Tornen og bjelken. Nok mediemakt nå!

Rekdal har vært slem. Og det skal han straffes for, sier de. Sier hvem? Kanskje på tide at vi diskuterer noe større enn Rekdal: nemlig medias makt i fotballen. Vel, jeg er som andre i VPN glad i Rekdal. Jeg er ikke glad i Brann, og jeg synes Eirik Bakke stort sett fremstår som en … Fortsett å lese «Tornen og bjelken. Nok mediemakt nå!»

Rekdal har vært slem. Og det skal han straffes for, sier de. Sier hvem? Kanskje på tide at vi diskuterer noe større enn Rekdal: nemlig medias makt i fotballen.

Vel, jeg er som andre i VPN glad i Rekdal. Jeg er ikke glad i Brann, og jeg synes Eirik Bakke stort sett fremstår som en total drittsekk, noe som er lite overraskende at jeg sier, all den tid Bakke ofte har ytra seg negativt om klubben min. Og jeg innrømmer at jeg lo godt da Rekdal fikk Brannspilleren til å fyre på alle plugger.

Saken kjøres med full kraft og de fleste roper etter hodet til Kjetil eller i det minste noen andre kroppsdeler.

Men hva ligger bak disse «heng ham»-ropene?

Dette skal handle mindre om prosessen som nå kjøres mot Rekdal. Men heller om hvilke spørsmål fotball-Norge burde stille seg nå. Spørsmål som ikke handler om Bakke og Rekdal, ei heller om hva som skulle være lov eller ikke å si. Det er mange i Fotball-Norge er opptatt av tornen de mener Rekdal har stukket i øyet på «oss».

Lørdag var det to svært interessante kommentarer som ble framsatt i VG. Den ene kom fra Ingebrigt Steen Jensen:

«For alle som skriver eller stikker frem mikrofonen, er dette en drømmesituasjon – og da bør iallefall ikke pressen lede et korstog mot Rekdal.»

I samme avis kjører VGs store fotballsynser med sine alvorlige armer i kors (vanligvis et tegn på usikkerhet) en to-siders kommentar der han krever at noen bør reagere mot Rekdal;

«For norsk fotballs skyld».

Den gamle reklamemannen Steen Jensens kommentar kunne ikke blitt bedre understreket.

I søndagens VG er det sponsorkaizer Jacob Lund i DnB Nor som villig lar seg utspørre av avisen og blir omskrevet til å ha sagt at Rekdals ord ville kunne få katastrofale følger for norsk fotball (han mener generelle holdninger hos norske trenere, ikke Rekdal spesielt).

Søndag kveld var det Ivar Hoff som på enda et TV2-program om fotball (de har noen!) forklarte hvor fælt det Rekdal har gjort var og at det ikke er folkeskikk. Hoff har forøvrig ikke alltid vært så opptatt av folkeskikk selv, f.eks. med sine kommentarer om Pagges for små shorts.

I mandagens VG sier Rekdal at han føler seg forhåndsdømt. Han ser akkurat det Steen Jensen snakket om og det vi snakker om her. Men I lar seg heldigvis ikke pille på nesa av folk som Dæhli & Kompani, men smeller til med en hard og treffende kommentar:

«Hvis han (Dæhli) tror han kan jage meg ut av fotballen slik han gjorde med Nils Johan Semb så tar han garantert feil».

Tenk litt på det. Om Rekdal har rett i det med Dæhli og Semb: hvor feil er det ikke at en sportskommentator i en avis skal kunne påvirke hvem som leder landslaget? Veldig feil, sier jeg.

VG er som kjent landets største avis og landets største norsk innholdsnettsted. TV2 er landets største kommersielle kanal. De blir representanter for en haug medier som har investert store summer i norsk fotball. Og de mediene skal da ha valuta for pengene.

Men nå har det gått for langt. Medias makt i norsk fotball er for stor.

Greit at de bestemmer hvilke tider og dager kampene skal spilles på, men når de setter dagsorden og får fotballens ledere til å danse etter sin pipe så lenge det generer flere lesere, seere og brukere begynner det å bli strengt. Grensen sprenges med klar margin når media grådig griper enhver anledning til offentlig å henrette enhver fotballperson som med rette eller feil gjør noe som kan igangsette inkvisisjonen mot dem.

At det er kvalmende å se hvor selvhøytidelige disse sportskommentatorene har blitt er en bivirkning av det hele. Og hvem er det som setter fokus på dem og ber dem slutte i sine jobber når de går over streken? Men de slipper unna, fordi de betaler regningene i fotballen (tror de) og fordi ingen overvåker overvåkerne. Ingen tør «ta» mediene.

Det verste er at det hele skjer ikke i norsk fotballs beste interesse, det skjer i underholdningsindustriens fortegn. Om Kjetil Rekdal nå straffes er det ikke et rettferdig eksempel som statueres. Da er det heller enda et eksempel på at fotballen har solgt sin sjel som en hore til høystbydende. Og at den tornen de mener Rekdal har plantet i «vårt» øye med sine uttalelser er fullstendig underlegen bjelken som medias makt i fotballens øye er.

Det er på tide at de gode krefter og ledere i fotballen står opp for sine. Og tar tilbake makten til å definere hva som er rett og galt.

Forøvrig vet du jo hva media vil svare på denne kritikken:

«Nå skal vi ikke blande saker. La oss diskutere Rekdal først. SÅ kan vi ta en lang og god debatt i alle mediene om medias makt i fotballen…»

Legg igjen en kommentar