Før seriestart mot Viking

Laget som må slutte å ha ambisjoner følger alltid opp Blåskallelovens paragraf 3. Uansett hvor mange tidlige mål vi skårer mot Viking, kommer de som regel alltid voldsomt tilbake. Vi tar ingenting på forskudd her. Snarere tvert i mot. I 2004 fikk landslagstrener Åge Hareide hjelp av reklamebyrået McCann til å lansere begrepet stolte øyeblikk. … Fortsett å lese «Før seriestart mot Viking»

Laget som må slutte å ha ambisjoner følger alltid opp Blåskallelovens paragraf 3. Uansett hvor mange tidlige mål vi skårer mot Viking, kommer de som regel alltid voldsomt tilbake. Vi tar ingenting på forskudd her. Snarere tvert i mot.

I 2004 fikk landslagstrener Åge Hareide hjelp av reklamebyrået McCann til å lansere begrepet stolte øyeblikk. Fire år senere måtte han slutte i skam etter to mislykkede kvalifiseringer og ett år uten seier og enda færre stolte øyeblikk.

Vi snakker altså om mannen som i 2002 sluttet i Brøndby fordi han skulle gå i fotballsølibat, pleie helsa og fiske på Romsdalsfjorden. To dager senere ble han ansatt i Rosenborg. I Rosenborg sa han igjen opp en kontrakt etter kort tid med påfølgende styr og baluba. Ja, Rune Bratseth var så fortørnet over fyren at han sa til pressen: Åge Hareide er uspiselig for oss.

Det var daværende Molde-trener, Åge Hareide, som i 1994 fikk Nils Arne Eggen til å lansere begrepet: Rævvafotball.

I fjor skulle Viking under Hareides ledelse ha medalje. Klubben havnet på 9. plass – 20 poeng bak Vålerenga. TV2-ekspert Frode Olsen var i sin oppsummering av året helt klar på at Viking var årets skuffelse i Tippeligaen, og det ble klubben selv om de hadde hentet inn kvalitetsspillere som Erik Nevland, Rune Jarstein og Patrik Ingelsten.

I oktober i fjor ble samme mann som snakket om stolte øyeblikk i 2004 sitert i VG:

– Vi må slutte å ha ambisjoner.

Viking er den klubben i landet som har flest sesonger i den øverste serien, og de hadde faktisk en gullalder på 1970-tallet hvor de vant serien fire år på rad. Det virker som oljen og 1970-tallet fortsatt preger rogalendingenes tanker om seg selv, for år etter år gjentar de pratet om gull og medaljer. Det kommer til å skje igjen, og de kommer til å gå på trynet.

Hva kan vi vente oss fotballmessig? Vikings egen analysesjef sier etter vinterens treningskamper at antall gjenvinninger, like etter at de har mistet ballen, er høyere i år enn i fjor. Gaute Schei mener også at det er bedre kvalitet på det når laget har ballen, altså ballbesittelsen er bedre.

Viking har helt klart levert gode treningskamper i år. De har vunnet over Start, Esbjerg, Kalmar, Halmstad, Brann og nå sist helg 3-2 over RBK. De har spilt uavgjort mot Midtjylland og tapt mot Haugesund og Häcken. Men treningskamper er nå treningskamper og trenger ikke bety noen ting. Likevel kan det virke som Viking blir et lag å regne med i årets Tippeliga. Måten de hentet opp Rosenborg søndag kveld var ganske typisk Viking. De gir seg aldri. Vi husker 2-3 i Stavanger for tre år siden da Vålerenga ledet 3-0 etter halvspilt første omgang. Vi husker kampen mot Viking i fjor høst, og vi kan godt også ta med serieåpninga på Ullevål i fjor. Vålerenga klarte seg, men vikingene var pinadø nær.

Bengt Sæternes er nå tilbake i klubben hvor han debuterte i eliteserien i 1996. Etter gode år i Vålerenga har 36-åringen kontrakt med Viking ut 2012. Bengt er fremdeles god nok til å hevde seg på dette nivået, men vi blir overrasket om han blir fast i førsteelleveren.

Valon Berisha er spilleren som vil gjøre livet i overkant surt for Vålerengas bakre firer, og Rune Jarstein ser ut til å være på den gode siden av seg selv, så det kan fort bli en sur lørdag for angrepsspillerne våre også.

I generalprøven slo Viking Rosenborg for første gang siden 2005. Det sier kanskje mer om RBK enn om siddisene. Veteran André Danielsen er uansett helt klar på at et ruskete Viking må løfte seg mot Vålerenga i serieåpningen. Så spørs det, da. Spørsmålstegn er det vi sitter igjen med etter Vålerengas oppkjøring denne vinteren. Men siste omgang mot Follo ga håp. Såpass at vi reiser til Stavanger passe optimistiske.

Så får vi se om det holder mot vikingene som har sitt eget lovverk å rette seg etter. På hjemmesidene til klubben finner vi nemlig Blåskalleloven. Vålerengas vanskeligste motstander i Stavanger lørdag viser seg i den fryktede §3: Vi skal aldri gi opp!

Selv om vi har statistikken og de beste spillerne med oss, er vi langt fra sikre før denne kampen.

Tippeligastatistikk
2010: Viking – Vålerenga 3-4 (Singh. Shelton, Fallah og Berre)
2009: Viking – Vålerenga 0-3 (Zajic, Hæstad, Muri)
2008: Viking – Vålerenga 2-3 (Fredheim Holm 2, Thorvaldsson)

2010: Vålerenga – Viking 2-0 (Moa, Moa)
2009: Vålerenga – Viking 3-1 (Sæternes, Madsen, Moa)
2008: Vålerenga – Viking 0-1

Treningskamper 2011
Brann – Viking 1-2
Haugesund – Viking 3-1
Häcken – Viking 3-2
Sørlandet – Viking 1-4
Halmstad – Viking 1-2
Midtjylland – Viking 1-1
Kalmar – Viking 2-3
Esbjerg – Viking 1-2
Viking – Start 4-0
Viking – RBK 3-2

Vålerenga – …. nei, dette har vi fortrengt
Les mer her, om du tør

Legg igjen en kommentar