Dagboka tirsdag 5. oktober 2010

Til deg som tror du så traileren til ”Knerten 3 – en knøttliten trøndersk bygdetulling” på nyhetene i går, du tok feil. Det du så var selvkrympingen av en av Norges største fotballpersonligheter, Nils Arne Eggen. Ellers kan vi gratulere klubben og deg kjære leser med medaljer i Tippeligaen 2010 og en plass i Europa … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 5. oktober 2010»

Til deg som tror du så traileren til ”Knerten 3 – en knøttliten trøndersk bygdetulling” på nyhetene i går, du tok feil. Det du så var selvkrympingen av en av Norges største fotballpersonligheter, Nils Arne Eggen.

Ellers kan vi gratulere klubben og deg kjære leser med medaljer i Tippeligaen 2010 og en plass i Europa 2011. Det er nå kun Tromsø som i teorien kan passere oss på tabellen.

Jeg synes oppriktig synd på Nils Arne Eggen
At det er mulig å synke så dypt at du trekker frem hudfarge for å skylde på, eller for å la være å skylde på noen, for en handling. Din vektlegging av Annans hudfarge, Eggen, får meg til å være oppriktig glad for at du tilhører en utdøende intolerant generasjon. En mann som for ti år siden var aktuell som kulturminister i en AP regjering reduserer i løpet av sekunder seg selv fra å være en trenerpersonlighet til kun å bli en figur, en ynkelig liten navlebeskuende figur. At man synker så dypt at man trekker rasismekortet må være pinlig for spilleren selv, spillergruppa, Rosenborg, ja hele fotball-Norge.

Det er kun èn person som ser hudfarge i denne debatten og det er Nils Arne Eggen, hele resten av fotball-Norge ser handlinger som ikke er forenlige med å være et godt betalt forbilde på et av Norges beste lag.

Eggen burde gjort slik RBK-personlighetene Gøran Sørloth, Mini og Eldar Hansen så korrekt sier, han burde lagt seg flat og beklaget på vegne av spilleren og klubben, denne slags type handlinger vil vi nemlig ikke se, verken på fotballbaner eller ellers i samfunnet.

Eggen, du behøver ikke å minne Vålerenga, eller samfunnet for øvrig, om noens hudfarge, det er heldigvis bare du som legger merke til slike bagateller i et samfunn som har beveget seg bort fra steinalderen.

Annans beklagelse
Noen i RBK har vært på diplomatkurs, legg merke til innholdet i Annans egen beklagelse. Han beklager nemlig ikke handlingene, han beklager heller ikke egen adferd, nei han beklager kun Muris opplevelse av det som skjedde. Det er altså Muri selv og hans opplevelse av handlingene som er problemet, det er det faktiske innholdet i Annans beklagelse. Annan som også ble beskyldt for å ha tatt tak i penisen til en spiller og bitt en annen spiller på Aafk etter deres kamp mot RBK, fortsetter også denne gangen å nekte, selv etter at det er fanget på video. Han hevder at grepene på Muris bakpart og edle deler kun var en nødvendighet for å holde balansen.

Trønderske damer må være naive hvis dette er historier som går hjem hos fruene i Trøndelag. Jeg trodde det var en vits når jeg hørte om han som forklarte sidespranget med at han hadde snublet i dørstokken og kommet i skade for å tre seg inn i dette intetanende kvinnemennesket han lå på toppen av da fruen kom inn i rommet. Etter å ha hørt Annan og Eggen forklare seg, vil jeg tro at historien om dørstokken kan være hentet fra virkelighetens Trøndelag.

NFF og straffereaksjoner mot RBK
Fantes det en eneste person som i det hele tatt var usikker på om NFF ville reagere overfor Annan, jeg tror ikke det. NFF forfølger nemlig ikke RBK om de kan la være og det kan de alltid. Annan får ingen reaksjon for å ha brakt sporten i vanry, verken fra NFF eller sin arbeidsgiver som nå gang på gang har vist at de aksepterer brudd på reglene om Fair Play. Det er greit å skrive legeattest for å forhindre straff for filming, det er greit å fortsette å spille selv om ballen har vært en halv meter bak linja og det er tydeligvis greit å bruke nedrige skitne triks i kamp etter kamp for å fremprovosere kort hos motstanderen. I RBK er innholdet i Fair Play at alt du ikke blir tatt for er greit. Mønsterbruket i norsk fotball har fått seg noen kraftige skudd for baugen og er i ferd med å få det samme innfule sleske stempelet som trøndere generelt har opparbeida seg gjennom generasjoner.

Vi legger merke til at i NFFs verden er det mer alvorlig med en dytt i ryggen enn å klype noen i penis og i rumpa. Det er så mye lettere å straffe en liten Hønefoss eller Haugesund trener for å ha jublet for utagerende, eller en Bernt Hulsker for å ha gitt en dytt, i RBK slipper du unna med alt. Det er status i NFF i 2010.

Adresseavisa

Adresseavisas bidrag til Annans skitne triks og Eggens nedlatende bemerkninger og bortforklaringer var å vise noen ti år gamle bilder av Andresen som spiller. Der snakker du sannelig om en kritisk undersøkende presse og en avis som tar rollen som samfunnsvokter alvorlig. Hvilken journalistikk, hvilken jævla fjerde statsmakt, selv gamle Pravda ville vært pinlig berørt over det knefallet Adressa viser for dispoten Eggen. Adressa har nå definitivt inntatt rollen som klubbpolitisk talerør, skrevet med et saklighetsnivå du må til russeavisene for å finne maken til. Kjære Adresseavisa: Blir Annan og Eggens oppførsel mer renslig av at Andresen reagerte spontant og fysisk på en brutal nedsparking av en lagkamerat? Blir Eggens antydning av at Muri, Vålerenga og TV2 er rasistiske i sin tilnærming til Annan mindre ynkelig av at spilleren Martin Andresen gjorde noen feil i sin snart tyve år lange fotballkarriere? Adressa vant kanskje noen innfule trøndersinn, det de måtte legge på alteret var troverdighet og integritet, med andre ord litt som Eggen og RBK selv.

Erik Hoftun og mer om Eggen

Erik Hoftun var mandag kveld ute og beklaget voksent nok Nils Arne Eggen generelt, og rasismebeskyldingene spesielt, men det holder faktisk ikke. Nå må norsk presse være modige nok til å kreve at vi får høre Eggen selv beklage de konkrete uttalelsene han kom med søndag kveld og formen de hadde. At man beklager på generelt grunnlag at Eggen er en rørebukk som sier mye dumt før han får tenkt seg om, er faktisk ikke godt nok.

Nå har den store tenkeren Eggen hatt god tid til å roe seg ned og skal vi tro Hoftun så er svarene på spørsmålene Eggen tidligere har besvart lite reflektert, annerledes etter en tenkepause. La oss for en gangs skyld høre lektor Eggen beklage med egne ord at han, norsk fotballs solkonge, tok feil og dummet seg ut. Alternativet for RBK må være at de gir ustyrlige Eggen munnkurv og at de overlater til noen som er i stand til å uttale seg til media innen for sosialt og moralsk akseptable normer. Dagens situasjon der Eggen fastholder det han sier mens klubben halvveis beklager det han har sagt og gjort fremstår som amatørmessig.

Det siste vi har hørt fra Eggen var at Muri, TV2 og Vålerenga ødela gullfesten fordi vi turte å være litt indignert over Annans ukultiverte adferd, nå vil vi rett og slett høre at du beklager at du Eggen og Annan begge på noen minutter på Lerkendal bidro til å sverte norsk fotballs anseelse. Vi vil ikke ha en ny tom beklagelse av hvordan vi, TV2 og det norske folk ellers opplevde det som skjedde, men en reell og ektefølt beklagelse av handlingen, uttalelsene i ettertid, både deres form og innhold. Ikke fordi vi trenger det, men fordi RBK og Eggen faktisk trenger det!
Vi tror ikke du, Eggen er stor nok, vi tror rett og slett du er for ynkelig som person til å beklage. Vi tror heller ikke RBK er store nok til å gi en konkret beklagelse, til det er Eggen for stor i Trondheim og for liten ellers.

Se dere rundt i fotballen, dette kunne nemlig bare skjedd i Trondheim. Tror dere Breen, Ingebrigt, Per Berg, Egil Østenstad eller andre seriøse fotballpersonligheter i Norge hadde funnet seg i slik adferd og slike uttalelser fra en av spillerne og en trener i sine respektive klubber? Selv i Sandefjord tar de i nedrykkets time kraftig fatt i holdninger på spillere og trenere om det er på treningsfeltet eller i media. Nei, det er bare i norsk fotballs flaggskip alt tolereres.

Vålerenga i dag
Ta en øl og send en varm tanke til Trøndelag, vi har kanskje tapt gullet, men vi har i det minste beholdt verdigheten. Vi har spillere og ledere som kan se seg selv i speilet i dag.
Da får vi heller ta gullet neste år, måtte det aldri bli viktigere å vinne, enn at vi kan vinne uten å krympe alt det vi står for.

Legg igjen en kommentar