Dagboka onsdag 14. desember 2011

Millionene hagler over toppfotballklubbene. De som trenger mest får minst, og motsatt. Norsk fotball er i rute. Solidaritet er et fremmedord.   Sesongen er over og penger er delt ut etter et sinnrikt system kalt Medieavtalen. Reglene fant vi på aftenposten.no i går:  68-prosentpott: Samtlige klubber får en fast sum for å spille i eliteserien og … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 14. desember 2011»

Millionene hagler over toppfotballklubbene. De som trenger mest får minst, og motsatt. Norsk fotball er i rute. Solidaritet er et fremmedord.

 

Sesongen er over og penger er delt ut etter et sinnrikt system kalt Medieavtalen. Reglene fant vi på aftenposten.no i går: 

68-prosentpott: Samtlige klubber får en fast sum for å spille i eliteserien og 1. divisjon. Klubbene får en sum for tabellplasseringen. Klubbene får betalt for hvor mye de vises på TV 2, TV 2 Zebra og Max.

Digital pott: Klubbene får betalt for hvor mange unike brukere og sidevisninger hjemmesidene har. Det er også penger å hente for satsing på storskjerm og klubb-tv.

Utviklingspott: Klubbene får betalt for hvor mye spilletid egenutviklede spillere får

Rosenborg var den store vinneren med 17,7 millioner totalt, mens Vålerenga tok økonomisk bronsemedalje i år og fikk 12,4 mill. Rosenborg vant årets klikkekrig og fikk 3,5 millioner fra digitalpotten. Viking best på utvikling og bruk av egne spillere, belønningen var 1,6 millioner fra utviklingspotten 

Det er et tankekors at fotballklubber belønnes mer for å utvikle seg digitalt enn for å utvikle egne spillere. 

Om det er sånn at det viktigste i fotballindustrien er penga, er det ikke rart kreative løsninger gror opp som paddehatter. Skattefut og lensmann har blitt sportens største fans over natta. Pølsepapir fortoner seg uskyldshvitt ryddig i forhold til dagens utviklingsarbeid i fotballens grå bankhvelv.  Om det fører til dårligere omdømme for toppfotballen? Antageligvis ikke. Folk flest i dette landet  driter i fotball og har for lengst dømt toppidrett nord og ned når det gjelder pengebruk og lønninger i forhold til hva vi ser på viktigere felt i samfunnet. Om det har vært et par magaplask i den lille andedammen kalt norsk toppfotball  i høst,  betyr det nok ikke spesielt mye for omdømmet stort sett, det er dårlig nok fra før. Men vi blodsupportere svelger kameler og ser helst en annen vei når menneskehandel og vanvittig millionsløsing er tema.

Utvikling, ja. For ikke lenge siden var Vålerenga best i klassen, vi skrøt i hvert fall av det. Nå ønsker våre egenproduserte seg vekk. De er kanskje ikke gode nok, men det betyr vel igjen at Vålerenga er for dårlig på utvikling. Går det i det hele tatt an å kombinere talentarbeid med gullambisjoner? Det ser ikke sånn ut. Spør Skeid hva de tror.

Vålerenga i dag

Fotballquiz Spesssial på Bohemen sånn omtrent klokka 18

 

Legg igjen en kommentar