På bytur med Byåsen

Blir det bye-bye Byåsen, eller svikter Vålerenga i sitt tredje forsøk på opprykk til første divisjon? Vi prøver å lirke noen hemmeligheter ut av Byåsen-treneren som har sans for Enga generelt og damelaget vårt spesielt. Betyr det at en lettbeint trøndersk jentegjeng på bytur er nederlagsdømte? Her kommer bønda i fra nord – ta vel … Fortsett å lese «På bytur med Byåsen»

Blir det bye-bye Byåsen, eller svikter Vålerenga i sitt tredje forsøk på opprykk til første divisjon? Vi prøver å lirke noen hemmeligheter ut av Byåsen-treneren som har sans for Enga generelt og damelaget vårt spesielt. Betyr det at en lettbeint trøndersk jentegjeng på bytur er nederlagsdømte?

Her kommer bønda i fra nord – ta vel i mot oss!

Sånn slår Byåsens dametrener Marius Nordberg an tonen før den viktige kampen mot Vålerenga på Hafslundbanen søndag formiddag. På klubbens hjemmeside kan du lese hvilke tanker han har gjort seg før byturen.

Vi komponerte dette utdraget:

– Æ har veldig sans for Enga og e mektig imponert over den innsatsen damelaget har gjort i år. Vi møter uten tvil en tøff motstander. De er favoritter, vi er underdogs. De har historie i veggene, vi har go’ fot teorien tredd ned over ørene. Gammel hovedstad møter smeltedigel. Med vår egen versjon av attityd, vinnerskalle og inspirasjon fra fort Lerkendal har vi trua på at alt går an. Det har skjedd større under på en fotballbane enn at BKF kan ryste VIF.

Hva vet du egentlig om Vålerenga-damene, Marius?

– Ikke all verden, men det bor jo mange Byåsen-jenter i Oslo som kan gi oss ett og annet tips, skjønt det ikke er nødvendig. Vi forbereder oss som vanlig. Om motstander heter Ranheim, Sunndal eller som nå, Vålerenga. Men jo da, vi kjenner nok litt til spillertypene og formasjonene til Enga

Du sier på klubbsidene at Vålerenga er favoritter på forhånd. Er favorittstempelet virkelig så tungt å bære at du må lesse det over på oss?

– Vi har vært favoritter i de fleste kampene vi har spilt i år, og fikser sikkert et favorittstempel også nå i sesongens siste kamp. Når vi har levd med det i Trøndelag, klarer vi det vel i Oslo også. Men det er en liten, men viktig detalj:

– Det er Vålerenga som er favoritter søndag.

Hvorfor?

– Det er tredje år på rad dere spiller kvalik til første divisjon. Vålerenga har storma gjennom serien, og så er det jo dette med hjemmefordelen, da. Det er nok viktigere for Enga å rykke opp i år, mens vi er fornøyd med å ta steget når vi klarer det.

Den går vi ikke helt på. Noen raske klikk inn i Byåsens hjemmeside og spillerstall viser at samtlige av jentene har opprykk som det store målet denne sesongen. I tillegg leser vi at trenerens ambisjoner er å etablere klubben i 1.divisjon og på sikt utfordre trøndertronen!

Vi kjenner ikke så mange av spillerne til Byåsen. Er det mange stjerner? Eller primadonnaer?

– He, he! Ingen primadonnanykker på Byåsen nei, men stjerner..? Tja, det er nå mange av dem som har tidligere toppserieerfaring.

Noen nevnt, ingen glemt: Målvakt Cathrine Larsen (33) spilte for Trondheims-Ørn før hun kom fra Kattem denne sesongen, derfra kom også Stine Alexandersen (24) og spissen Aiko Sand (20). Trine Stensaas (29) har vokst opp i klubben, gikk til Ørn og kom tilbake fra Røa i år.

Laget til Byåsen. Ungt eller gammelt? Lovende eller fortapt?

– En god mix. Lovende unge og godt voksne som ikke er utgått på dato. Mange småbarnsmødre, men ingen bestemødre så langt.

Sterke og svake sider?

Treneren sniker seg unna spørsmålet, motstanderen skal ikke få for mange tips før kampen søndag, men én ting vil han gjerne poengtere:

– Vår sterkeste side er det gode miljøet i spillergruppa. Selvtilliten. Sånne ting .

Og på spørsmål om taktikk og formasjon, blir vi like kloke:

– Vi varierer. Ikke alltid så mye etter hvilket lag vi møter, men etter hvilke spillere vi har til disposisjon til enhver tid. Kanskje mest 4-3-3, men neste kamp kan plutselig være 4-5-1 eller 4-4-2 alt etter som. Vi lar dagsformen bestemme, det er altså flere variabler her. Offensiv stil én gang, defensiv en annen.

Hva kan Vålerenga-damene vente seg søndag?

– Et trønderlag som ser fram til kampen, som gleder seg til en kamp som har mulighet til mye tilskuere og et helt annet tribuneliv enn vi er vant til i serien hjemme.

Vi slår en plate om at halve klanen kommer . Bluss og øl og skamslåtte bønd..eh…budeier !

Vart du skræmt no, Marius?

– Nei, det ville vært drømmen. Hverdagen vår er 20 tilskuere på kampene, det ville vært magisk med tusenvis, eller i hvert fall opp mot tusen. Rekorden for kvinnefotball er vel tre og et halvt, Stabæk mot Røa i serieåpningen i år. Tænk om…!

Sånn går det nok ikke, men bluss og støy og langt høyere tribunestemning enn vanlig i andre divisjon, trenger ikke være noen ulempe. Hvem veit om det ikke er jentene fra Byåsen som får et kjempeløft av Engas tolvte mann. Byåsentreneren bare gleder seg og fortsetter:

– Ja, tænk om! En livlig ramme rundt denne kampen og mye folk, det er jo egentlig mye mer verdt enn selve resultatet av kampen søndag. Dette kan bli vår cup-finale.

Dere spilte første kvalik mot Sortland. Noen kommentar til den ufortjente 1-0 seieren?

– Hæh? Dette var jo de forspilte sjansers kamp. Vinnermålet vårt var av den tilfeldige sorten, men ellers hadde vi 15-16 såkalt 100%-sjanser som ikke ble satt. Ikke ofte vi brenner så mange sjanser som vi gjorde i den kampen

Da fikk vi i hvert fall lirket ut av ham at det er sterk offensiv kraft i Byåsenlaget

Hvem vinner og hvorfor?

– Byåsen, enkelt og greit. De dagene vi får maksimalt ut av laget, da sliter selv topplagene mot oss. Vi er en positiv gjeng som har det gøy, men som ikke ofrer alt omkring for fotballens skyld. En løs og ledig holdning til sporten. Du får lave skuldre av sånt. Derfor vinner vi!

Vi takker Byåsen-trener for praten og takker klubben hans for at vi fikk lov å bruke bildene fra Byåsens gode og fyldige hjemmeside .

Vi gleder oss og ser fram til kampen søndag.Velkommen skal dere være, rødkledde budeier !

En kommentar til «På bytur med Byåsen»

Legg igjen en kommentar