Hele Vålerenga skal spille likt

– Vi skal kontrollere og dominere kamper, og alle lag i Vålerenga skal spille på den samme måten, sier Andrea Loberto, relativt nyansatt utviklingssjef i Vålerenga Fotball. I forrige uke ble det kjent at italieneren, som nå har vært i Vålerenga siden 2005, og fast på A-laget de siste tre årene, overtok jobben som utviklingssjef … Fortsett å lese «Hele Vålerenga skal spille likt»

– Vi skal kontrollere og dominere kamper, og alle lag i Vålerenga skal spille på den samme måten, sier Andrea Loberto, relativt nyansatt utviklingssjef i Vålerenga Fotball.

I forrige uke ble det kjent at italieneren, som nå har vært i Vålerenga siden 2005, og fast på A-laget de siste tre årene, overtok jobben som utviklingssjef etter Andreas Holter. Samtidig fortalte han til klubbens egne nettsider at de har ”utarbeidet et spillestilsdokument som alle over 13 år i klubben må følge”.

Spennende, tenkte vi, og sendte epost til Loberto med spørsmål om vi kunne få dokumentet tilsendt.

– Dessverre, men jeg kan ikke sende deg spillestilsdokumentet til deg. Det inneholder mye informasjon om filosofi, kultur og prinsipper som bør være i klubben, men du kan ringe meg, så kan vi ta et intervju om alt du lurer på, svarte utviklingssjefen.

Så vi ringte og spurte. Og Loberto pratet villig i vei:

Hvordan og hvorfor

– Dokumentet forklarer hvordan og hvorfor vi skal spille fotball på denne måten. Vi har en klar filosofi om å kontrollere og dominere kamper, det betyr ikke at vi ikke kan på hurtige gjennombrudd, men i stedet for å være avhengig av tilfeldigheter ønsker vi å skape ubalanse.

– Vi har en klar formening om hvordan vi skal fungere i etablert angrep og etablert forsvar. Det samme gjelder når vi presser høyt og når vi presser lavt, og når vi gjenvinner ballen. Vi har detaljerte planer for dette i dokumentet, og det knyttet opp mot eksempelvideoer og bilder. Dette er et levende dokument som stadig utvikler seg.

– Alle elitelagene våre skal bruke dette dokumentet, alle trenere som er ansvarlige for elitelag (over 13 år) har vært på trenerforum og vi er enige om at lagene skal spille på samme måte. Det er viktig å få med at dette gjør vi ikke på grunn av A-laget, men fordi det er mest utviklende for spillerne. Det vil gi spillerne bedre forståelse av spillet og vi vil få frem flere offensive spillere.

Bedre taktisk vurdering

– Vi vil forhåpentligvis utvikle bedre pasningsspill og gode spillere med ekstreme ferdigheter, og forståelse av tid og rom. Samtidig vil måten vi angriper på gjøre at spillerne må ha bedre taktisk vurdering i valgene som foretas, og i det defensive arbeidet må spillerne være i beredskap til å vinne ballen tilbake så fort som mulig.

– Det høres ut som dere prioriterer å utvikle spillere foran å vinne en del kamper..?

– Ja, vi kommer ikke til å bli gode med en gang. På første trenerforum vi gikk gjennom dette var vi opptatt av at dette fører med seg en del utfordringer. Når ferdighetsnivået ikke er inne, må vi trene for å nå det. Det stiller krav til trenerne som må finne de riktige øvelsene på treningene, dessuten må vi tåle et par smeller nå for på lang sikt bli bedre. Vi vil helt sikkert oppleve motgang.

Drillo ødelegger?

– Det du snakker om minner meg om en kompis som er C-trener, som alltid har sagt at Drillo ødelegger utviklingen av norsk fotball ved at alle skal kælke ballen fra 16-meter til 16-meter. Hva er din kommentar til det?

– Det er viktig å huske på at Drillo aldri har sagt i media at yngre lag bør spille slik A-landslaget gjør. A-landslaget er opptatt av resultater, og jeg har ikke opplevd at Drillo vil påvirke yngre lag i den retningen. Likevel så er det et faktum i Norge at mange yngre lag, kanskje lag med trenere uten særlig kompetanse, kanskje det er en ivrig foreldre som leder laget, som har sett på tv hvordan landslaget spiller, og det kan være årsaken til at yngre lag følger Drillos prinsipper.

– Men også i vårt spillestilsdokument er det rom for overganger. Dersom vi blir spilt lavt må vi kunne håndtere den delen av spillet, vi ønsker å utvikle god taktisk forståelse.

– Så dette handler ikke om 4-5-1 eller 4-3-3?

Samme prinsipper for 5-åringer

– Formasjon er kun en startoppstilling, men vi mener 4-3-3 er det beste utgangspunktet i forhold til hvordan vi ønsker å spille fotball. Da får du etablert trekanter over hele banen.

– Hva med spillere i Vålerenga som er under 13 år?

– Dette spillestilsdokumentet handler om elitelagene våre fra 13 år og oppover, men vi har også inkludert 12-åringene. Han som er ansvarlig for 5 til 12-åringene i klubben er også involvert i dette, og en del prinsipper med tanke på utvikling av ferdigheter og leksjoner vil også de under 12 år følge, men det vil ikke være like strukturert. Ideelt sett vil vi følge de samme prinsippene fra 5-åringer til A-laget, men med de norske barnereglene blir det litt vanskelig å gjennomføre fullt ut for de aller minste, spesielt selektering, for eksempel.

– Men vi har allerede introdusert noen prinsipper og tanker når det gjelder utvikling av unge spillere i alderen 5 til 12 år, sier en engasjert og sympatisk Andrea Loberto på telefon til VPN.

VPN fant forresten denne PDF-filen da vi googlet Andrea Loberto. Han holdt tydeligvis en presentasjon på et seminar i regi av Olympiatoppen for noe år siden, vi synes i alle fall dette er interessante tanker, og legger den derfor ut.

Bildet er hentet fra vif-fotball.no. Les mer om Andrea Lomberto der.

En kommentar til «Hele Vålerenga skal spille likt»

Legg igjen en kommentar