For en gjeng med padder!

Da Karel Capek skrev Salamanderkrigen, var det vel ikke akkurat kampen om Vålerenga Stadion han tenkte på. Kan framtidsvisjonen hans likevel bli aktuell nå 75 år seinere ved Hovindammens bredder? – Niks og nei! Tull og tøys!, sier de som har greie på det. Den seine morgenkaffen satte seg i vranga da vi hørte Østandssendinga … Fortsett å lese «For en gjeng med padder!»

Da Karel Capek skrev Salamanderkrigen, var det vel ikke akkurat kampen om Vålerenga Stadion han tenkte på. Kan framtidsvisjonen hans likevel bli aktuell nå 75 år seinere ved Hovindammens bredder? – Niks og nei! Tull og tøys!, sier de som har greie på det.

Den seine morgenkaffen satte seg i vranga da vi hørte Østandssendinga i dag om at en gjeng salamandre i Hovindammen kan sette kroken på døra for Vålerengas stadionplaner.
NRK Østland meldte at Direktoratet for Naturforvaltning har forslag om å opprette vernesone med byggeforbud i en radius på 300 meter rundt salamanderdammer.

I Oslo er det rundt 15 dammer med utrydningstruete storsalamandre

En av disse dammene er Hovindammen.

– Også nye Vålerenga stadion er planlagt til å ligge innenfor 300-metersgrensen til Hovindammen, som også kan bli vernet, sier NRK

Det var da for jævlig! Plaskedammen der vi vaska klær og sko fri for blåleire før vi vassa hjem til kveldsmaten i de nye fine blokkene på Hovin på femtitallet, inneholdt kryp og øgler langt fra verneverdighet der vi kjeppjaga dem etter skoletid. Er det vi som har skylda for å ha katastrofedesimert salamanderbestanden og dermed er direkte årsak til at Vålerenga Stadion nå er utrydningstruet?

Vi ringte sporenstreks til styreleder i VÅLERENGA KULTUR- OG IDRETTSPARK,
Odd P. Skarheim, og han beroliget oss umiddelbart med at NRK-innslaget inneholder betydelige faktafeil:

– Vålerenga stadion skal IKKE ligge innefor 300 meters grensen som referert til. Det gjør derimot en liten bit av Valle Hovin skøytestadion, som ikke under noen omstendighet kommer til å blir berørt i forbindelse med Vålerenga stadion, sier Skarheim

Skarheim sier videre til vif-fotball .no at salamandere ikke er et problem , at det er kun hvis det skal bygges skøytehall på Valle at salamanderproblematikken kan bli aktuell:

– Om det skal bygges en fremtidig skøytehall på Valle Hovin, kunne denne bli berørt av verneforbudet. Men dette er løst i samarbeid med naturvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo. Hvis det bygges skøytehall skal det gjennomføres undersøkelser. Hvis det viser seg at det er overvintring av salamandere under nåværende skøytestadion, vil det bygges overvintringshauger ved dammen før tillatelse til bygging av skøytehallen blir gitt, forklarer Skarheim.

Kunstig sak, synes vi, kunstig is og kunstige hauger. Men vi er glad for at problemet ikke er vårt, men skøytefolkets. Og kanskje mest salamandrenes.

Frida Frosk, vi er glad i deg, men hadde du trua stadionen vår skulle du jaggu fått!

(Foto: Bård Bredesen/Naturarkivet)

En kommentar til «For en gjeng med padder!»

Legg igjen en kommentar