Skitur i mai

En ting er å dra på skitur i mai. En helt annen ting er å møte en skokk med lag. Likevel er det største spenningsmomentet rundt torsdagens cup-kamp, hvem Vålerenga får i tredje runde. Follo w The Leader Etter at St. Halvards menn banka St.Olavs beseirere i første runde, tar Vålerenga nå et skritt nærmere … Fortsett å lese «Skitur i mai»

En ting er å dra på skitur i mai. En helt annen ting er å møte en skokk med lag. Likevel er det største spenningsmomentet rundt torsdagens cup-kamp, hvem Vålerenga får i tredje runde.

Follo w The Leader

Etter at St. Halvards menn banka St.Olavs beseirere i første runde, tar Vålerenga nå et skritt nærmere Europa i bokstavelig forstand. Et lite skritt, la gå, men retninga er riktig. Ski er en grei rasteplass på veien til Svinesund og EUs grense mot nord. Dette betyr ikke at ting nødvendigvis går av seg selv torsdag, for forbundet har tydeligvis bestemt seg for å fjerne både Lyn og Vålerenga fra videre cupspill så fort som faen så lagene ikke sliter ut Ullevålmatta i kommende runder. Lyn er sjanseløse om Røa har med seg noen av damene sine, ikke tåler Lyn den økonomiske trøkken av 20 tur-retur trikkebilletter heller. Taktikken mot Vålerenga er å la hele seks lag gyve løs på oss i andre runde. Stedet er Ski Stadion, motstandere er Oppegård, Langhus, Ski, Vestby, Ås og Nordby.

Kråkstad stiller derimot ikke lag mot oss torsdag. Det er ikke på grunn av solidaritet med bygdas store sønn, Martin Andresen. Det er fordi klubben ikke har krøpet inn under Folloparaplyen. Martin startet karrieren i Kråkstad IL, før han var moden for større oppgaver i naboklubben Ski. Som attenåring stakk han til Moss og la deretter ut på en unødvendig lang rundtur for å finne hjem til laget i sitt hjerte, Vålerenga.

Best uten ski?

Med all respekt for skigruppa, Vålerenga er best uten, mens Follos suksess definitivt er med ski. Ski er det naturlige tyngdepunktet i overbyggingsklubben Follo, både sportslig og geografisk. Selve lokomotivet for å si det sånn, selv om det bare er én skarve togstasjon blant mange på Østfoldbanen.

En av grunnidéene med fotball-sammenslutningen, var kun å innlemme klubber med egen jernbanestasjon så det skulle bli enkelt for spillerne å komme seg på trening i stasjonsbyen, men for sikkerhets skyld tok de også med seg Nordby som kun har bussforbindelse. Dette skulle vise seg å være et særdeles lurt og fremtidsrettet trekk. Buss er det eneste som går på skinner i disse tider, uten den hadde det blitt glissent på Follo-treningene. Nå stiller ihvertfall den vestre kanten, mens resten av laget står igjen på perrongene fra Oppegård til Vestby. For dem som ikke er orientert: Vestby ligger sør i bygda mens Nordby ligger vest. Oppegård ligger øverst, Langhus ligger i Oslo og Ås utdanner bønder.

Ski by vs tettstedet Oslo

Sånn kan det også sies, og det verste er at det stemmer. Uten å gå i detaljer, nevner vi at halvparten av innbyggerne i Ski kommune bor i Ski by, resten i tettstedet Oslo. Løsningen på gåten finnes i geografibøker eller leksikon. Follo Fotball ligger i Ski. Ski ligger i Vålerengaland. Det er med andre ord duket for borgerkrigsliknende tilstander torsdag kveld. Sovebyen som ernærer seg av pendling, rives brutalt ut av middagshvilen med kampgny og krigshyl fra skistadion.

Bror mot bror, mor mot mor. Det er regjerende mester som prøver å stå i mot det lyseblå håpet fra Follo. Hvem heier på hvem? Hvem er egentlig hvem? Bare dommertrioen og to keepere skiller seg ut fra mengden. Det er kun noe sparsomt hvitt i den lyseblå Follo-drakta som skiller kamphanene, i hvert fall om Vålerenga i vanvare ikke har tatt med seg finstasen, men stiller i det mindre pene, utvaskete bortetøyet.

For tre år siden spilte Espen Askeladd i klubben. Follo FK nådde ikke helt fram til prinsessa og halve kongeriket, det holdt med det kvarte. På veien til kvartfinalen ble regjerende norgesmester, Molde, og deretter vetle Sogndal slått ut. Begge kampene måtte ha ekstraomganger, sannsynligvis for at alle de seks klubbene til Follo skulle få spilletid. I kvarten ble laget slått ut av cupfinalist Sandefjord, så på sett og vis er det en bitte liten mulighet for at Follo var landets moralske norgesmestre i 2006.

Derimot har ikke Ski IL vært i nærheten av moralske titler. Gjennom historien er Ski det eneste laget fra det nå sekshodete fotballtrollet, som har møtt Vålerenga i cupen. Det skulle de aldri ha gjort, selv om de beit godt fra seg siste gang i andre runde i 1996. Det gikk mot ekstraomganger på Ski Stadion, men Supermusa putta sitt andre i siste minutt og Vålerenga gikk videre med 3-2.

De to andre cupbataljene mot Ski var begge førsterundekamper. I 1952 vant Vålerenga 9-0 hjemme, og nøyde seg med 5-0 borte i 1961.

Hjerteslag-ord

Det hagler mange slags ord fra tribunen. Bank bønda og Slå ned i støvla gjelder nå som før, men kommer ikke i nærheten av slagordas topp ti. Noen slagord er til å dø av, andre er til å leve med. De handler om å leve, de handler om å slå. De enkleste er de beste, og de aller enkleste handler om noe så enkelt som et hjerte som slår seg gjennom livet som best det kan.

Både Follo og Vålerenga har innsett at alfa og Omega3 for hjertegode slagord er å påvirke feite hjerterøtter. Vi har prøvd å rangere de to klubbene etter slagordene sine, og det var en enkel sak. Med hånden på hjertet, Follobønder, dere kommer ikke langt i verden Med hjertet i Follo, ikke til Drøbak en gang. Blodpumpa har sin naturlige plass bak brystkassa, det var ikke ment å være en ut-av-kroppen opplevelse. Det mest overraskende er at Fotballklubben Follo er så anemisk at den må ty til sånne nødløsninger, selv om også vi i VPN innerst inne skjønner at hele greia kanskje er i blodoverført betydning.

Nå skal vi ikke påstå at alt og alle er riktig skrudd sammen i Vålerenga heller, men digre hjerterom er det der, og disse utallige hjertekamrene pulser og slår et eller annet sted der inne bak vevre pikebryst eller feite overkropper. Selv om vi rett som det er får hjertet i halsen, så er det som regel på plass igjen før eventuelle ekstraomganger er over eller den siste straffa er redda.

Så langt går det ikke i andrerunde-kampen torsdag. Denne kampen avgjør Vålerenga i vårt hjerte uten noen problemer etter ordinær tid. Takk for kampen, Follo!

Verdt å vite

– Follo topper 2.divisjon avdeling 1 to poeng foran Skarbøvik som har én kamp mindre spilt. Målforskjellen på fem kamper er 12-2, Follo vant siste seriekamp borte mot bånnlaget Ullern 4-0.

– Follo slo Mysen 5-1 i første runde.

– Follo FK ble stiftet høsten 2000, og spilte seg opp i andre divisjon etter 2001-sesongen. Laget har to sesonger bak seg i Adeccoligaen, i 2005 og 2006. Har siden spilt i 2. Divisjon

– Forsvarskjempen, midtbanespilleren og spissen Christian G Petersen spilte kvartfinalen for Follo FK mot Sandefjord etter å ha blitt leid ut fra Fredrikstad FK høsten 2006. Han ble deretter norgesmester for FFK etter å ha spilt de tre første rundene for Østfold-laget.

– Erland Johnsen har trent Follo FK. Det visste du. Men visste du at lillebroren til Reka, Sindre Rekdal, også har vært trener i klubben? Les mer på Follos flotte hjemmeside

– Ski IL spilte i 1.divisjon 1993. Det gjorde Vålerenga også, men møtte aldri laget fra Follo. Vålerenga vant avdeling A og rykka opp i eliten igjen, Ski rykka ned fra avdeling B.

Les også:
Første stikk på Stiklestad

Legg igjen en kommentar