Dagboka onsdag 14. april 2010

Er kampprogrammet for tett spør vi dag. Dagboka er på jakt etter svar. Og roper man i skogen får man som regel det. Prolog I morgen er det kamp mot Sandefjord. På søndag spiller vi mot Brann. På mandag spilte vi mot Molde. Kamper så tett som haggel. Har vi vært med på noe liknende? … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 14. april 2010»

Er kampprogrammet for tett spør vi dag. Dagboka er på jakt etter svar. Og roper man i skogen får man som regel det.

Prolog
I morgen er det kamp mot Sandefjord. På søndag spiller vi mot Brann. På mandag spilte vi mot Molde. Kamper så tett som haggel. Har vi vært med på noe liknende? Det minner litt om perioden i 2005 da vi spilte kamper annenhver dag og Rekdal «svarte» NFF med å sende et juniorlag på banen i kvalik-kampen til Europacupen.

Vålerenga har så langt spilt to hjemmekamper – begge mandag klokka 19.00. Dette er det få supportere som liker, oppmøtet på kampene er deretter, noe som – etter vårt synspunkt forringer hele fotballopplevelsen.

For å få noen svar tok VPN like godt tak i telefonen og ringte noen som sitter og legger denne kabalen.

Norges Fotballforbund

Det er arrangementskonsulent Are Hokstad som er ansvarlig for Tippeligaen, og den som faktisk setter opp hele serien. Han forteller følgende:

– Vi starter med datoen for cupfinalen og teller oss bakover for å finne ut når vi skal starte. I år spilles den 14. november, og siste runde i Tippeligaen spilles helgen før. Med 16 lag i serien, og med en rekke forhold som påvirker sesongen ender vi da opp med å starte serien 14. mars. I tillegg må vi arrangere midtukekamper for å klare å presse alle kampene inn. Hvert lag skal spille 30 kamper, så det er mye som skal på plass.

VPN: Hvilke forhold er det som påvirker sesongen?

– Først og fremst er det en masse internasjonale datoer vi må ta med når vi setter opp terminlista. Vi kan ikke arrangere serierunder i form av midtukekamper når det pågår internasjonale turneringer der norske lag forhåpentligvis spiller. UEFA vil ikke at det spilles klubbturneringer når det er Champions League eller Europa League. Legger vi så til at vi er pålagt å ha pause i fobindelse med VM så er det rett og slett ikke nok helger til å få avviklet alle kampene.

VPN: Er det andre ting som påvirker dette i tillegg?

– Ja. Våre egne landskamper er også med på å forskyve den opprinnelige planen.

VPN: På hvilken måte?

– I utgangspunktet settes alle kampene opp klokka 18.00 på søndag. Så flyttes de i forhold til TV-avtalen, og i forhold til det internasjonale kampprogrammet. For vår del betyr det at det ikke spilles fotball når landslaget skal ut «kjempekampene» mot Montenegro og Ukraina. Så i bunn og grunn er vi nødt til å spille fotball når vi kan mellom 14. mars og 14. november. Vi har satt av en uke i oktober der vi har noen åpne datoer for å kunne spille evt. utsatte kamper.

VPN: Syns du at det er uheldig at kampene spilles så tett?

– Jeg vil egentlig ikke kommentere dette, men ser jo at det går ut over supporterne. Men det er Norsk Toppfotball og TV-kanalene – gjennom TV-avtalen – som bryter opp kabalen vi legger.

Intermezzo
VPN takker for samtalen, og skriver ned svarene fra Hokstad. Vi tenker på den sesongen da vi spilte alle kampene på mandager på Bislett, var det i 1997? Det var den gangen da fotbalshortsene satt litt tightere over smekre mannerumper, vi stod tett som sild i tønne på Store Stå og Klanen var ensbetydende med tribuneliv i Norge.

Hva har egentlig skjedd? Hvorfor og hvordan skjedde det?

Vi ser konturene av en større avhandling om fotballens grunnstamme og hvordan denne har blitt pådyttet alskens kommersielle forretningsmodeller, smarte konsepter og markedsplaner. Det er noen som har skylda. Noen skal få svi. Kaffen er ekstra bitter i dag.

Norsk Toppfotball
VPN får tak i Direktør i Fotball Media Knut Krystvang. Dette selskapet håndterer og ivaretar TV-avtalen på vegne av Norsk Toppfotball.

VPN: Finnes det noen øvre grense for hvor mange mandagskamper man må spille?

– I følge TV-avtalen kan et lag få flyttet inntil 8 av sine hjemmekamper fra standardtidspunktet søndag klokka 18.00. Så i teorien kan man spille 8 hjemmekamper på mandager, ja.

VPN: Tar man hensyn til tilreisende supportere?

– Man tar ikke den typen hensyn, kampene kan spilles lørdag 17, søndag 18 eller 20, mandag 19 og kampene settes opp etter det.

VPN: Det er med andre ord TV-selskapene som styrer dette?

– TV-selskapene bestemmer dette ja, men kampene settes opp for sju uker av gangen. Så helt tilfeldig er det ikke

VPN: Finnes det preferanser hos TV2 og NRK?

– Preferansene styres av aktivitet på og rundt laget, tabellposisjon, interessante oppgjør på sikt, noe som gjør at det er tre-fire lag som oftere får TV-kamper enn andre.

VPN: Og disse er?

– Ikke overraskende så er dette Rosenborg, Vålerenga og Brann.

VPN: Hvordan velger TV-kanalene kamper?

– TV2 velger hovedkampen på søndager først, så bytter NRK og TV2-Zebra på å velge lørdagskamp/mandagskamp.

VPN: Vålerenga har også spilt en rekke bortekamper på mandager, er disse med i dette oppsettet?

– Nei. Det er slik at andre lags mandagskamper ikke inngår i dette tallet, så svaret er ja. Man kan ende opp med lag som får en stor overvekt av mandagskamper.

VPN: Er dette heldig eller uheldig, hva sier klubbene?

– Vi har jo inngått en avtale med media, og klubbene får jo penger ut i fra hvor mye de blir eksponert. Selvfølgelig kan tidspunktene diskuteres, men vi har hatt dette opplegget 5 sesonger og vi syns det fungerer bra.

Tankepause
Ok. Så fotball, media og noe som har med generell interesse for et lag er med på å bestemme om man havner i plasmaens lys eller som en av mange pixler i LCDen.

Vi må snakke med noen i klubben, tenkte vi og plukket opp telefonen igjen.

Klubben
Vi snakker først med mannen med mange meninger – Terje «Henger’n» Hellerud. Det er jo han som tar telefonen på Valle.

– Nå sitter dem i møte her alle mann, men ring tilbake klokka 12 så skal du få svar.

Ventetid
Mens vi venter på at klokka skal bli tolv tar vi en kaffe og gjør unna litt mer jobb.

Klubben – del 2
Lunsjen er over på Valle og Pål Breen har tid til å snakke med oss. Etter litt klabb og babb med dårlig dekning og en handsfree som ikke fungerer begynner samtalen å ta form, samtidig som Svein Graff også blir med på samtalen.

VPN: Vi har snakket med NFF og Fotball Media (her presenterer vi da det du har lest ovenfor) om kampoppsettet og ulempene for oss som supportere når det gjelder

– TV- avtalen er verdifull for Tippeligaen generelt og Vålerenga spesielt. Når det er sagt så er TV-pengene er mindre nå en tidligere fordi man også har den digitale potten å kjempe om. Man fikk bedre betalt for TV-kamper før enn det man får nå.

VPN: Hvilke dager er de mest attraktive i forhold TV-kamp?

– Det er helt klart søndagene klokka 20 som er det eneste som er attraktivt, lørdagene og mandagene er veldig dårlige for vår del. Mandag klokka 19 er det værst tenkelige tidspunktet for oss. Dette skyldes trafikk i Oslo fram til halvsju, så dette taper vi på. Klokka åtte hadde vært mye bedre.

VPN: så det betyr?

– At vi vil ikke ha flere mandagskamper. På lørdagene er det ikke kultur for å gå på kamp så de vil vi heller ikke ha. Søndagene klokka 20.00 er meget bra for da er folk tilbake i byen.

VPN: Prøver dere å påvirke TV- kanalene når de setter opp kampene?

– Alle klubbene ønsker jo å påvirke, uten at det ser ut som om man alltid når fram med sitt budskap, så ja vi forsøker jo å påvirke dem til ikke å legge kampene til de tidspunktene som ikke er optimale for oss.

VPN: Er man litt for bundet av tv-avtalen fordi den gir gode inntekter?

– Spørsmålet vi må stille er i større grad om hvor stor frihet skal TV-kanalene ha når de setter opp kampene i forhold til hvor mye penger de legger på bordet.

VPN: Kunne disse inntektene like godt kommet dersom man fikk flere folk til å komme på kamp?

– Nei, vi er ikke i nærheten. I fjor fikk vi 13 millioner gjennom TV-avtalen, men ikke alle disse kommer fra bonus tilknyttet TV-kamper.

VPN: Så det lønner det seg å ha TV-kamper?

Ja, vi får mer penger av å være på TV både gjennom TV-avtlen og de fordelene det gir oss i forhold til mer salg av reklame på stadion.

VPN: Hva er deres budskap til NFF når terminlista settes opp?

– I Vålerenga er vi opptatt av at totalopplevelsen. Derfor mener vi at publikumslagene må få flere hjemmekamper på de attraktive kampdagene, samtidig må NFF kunne klare å tenke seg fram til hva som er gode kamper og hva som skaper gode opplevelser både på stadion og på TV.

Epilog
Dagboka i dag tok det tre timer å få ned på tastaturet. Det eneste vi oppnådde med å ringe rundt er vel at vi har fått bekrefta det vi antok. TV og media styrer ballet, NFF setter opp terminlista for å få den til å «gå opp» uten at man tenker så nøye på hvilke lag som møtes.

Resultatet: På 16. mai reiser LSK til Bergen for å spille mot Brann. Aalesund kommer over til Oslo for å møte Vålerenga. Forstå det den som kan.

Legg igjen en kommentar