Dagboka torsdag 15. april 2010

Vulkanutbruddet på Island får ta skylda for dagens sene dagbok. Dagens lille petit serveres av VPNs egen Svovelpredikant. Dette veit du Det er kamp mot Sandefjord i kveld. Det var full runde i går, men kampen vår går i dag siden det er påbudt å ha minst to fulle dagers hvile mellom kampene. Noen vil … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 15. april 2010»

Vulkanutbruddet på Island får ta skylda for dagens sene dagbok. Dagens lille petit serveres av VPNs egen Svovelpredikant.

Dette veit du
Det er kamp mot Sandefjord i kveld. Det var full runde i går, men kampen vår går i dag siden det er påbudt å ha minst to fulle dagers hvile mellom kampene. Noen vil vel se rart på en fotballspiller dersom han sier at det kan bli tungt å spille kamper hver dag, andre bryr seg ikke med denslags. På den andre side avdekket vi en rekke interessante forhold etter gårsdagens ringerunde.

Det er disse forholdene vi har lyst til å se litt nærmere på i dag.

Teori og praksis
I sin TV-serie «Hjernevask» tar Harald Eia for seg en rekke fenomener og ser om det er kultur eller arv som gjør at man er den man er. Sosiologen Eia har begynt å tvile på det han lærte, og er på jakt etter alternative svar. Og dem får han til gangs, og når han stiller dem til sine mentorer blir han møtt med hoderysting, avvisning og til tider hånlatter.

Noen ganger kan man nesten tro at det er slik man har det som fotballeder i Norge også. Man forsøker å skape den best mulige rammen for en fotballkamp uten å gå på akkord med seg selv. Man kan ikke være for kommersiell for da blir supporterne sure, man må smile til TV-kanalene og godta det de sier for da får man ekstra penger og man må være kompis med en eller annen i systemet for å komme fram med sine synspunkter.

Dette er fotballkulturen rundt produktet fotballkamp i Norge anno 2010. Og det har vært sånn lenge. Så lenge at den del fastgrodde mønstre ikke lar seg endre. Hvorfor? Er det miljø eller er det arv.

Spør man Norges Fotballforbund om hvorfor de ikke klarer å lage et oppsett som gir de virkelige godbitene de virkelig gode kampdagene får man til svar at for dem er det likegyldig hvem som spiller når og mot hvem så lenge kabalen går opp.

Som vi så i går så betyr det at LSK reiser til Bergen 16. mai og Aalesund kommer til Oslo samme dato. At det sikkert gjør at skjemaet blir pent er fint det, men hvor er fornuften?

Her kunne man laget en fantastisk ramme rundt to lag og dets supportere som virkelig ikke tåler hverandres nærvær. Det er det nærmeste vi kommer et «hatoppgjør» i norsk fotball nå som Lyn er ute av bildet.

I stedet sender man Vålerenga Rejects på tur med alle sine oransjekledde supportere og satser på at det blir festelig for Rekdal & Co. å besøke Ullevaal på selve dagen før nasjonaldagen.

Som om det kommer til å skje.

Folk fra Aalesund fratas muligheten til å ta en langweekend i Oslo, og Vålerenga fratas muligheten til å fylle stadion til randen, og dermed ekstra billettinntekter (som NFF også tar en del av gjennom å være eier av Ullevaal Stadion). Er det noen logikk i dette? Nei.

Det er vår konklusjon at man i NFF er så grodd fast i sin egen virkelighetsoppfatning at man ikke evner å se de mulighetene som ligger der for å skape gode fotballopplevelser for den ihuga supporteren, den gjennomsnittlige publikummer eller TV-idioten.

Det er viktigere at kabalen går opp. For ser man opp og lar andre inntrykk passere er det jo fare for at man kan lære noe nytt.

Legg igjen en kommentar