivirkning blir det plass til 2.800 flere tilskuere, nasjonalarenaen vil heretter kunne ta i mot 28.000 totalt.

Hva med publikum i byggeperioden?
Sist gang det ble bygget på Ullevaal var på slutten av forrige århundre, tribune syd ble tatt i bruk i august 1999 etter ett års anleggsvirksomhet. Etter det vi husker var det ikke plass til særlig mye publikum i byggeperioden den gangen. Den kommende utbyggingen er også beregnet til å ta ett år. Hvordan blir forholdene nå?

Som de fleste har merket er salget av sesongkort 2012 i god gang, og det er lagt ut billetter for de samme plassene som i år, også på de feltene som blir berørt av utbyggingen. Betyr det at byggestart ikke er før i 2013?

– Nei, vi planlegger byggestart september 2012, sier administrerende direktør i AS Ullevaal Stadion , Jack Hemmestad jr, til VPN. – Og går alt som planlagt er arbeidet fullført august/september 2013.

På spørsmål om svingen vil være stengt for publikum i denne perioden, svarer Hemmestad at det ikke er avklart, at det kanskje må stenges i perioder, men han tror definitivt ikke at svingen må stenges i cupfinalen neste år.

– Vi legger opp til at samtlige store arrangement kan arrangeres med 25.000 tilskuere, sier direktøren.

Vi glemte å spørre åssen det er mulig, og siden vi har null peil på stadionbygging ser vi for oss at de begynner med å rive taket. Det kan bli skikkelig vått og trivelig på 228 til høsten.

Men i 100-års-jubileumssesongen vår må vel Klanen finne seg nye plasser?

– Mulig. Det er ikke avklart. Om det blir sånn tar vi et møte med supporterne, sier Jack Hemmestad jr. til VPN.

Da vet vi det meste. Vi får sannsynligvis, eller kanskje, stå hvor vi står. Det neste spørsmålet blir hvor lenge vi må stå der. Når kan vi flytte inn i eget hus på Valle?

 

Vålerenga Stadion

Vår kalkulator sier at nye Vålerenga Stadion står klar til sesongstart 2015. Det rekker vi antagelig med passe god margin. Vi kunne hatt et ørlite håp om å flytte inn sommeren 2014, men takket være plan-og bygningsetaten i Oslo Kommune som har klart å trenere prosessen, rekker vi nok ikke det.

Plan- og bygningsetaten hadde lovt å sende Vålerengas reguleringsplanforslag videre til politisk behandling den 9. november, men dagen før bestemte de seg for å utrede mer på sitt eget alternative reguleringsplanforslag. Som vi skrev i Dagboka 22. desember vil etaten ha trafikklys i krysset Grenseveien/Innspurten i stedet for rundkjøring, slik Vålerenga har i sin plan.

Det kan fort ta et par måneder før saken blir sendt videre til bystyret, og deretter ytterligere 3-4 måneder før bystyrebehandling, om ikke flere ønsker flere tilleggsutredninger. I beste fall skriver vi da mai/juni 2012. Og deretter, hva skjer da? VPN spør,  styreleder i Vålerenga, Odd P Skarheim, svarer:

– Det vi har sagt er at fra bystyrevedtak om godkjent reguleringsplan foreligger, vil det ta et halvt år til byggestart. Fra byggestart vil det ta to år til stadionet står ferdig.

Regnestykket er klart. Fasit er sesongstart 2015. Inntil da får vi forsøke å overleve så godt vi kan. Hvem vet, kanskje får vi en og annen hyggelig overraskelse på Nye Ullevaal som gjør at vi vil savne landskamparenaen når den tid kommer.

2 kommentarer til «Nye Ullevaal – og hva så?»

Legg igjen en kommentar