Dagboka tirsdag 16. mars 2010

Vålerenga åpnet på best mulig sett med 2-0 seier over Viking, med to nydelig mål av Moa. Laget fikk til og med vist, i andre omgang, at det kan spille fotball og makter å vinne på hjemmebane. Vi gleder oss til fortsettelsen. En god start Det var nok flere enn oss gamle grinebitere som gikk … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 16. mars 2010»

Vålerenga åpnet på best mulig sett med 2-0 seier over Viking, med to nydelig mål av Moa. Laget fikk til og med vist, i andre omgang, at det kan spille fotball og makter å vinne på hjemmebane. Vi gleder oss til fortsettelsen.

En god start
Det var nok flere enn oss gamle grinebitere som gikk til gårsdagens kamp med en gnagende uro: Denne sesongen starter alt for tidlig, Vålerenga er ikke klare, Viking skal liksom være blant topp 4 i år (hvilke år er det Viking ikke skal være blant topp 4 før sesongen begynner forresten?), Kjetil Rekdal hadde tippet ett elller tomålstap, Vålerenga var utrolig dårlig på hjemmebane i fjor (men ikke mot Viking), osv osv. Førsteomgangen gjorde ikke skepsisen til skamme, Vålerenga lå i nesten samtlige minutter alt for lavt, med lite press i førsteforsvaret, man fulgte ikke løp, man fulgte rett og slett ikke med på cornere, det var liten presisjon i oppspillene, Viking vant alle duellene og så godt som alle andreballene. Det var bare det at Moa på godt gammeldags 2008-vis satt ballen i mål med to vakre skudd, mens Vikingavslutterene ikke så ut til å ha kommet seg ut av vinterens andregir.

– Det er en helt fortjent seier, men jeg er ikke helt fornøyd med banespillet i første omgang. Etter pause tar vi over kampen og styrer kampen sånn som vi skal, sier Martin Andresen til vif-fotball.no.

Og det er helt riktig det også, Vålerenga viste atskillig mer spill i andreomgangen, spesielt de første 20 minuttene, slik at tomålsledelsen ble rettferdigjort på etterskudd. Vi så rett og slett konturene av et godt angrepslag i noen minutter.

For å være helt ærlig så var det det som opptok meg etter kampen, hvordan Vålerenga fungerte som lag. For fotball er vel fortsatt et lagspill? Ikke i følge norske medier. Det eneste jeg fant som ikke omhandlet Moas mål i en eller annen form var følgende sakset fra Dagsavisen, som tydeligvis fortsatt har en liten snev av faglig stolthet tilbake:

Vålerenga hadde før denne kampen sluppet inn mål i de ni siste hjemmekampene. Nå holdt laget nullen – Viking spilte ellers sin niende bortekamp i eliteserien uten seier.

Interessant. Men skulle man vite noe annet om kampen enn hvordan Jarsteins ryggproblemer hemmet ham eller hvorfor Moa lukket øynene på det første skuddet så var det ganske smått i den seriøse pressen. Et for en gangs skyld hederlig unntak er Esten O. Sæther i Dagbladet:

Sannslyligvis er dette bare begynnelsen for VIF også. For rundt Moa kom stadig mer av det talentet som har stått på vent noen sesonger:

•• Mohammed Fellah har lagt vekk de irriterende barnslighetene som bremset angrepspillet og brukte i stedet ballkunsten sin til å ta stadig mer effektive valg.

•• Kristoffer Hæstad har fått tilbake trykket i duellene og kommer til å vippe en drøss kamper i favør VIF bare på den rå viljen.

•• Unge Stefan Strandberg har pasningsfoten som gjør at det egne pasningsspillet endelig kan etableres trygt fra egen backfirer.

Til sammen gir det forbedringer som setter Oslo-klubben i stand til å føre kamper. Det har knapt skjedd under Martin Andresen selv om han overtok VIF nettopp med klare ambisjoner om å spille en ballbesittende fotball.

Men jevnt over er det faktisk bedre å gå til saklighetens tempel, vår egen og klubbens Forum for en vurdering av hva som skjedde. Jeg stjeler fra FrankO:

Alle som mener Strandberg er et verdig stoppervalg fikk seg vel en på trynet i dag. Heldigvis utfordret Viking han på farta bare i de første minuttene av kampen – hadde de fortsatt med det hadde vi ikke holdt nullen for å si det sånn. Han traff sjeldent med pasningene sine og fremsto fryktelig ustødig. Muri står fram som shakey at best, men var likevel klart vår beste i den bakre fireren. Freddy hadde var fryktelig dårlig i første, men kom seg mye bedre i andre. Vi var heldige med at Viking konsentrerte seg med å angripe på vår venstreside. For øvrig ble Nordvik avslørt der ganske ofte, men han må dele skylda med Shelton som ikke alltid var like flink med å komme hjem. Vi kan forevente ting av Nordvik, men vi kan ikke forlange at han skal ta seg av to motspillere på løp på samme kant.

Ingen overraskelse at Moa ble banens beste – personlig synes jeg Hæstad fortjente den prisen. Hadde det ikke vært for hans fantastiske defensive arbeid i første omgang, hadde vi liggi under ved pause. Han ble litt mer anonym i andre, men likevel vår beste. Trekk for å ha stilt opp i en uendelig teit Rimi-konkurranse som ble vist i pausen, selv om vi endelig fant en måte å bruke Lars Iver Strand på…

Fellah var veldig på i starten av kampen, men dabbet av inn mot pause. I andre herja han. Ganske enkelt. Vår nest beste.

Singh spilte litt som vi husker for ett år sida. Litt usikker og ble løpende for mye gjennom. Berger seg ved at han har kampens to beste spillere ved siden av seg.

På topp lå Moa som scora på to ikke-sjanser, men bomma på sin store sjanse. Vi tilgir han offsidene så lenge han kommer aleine med keeper et par ganger. Meget bra kamp av han og vår tredje beste spiller.

Shelton var forferdelig defensivt i første, men langt bedre i andre. Synes han har en tendens til å «hug the line» for ofte. Altså, ligge klint oppå sidelinja. Han kunne mye oftere ha kommet inn i banen når vi angriper. Et eksempel på dette er Moas andre mål. Moa hadde ingen alternativer fordi Shelton for seint kom med inn i spillet og ble tvunget til å skyte. Berre lå også veldig mye helt opptil sidelinja, men var flinkere til å trekke innover da vi angrep.

Hirschfeld fikk ingenting å bryne seg på. De inngrepene han hadde gjorde han plettfritt. Et utspark som gikk på tribunen, men det er småtterier.

Man kan være enig eller uenig, men det er da i det minste noe å tygge på. Hvorfor skrives ikke sportsidene for folk som er interessert i sport? OK, slapp av, jeg vet det er en tapt kamp…, men det er kanskje ikke så rart at avissalget stuper her i landet.

Vel nok om det, vi har i hvert fall en deilig karamell å suge på fram mot kampen mot Stabæk på lørdag. Vi avslutter med nok et tyveri fra godeste FrankO i forumet:

Alt i alt en fortjent og morsom seier, selv om Viking var fryktelig dårlige i dag. Poeng mot Stabæk og vi får besøk at 8000 flere tilskuere mot RBK.

Moamania

Vi må jo selvsagt klippe et par Moarelevante sitat vi også:

– Personlig har jeg glemt hele fjorårssesongen, den får andre prate om. Jeg vet bare at formen er god nå etter mye trening og terping gjennom vinteren, sier Moa til VG.

– Moa har vært god i hele vinter, og med ny kontrakt kan han slappe av og holde fokus. Han kan slå seg til med at det er her han skal være, og siden har det bare gått en vei, mener Martin Andresen i VG.

– Det tar litt energi uten at man tenker over det selv, men nå har jeg tryggheten kontrakten gir meg. I tillegg føler jeg meg godt trent og sterk, sier Moa til VG.

Og jeg våknet til Kjetil Wæhlers utsagn i radiosporten om at Moa burde komme seg ut av landet raskest mulig.

Akk ja.

En kommentar til «Dagboka tirsdag 16. mars 2010»

Legg igjen en kommentar