Vål’enga – du er min rellion !

Er Vålerenga i ferd med å mikse en utidig blanding av idrett, religion og politikk? Vålerenga-hijaben er på vei. Hva er meninga med sånt? VPN letter på sløret. Ikke før hadde den første støyen etter politiets hijab-uniformering lagt seg, så klinte Vålerenga til med sitt eget skaut. Det har stormet i media de siste dagene … Fortsett å lese «Vål’enga – du er min rellion !»

Er Vålerenga i ferd med å mikse en utidig blanding av idrett, religion og politikk? Vålerenga-hijaben er på vei. Hva er meninga med sånt? VPN letter på sløret.

Ikke før hadde den første støyen etter politiets hijab-uniformering lagt seg, så klinte Vålerenga til med sitt eget skaut. Det har stormet i media de siste dagene etter at Vålerenga Mot Rasisme annonserte at det skal lages en egen Vålerenga Hijab. Etter at saken ble kjent sist fredag, var den faktisk på topp tre av leste saker i Dagbladet s nettutgave. Telefonen har ikke stått , SMSene har rast inn til Vålerenga Mot Rasisme hele helgen, her har det vært glødende engasjement.

Mens bruken av hijab brer seg i Europa, er skaut og slør forbudt eller på vei ut i flere muslimske land. Når A-laget vårt nå rusler rundt på treningsleir i Side, ser de ingen jenter med det omstridte hodeplagget, men så snart de kommer hjem kryr det av dem, og snart ser vi til og med Vålerengapynt på det muslimske identitetssymbolet.

Vi ber leder for Vålerenga Mot Rasisme, Knut Akselsen, forklare nærmere om hensikten med egen Vålerenga-hajib:

– Vi har som mål å rekruttere flere muslimske jenter til klubben, samtidig som vi ønsker å skape en sterk klubbtilhørighet for alle medlemmene. Vi har også mange muslimske jenter på skoler i nærmiljøet som holder med Vålerenga, disse får nå muligheten til å velge en hijab på lik linje som andre velger caps eller lue. Vi er en klubb med over 50 ulike nasjonaliteter, og ønsker å være en klubb for alle. Hvis dette kan bidra til at flere muslimske jenter kommer på banen er det helt klart viktig.

Hva tror du imamene eller andre troende muslimer sier til dette?

– Det er vanskelig å svare på, men tilbakemeldingene så langt fra de som har hørt om produktet og de som er målgruppa vår , er utelukkende positive. Det er det som er viktig.

Legitimerer Vålerenga med dette religiøs uniformering? Noen betenkeligheter med å blande idrett og religion på denne måten? Er Vålerenga i ferd med å overskride en grense, eller med andre ord : Går Vålerenga over streken?

– Fokuset til Vålerenga Mot Rasisme er å inkludere. Så i stedet for å si at vi overskrider grenser, vil jeg heller si at vi utfordrer grensene med hvordan vi best kan inkludere og utvide mangfoldet i klubben. Vålerenga er en arena som forener og inkluderer og har som mål og skape et trygt og godt sted for sportslig fellesskap på tvers av etnisitet og bakgrunn. Så svaret på spørsmålet om Vålerenga her går over streken er NEI.

Vålerengabrød, Vålerengakaffe, Vålerengakortstokker,Vålerengahåndklær og Vålerengadrops er bare noen få av kanskje altfor mange salgsobjekter med VIF-logo. Og nå altså Vålerenga-hijab. Ligger det et aldri så lite kommersielt motiv bak nyskapningen?

– Det er ennå ikke avgjort om hijaben skal selges i Sjappa. Uansett er inntektene på ingen måte hovedgreia her. Utgangspunktet er at hijaben skal være tilgjenglig i klubben for de som måtte ønske det. Skulle det derimot bli stor etterspørsel i Sjappa, får vi heller ta en runde med Frode Veie

Hvor langt er dere villige til å tøye strikken når det gjelder nye tiltak for mangfold og inkludering? Hvor langt vil Vålerenga Mot Rasisme gå?

– Langt ! , svarer Knut Akselsen og er med på notene når VPN avslutter samtalen med spørsmålet:

Risikerer vi at Vålerenga kjærke snart blir oversatt til arabisk?

– Nei, men vi jobber med en samisk versjon!

VPN er overbevist om at regnestykket Vålerenga + Hijab = Sant vil bli diskutert opp og ned i tida som kommer, og håper folk veit hva de snakker om før blod flyter. Vi anbefaler en glimrende innføring i temaet i artikkelen Hijab brer om seg i Europa som Astrid Meland skrev for noen år siden i Dagbladmagasinet på nett. Ta en kjapp tur innom nettstedet før du hiver deg engasjert og sanseløst inn i diskusjonen om det nye moteplagget.

Legg igjen en kommentar