Ull i fåreklær

De er gule, grønne og små. Likevel har de banka Sandefjord og Vålerengarekruttene. Vi hadde sett fram til mer gøy på landet, men dessverre, Ullensaker møter sin skjebne på Ullevål Når Ull, den ubestridte Åsgard-mesteren i idrett, norrøne grener, ønsket å bli husket for evigheten med stedsnavn oppkalt etter seg, var det vel ikke akkurat … Fortsett å lese «Ull i fåreklær»

De er gule, grønne og små. Likevel har de banka Sandefjord og Vålerengarekruttene. Vi hadde sett fram til mer gøy på landet, men dessverre, Ullensaker møter sin skjebne på Ullevål

Når Ull, den ubestridte Åsgard-mesteren i idrett, norrøne grener, ønsket å bli husket for evigheten med stedsnavn oppkalt etter seg, var det vel ikke akkurat Ullensaker han tenkte på. Ski- og skytterkongen, guden for tvekamp og jaktstart, har ødslet sine idrettslige gener i sanddynene på Øvre Romerike. Litt merkelig det der med at han var så god skiløper, den sporten ble jo ikke oppfunnet før det lukta kristenmannsblod i Nordrvegr, men guder fikser jo det meste. Bortsett fra ballspill. Fra grusen rundt Jessheim har det vokst opp en og annen individuell mesterspire, men den eneste som drev det til noe stort, er Ole Christian Furuseth. Til stamfarens store sorg orka Ole Christian bare å kjøre nedoverbakker. Det var ikke alpine etterkommere norrøne Ull ønsket seg, på bildet er det lett å se hvor sinna han er. Eller er han bare skuffet over bygda si?

Men saken ordnet seg. Det er bare å krysse bygdegrensa mot vest. Der vokser olympisk gull og nordisk ære på trær, men Dæhlie og Alsgaard er altså naboens sønner, og det er ikke Nannestad og langrenn vi skal skrive om. Nå er det Ullensaker og fotball som gjelder, med andre ord er sjansen stor for å ikke ha noe å skrive om.

Ullen historie
Historien om idretten i Ullensaker er ulne saker. For hundreogfemten år siden samlet ski-interessert ungdom seg i Ullensaker Skiklubb. Tolv år seinere, i 1906, tok folk til vett og stifta Jessheim Fotballklubb, men det gikk et helt tiår før de klarte å drive fotballklubben i organiserte former. Om dette betyr at de ikke klarte å bestemme seg for 4-3-3 eller 4-2-4 fremfor 1-9 eller 9-1 formasjoner, eller om det i perioder bodde for få eller for mange fotballinteresserte på Jessheim så de vaklet mellom 4 og 18 spillere på laget, sier ikke historien noe om.
Det eneste noenlunde sikre er at klubben gikk inn i glemselen i ett felles idrettslag i bygda: Jessheim Turn og Idrettsforening og Ullensaker Skiklubb og Jessheim Fotballklubb. I 1928 syntes noen at det var lurt å forkorte navnet til Ullensaker Idrettslag. Den siste kampen Jessheim Fotballklubb spilte, kan veldig godt mulig være førsterundekampen mot Vålerenga samme år. Vålerenga vant bare 8-1 i Oslo, og Jessheim Fotballklubb var historie.

Si Si Si
Ullensaker, en bygd bygd på sandgrunn, noe navnet på husklynger rundt omkring i kommunen bærer bud om: Aur. Sand. For ikke å glemme Nordkisa. Den lille grenda mot nordøst, langt fra Jøssum med gågate og Storsenter, ville også være med på leiken. Kisa, bygda i grustaket som tok navnet fra det grusomme tyske navnet kiesel, seinere opphøyet til grunnstoff nummer 14, og omdøpt til Silisium eller Silicon, klarer seg ikke på egenhånd i naturen og overlever kun i forbindelser med andre. Denne spinkle forklaringen på navneregnestykket, ordbrøken Ull/Kisa , får dere bare ta som god fisk, men det betyr ikke at Store Norske Leksikon eller folket fra sandmoene går god for den.

Hadde det ikke vært for jernbanen, hæren og Oslos flyplass, hadde det sett stygt ut for Ullensaker. De hadde ikke overlevd lenge på medaljene til en slalomkjører eller cuptriumfen mot Sandefjord. Sandkassa på Romerike hadde gått på raua uten servicenæring. En og annen gründer kunne forsøkt med bakeri og sandkake spesial, en annen luftig levevei kunne være Silkonanatomi. Oppfinnsomhet har de i hvert fall. Sånn som når de bestemte klubbfargene til fotballklubben sin.

Ullensaker/Kisa satsa på kamuflasjefargene gult og grønt så motstanderne ikke skulle se hvor de var. Det ble litt feil, for graset måtte gro for at taktikken skulle funke. Men sand er sand og grus er ikke gras. Likevel fikk ikke laget hjemmekamp mot Vålerenga. Nedslitte Jessheim Stadion er i altfor god stand, og den røde tråden til forbundet når det gjelder cup- oppsettet for Norgesmestrene, er at kampen skal gå på den dårligste banen. Verdal , Ski, Ullevål. Progresjonen er det ikke noe å si på. Prinsippet om å sende topplag ut til småklubbene i PR-øyemed, gjelder bare i første runde. Fra og med tredje runde er det viktigste å fjerne småtteriet som ikke gir nok inntekter til forbundskassa. Synd. Vålerenga hadde fortjent å få det litt gøy på landet igjen.

Vi regner ikke med at det blir publikumsrekord på et halvstengt Ullevål i kveld, det er nesten så vi håper på det motsatte. Denne kampen skulle gått på Jessheim for da hadde vi garantert fått hjemmekamp i fjerde runde i juli. For det er vel ingen tvil om at askeladd Ull/Kis rakner og blir sendt hjem til Raknahaugen, vikinggrava og nypotetene sine som tapere med eller uten ære? Velkommen skal dere være likevel, ætlinger av Ull. Velkommen til Ull og vold og en hyggelig bytur!

Another Prick In The Wall
Et kjedelig skår i gleden over tredjerundekamp mot Vålerenga, er at Ullensaker/Kisa-strategen Ståle Rønningen ikke får fri fra avslutningsfesten av rektor på skolen han jobber på, og han går glipp av kampen. I følge Romerikes Blad har rektor ingen planer om å ombestemme seg.

VPN lover å komme tilbake med navn og og utskjelling av rektoren på Jessheim så sant vi får snusen i hvem han eller hun er og hvor vedkommende jobber. Såpass skylder vi gjestene våre på Ullevål kveld. Fortsettelse følger i Dagboka.

Statistikk
Vif-fotball.no har en samleside om cupen. At de bommer litt og ikke har fått med seg at Vålerenga har møtt Ull/Kisa to og en halv gang i cupen tidligere, veies opp med blinkskuddet av hva vi kan vente oss på Ullevål i kveldens andrerundekamp: Klar for Mos

Ull/Kisa vant 4-0 over Start2 i helga. Tidligere har de banka andrelaget til Vålerenga 1-0 , og ligger i øyeblikket på 8. plass i 2.divisjon avdeling 1

Tidligere møter med Vålerenga, alle er i cupen:

1928. Første runde: Vålerenga – Jessheim 8-1
1973. Andre runde: Vålerenga – Ull/Kisa 1-0 Skåring ved Terje ”Gubben” Gulbrandsen
1987. Første runde: Ull/Kisa – Vålerenga 0-1
Vålerenga ble slått ut i neste runde alle tre gangene. På de to siste møtene spilte vi for henholdsvis 618 og 527 tilskuere. Ikke sant, Jarle Teigøy?

Les også:
Første stikk på Stiklestad
Skitur i mai

Legg igjen en kommentar