Dagboka torsdag 8. juli 2010

I dag linker vi deler av fotballuniverset til Vålerenga. Slår du denne er du god. Det store nettverket Da var det klart for den andre torsdagen i juli. I Spania har man gått helt av hengslene etter at Barcastopper Puyol scoret det eneste målet i gårsdagens semifinale mot Tyskland. At Puyol avgjorde er som tatt … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 8. juli 2010»

I dag linker vi deler av fotballuniverset til Vålerenga. Slår du denne er du god.

Det store nettverket
Da var det klart for den andre torsdagen i juli. I Spania har man gått helt av hengslene etter at Barcastopper Puyol scoret det eneste målet i gårsdagens semifinale mot Tyskland. At Puyol avgjorde er som tatt ut av det klassiske sportsdramaet.

Her har vi en klubbspiller som gir alt for Spania og Barcelona – han spiller med hjertet utapå drakta, han styrer forsvaret og han ruver mot stoppere som er et halvt hode høyere enn han selv. Og nå er han altså på vei Soccer City og VM-finalen, og etter det skal han sannsynligvis til Norge og spille kamp for Barcelona mot ingen ringere enn Vålerenga.

Vår mann i midten – Én Muri Norge – sier det slik til VG:

– Jeg håper egentlig alle stjernene blir med.

På spørsmål om han ikke frykter å spille mot disse stjernene svarer han:

– Jo, men det får så være. Det er jo det morsomste laget man kan spille mot etter min mening.

Det er slike gutter vi vil ha, og det viser hvor gjennomført proff Muri er. Og ikke nok med det: På mandag reiser Muri og laget til Skien for å møte Odd Grenland. En klubb Muri var utleid til for noen år siden. Og hvem husker vel ikke målet han scoret for oss i vårt bortemøte med Odd høsten 2007.

Odd Grenland valset over Hønefoss i fjerde runde av cupen og er klare for kvartfinale. 5 – 1 mot Hønefoss, sier egentlig ikke noe mer enn at det var klasseforskjell på lagene. Du kan selv se om dette er noen utfordringfor Vålerenga eller ikke hos VG. Sjøl så får jeg meg liksom ikke til se noen likheter mellom Hønefoss og Vålerenga.

Odd Grenland er også et lag vi har hatt godt grep på ved flere anledninger, sjøl så husker jeg best kampen fra 2005 på gamle Falkum Stadion. André Muri hadde utliknet til 2-2 og vi fikk vite at Fredrikstad hadde gått opp til 3-1 ledelse over Start. De neste timene kan vel sammenliknes med den eufori spanjoler eller hollendere føler søndag kveld etter at finalen er spilt.

Vi legger også til at Tromsø gikk på huet ut av cupen i går etter å ha bli slått 2-0 av årets Adeccokomet Ranheim. Tromsø (eller Romsa som det heter på samisk) ligger to poeng foran oss på tabellen, men er ikke i form. Per Mattias Høgmo mener at Tromsø tar null poeng i serien hvis de fortsetter med dette spillet. Ja, det er vel noe rart med at et lag som har scora 16 mål ligger på andreplass. Tromsø har hatt flyt og marginene på sin side så langt i årets sesong.

Jeg kan ikke komme på andre et lag som spiller så annerledes fotball enn Vålerenga og Tromsø. Og vi vet vel alle hvem som er framtida i norsk fotball? Det er i alle fall ikke Sigurd Rushfeldt.

Nummer en på tabellen ønsker seg nabolaget Ranheim i en cupfinale. Da vet jeg om et par personer som emigrerer fra Oslo hvis så skjer. 25.000 søpledrita trøndere som setter hverandre i stevne på Saras Telt høres for min del ut som selve manifestasjonen av et mareritt.

På den andre side så har jeg fortsatt Tommy «Jeg vil vise rumpa mi hele tiden» Steine fra finalefesten på Youngstorget fortsatt friskt i minnet. Har til og med hatt mareritt om den bleike, halvfeite og hårete ræva hans i ettertid. Så takk skal du faen meg ha.

Og det bringer oss over til temaet supporterisme. Nok en gang har vi alles øyne på våre egne supportere. Noen klarte å «smugle» med seg noen bengalske lys – også kalt bluss – og disse ble tent da vi gikk opp til 1-0 over pip-pip’ene. Og det liker ikke Breen og hans sikkerhetsmannskap.

En av våre kilder ble vitne til at en kjent supporterskikkelse ble utpekt av sikkerhetssjefen som synderen, og det bar rett i armene på onkel, og dette skjedde mens barna til den aktuelle supporteren var tilstede. En annen av våre kilder sier at sikkerhetssjekken var en vits og at man kunne ha smulga inn en blodtrimma moped med revehale og starta den mens den spytta bensin og flammer på Kanarifansen uten at sikkerhetsvaktene hadde fått det med seg.

Så hva syns jeg om blussing? Jeg skal innrømme at jeg faktisk har stått der med bluss i hånda på flere kamper, det har vært organisert og tillatte aksjoner (bortekampen mot Ørn-Horten i 2001 blant annet) og så fant jeg denne snutten på internettets store sladrehank: Youtube. Dette er fra kampen mot Djurgården i Royal League i 2004, og blussene ble tent som en hevnaksjon mot Djurgårdens supporetere som gjorde det samme inne i Vallhall i den foregående kampen.

Joda, jeg skjønner hvorfor noen liker dette, men jeg var jo faen meg pissredd i flere måneder etter hendelsen. Sør-Afrikasjefen og tidligere direktør Siem gikk hardt ut mot aksjonen og mente at de involverte skulle straffes med utestengelse fra Vålerengas kamper i lang tid framover. Og Siem var sint nok han…

Så kan man spørre seg om det er fordi det kunne fått følger for klubben, eller fordi klubbledelsen syns at bluss er en uting, et onde i samme leia som Vuvuzelaer, «klappere» eller trommer. Jeg er skikkelig ambivalent til blussing. Jeg liker effekten det gir, og jeg liker stemninga det skaper, men har falt ned på at så lenge de som bestemmer sier nei, og at det kan få alvorlige konsekvenser for klubben så lar jeg være.

Men ja, jeg har blussa, og ja: Jeg syns det var kult. Så jeg forstår dere som gjør dette, men jeg skjønner ikke at dere ikke skjønner at det til syvende og siste skader klubben vår. Og da blir det meningsløst.

Vel, det var det vi hadde i dag, det er fredag i morra. Mer pils i kjøleskapet har jeg også, men makrellen er fraværende.

Legg igjen en kommentar