Dagboka torsdag 13. november 2008

Vålerenga vil redde Lyn, Groningen vil kjøpe Moa og håndballgutta var ikke langt unna den store sensasjonen. Dagboka er sånn passe restituert fire dager etter cupgullet. Enga med penga Mange er de som godter seg stort over at Lyn kan bli fratatt lisensen fordi de ikke har positiv egenkapital. Resultatet kan bli degradering til 2. … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 13. november 2008»

Vålerenga vil redde Lyn, Groningen vil kjøpe Moa og håndballgutta var ikke langt unna den store sensasjonen. Dagboka er sånn passe restituert fire dager etter cupgullet.

Enga med penga
Mange er de som godter seg stort over at Lyn kan bli fratatt lisensen fordi de ikke har positiv egenkapital. Resultatet kan bli degradering til 2. divisjon dermed kroken på døra for alt som heter toppfotball for Lyn sin del på mange år. Jepp, kroken på døra.

Scenarioet er identisk med det vi ble stilt overfor i 2003. Da var kassa tom, klubbens investorer hadde sagt takk for seg og Klanen måtte bidra. Vi trengte over 2 millioner kroner for å beholde lisensen den gangen, resultatet av innsamlinga var vel nesten 3 hvis jeg ikke husker helt feil. Og etter at Klanen hadde gjort sitt dukket det jo opp flere investorer som hadde sittet på gjerdet og sørget for at Vålerenga faktisk tok steget opp i toppen av norsk fotball de påfølgende 3 årene.

På radioen i dag gikk Pål Breen ut med følgende beskjed: Vålerenga gir Lyn en halv million kroner i håp om at det er nok til at Lyn redder lisensen innen morgendagen. I utgangspunktet fikk Vålerenga 500.000 i bonus for cupfinalegullet fra hovedsponsor Hafslund. Breen gikk så til sin tidligere arbeidsgiver og spurte om ikke de kunne doble denne bonusen slik at Vålerenga kunne gi halvparten til Lyn. Og det sa de ja til. Eller?

Jeg kan se det for meg: Sindige og fortsatt bakfulle Klansmenn og kvinner som setter kaffe, te, morrapils, rullings, frokostblanding, bacon, egg, gulost, brød eller hva det nå enn er folk inntar til frokost – i halsen. Mens de gjentar budskapet: Vålerenga gir penger til Lyn? Hva faen er dette?

Mange er nok de som hyperventilerte både to og tre ganger denne morgenen og mange er nok de som kastet seg over telefonen og ringte ett eller annet sted for å få en forklaring.

Breen på sin side, og sikkert hele klubben svarer med at Vålerenga vil ha Lyn i Tippeligaen slik at vi kan møte dem igjen, og forhåpentligvis klare å slå dem. Rykker de ned vil vi for alltid være laget som ikke greide å slå Lyn. Laget alle andre Tippeligalag har slått en eller annen gang de siste 25 åra – har vi altså aldri slått. Nå skal det legges til at vi var nede og surra i 1. divisjon en god stund på begynnelsen av 90-tallet, og da vi kom opp gikk Lyn ned og surra på slutten av samme periode, så dette med 25 år eller hva det nå enn er, blir jo litt søkt. Men Breen & Co. har et poeng:

Blir Lyn degradert, kommer det til å ta tid før de er oppe igjen, og da kan de – selv om de spiller i en divisjon der de møter lag som Kopervik, Stord, Åskollen, Sandnes Ulf, Åsane, Fyllingen, Nest Sotra, Ålgård, Randaberg og Vard Haugesund – alltid slå seg på brystet og si: Vi har aldri tapt for Vålerenga.

På den andre side så er 500.000 lommerusk i forhold til hvor mye Vålerenga kan tjene på det eneste «byderbyet» i Norge. En kamp som trekker over 20.000 tilskuere skaper ikke bare penger, men trøkk og mye fint hat i tida før kampen.

Og det er viktig å ha noen å hate. Som om ikke det er nok å ha noen å hate. Hvor jævlig svir det ikke for Lyn å måtte ta imot almisser fra Vålerenga. Hvor jævlig fornedrende er ikke dette for gutta på vestkanten. Her har det gått i høy sigarføring, høye pannebånd, sjampis og kola og biler som koster like mye som en 3-roms på Grorud. Men nå er penga borte. Pappa sitter i varetekt pga. aksjefusk og innsidehandel. Mamma vanker rundt i Kvadraturen og byr fram sine silikonerte fordeler og trutmunn med tilhørende botoxglatt ansikt for 500 kroner «turen». Preben og Diderik har fått seg McJobs og Lise Charlotte og Desireé Alice har blitt stuepiker på Grand.

Så kommer redninga fra de man på de trakter omtaler som søppel, narkomane og trygdemottakere. Det kan bli mange gode sanger, kamprop og tifoer av dette. Og hva er vel en halv million kroner i denne sammenhengen? Den store sammenhengen altså?

Erik Langerud i Lyn svarer som forventet at han setter pris på pengene fra Hafslund… Og dermed har vel Lyn klart å svelge det som er en kamel på størrelse med en mamut.

Så kan man spørre seg om hva som egentlig har skjedd her:

Kommer Lyn til å overleve selv om disse pengene kommer? Er det ikke totalbildet som skal vurderers i denne sammenhengen? Er Lyn levedyktig som klubb?

De går i minus hver måned, de har Chelsea hengende over seg i en tynn tråd og de klarer ikke å skape engasjement om laget sitt uansett hvor mye de prøver. De har i snitt 6500 tilskuere per kamp, og er i år som i fjor det laget som klarte å samle færrest tilskuere til en Tippeligakamp med ynkelige 2165 tilskuere. Mulig at det er like greit å bli kvitt dem en gang for alle.

Og det var vel dagens mest ambivalente gjennomgang av dette temaet.

Moa gaat aan Groningen?
Nederlenderne var på Ullevål på søndag. De var der for å se på Moa. Og de fikk se en spiller som kledde av «stjernelaget» Stabæk. Og de vil kjøpe Moa. Og Moa vil reise.

Men til Groningen? Vi snakker om en klubb med 20.000 tilskuere i snitt, en klubb uten noen stor historie, som har en femteplass i Nederlansk æresdivisjon som beste resultat.Vi snakker om en klubb med like mye sjarm som ei lunka Lynpølse.

Klubben forventer i alle fall et bud på over 30 millioner kroner. Så spørs det om det er penga som til slutt avgjør denne prosessen eller Moas ønske om å vinne noe mer med Vålerenga før han drar ut. For dra det kommer han til å gjøre, men det hadde vært bra om han ble en stund til.

Og hva med Skeid, skal ikke de ha penger for Moa? Nei. Dagsavisen har en strålende artikkel om temaet, her framgår det at Skeid ikke har krav på en krone i såkalt videresalgsprovisjon for Moa. Rett og slett fordi Moas kontrakt med Skeid gikk ut da han gikk til Vålerenga.

Skeid fikk 430.000 kroner for en spiss som året etter er toppscorer i klubben, matchvinner i cupfinalen og nyetablert på landslaget.

Dette vil Skeid gjøre noe med. Og sammen med sin samarbeidsklubb LSK skal de nå starte Skeid Talent A/S som skal ta kontrollen på talentutviklingen i klubben.

Skeid klager og syter. Naboen min som er en gammal Skeidhelt fra 50-tallet hytter med neven hver gang jeg henger opp Vålerengaflagget mitt. Jan Erik Aalbu mener at det naturlige hadde vært om Skeid samarbeidet med Vålerenga, men sier i samme vending at det blir for nært, eller tett for klubbene å samarbeide.

At det er kjipt at Skeid ikke får en krone dersom Moa blir solgt får så være. Vålerenga har hentet en spiller fra 2. divisjon, skolert han og gitt han opptur av det sjeldne, om han velger å gå så kan sikkert klubben gjøre den deal med Hafslund slik at Skeid får billigere strøm i vinter.

VPN ber Moa om å bli – og vi er vel ikke alene. For hvem vil vel ikke være med å detronisere Stabæk til neste år.

Ingen finale for håndballgutta
Etter den historiske gangen til semifinalen ble det stopp for Vålerengas glade amatører. Det ble et knepent 23-21-tap for storfavoritten Runar. Vi sakser fra VG:

Runar ledet bare 13-10 til pause, og Vålerenga kjempet hardt etter hvilen. Fem minutter før full tid sto det 21-20, men Runar-spillerne red stormen av og sikret seieren. Christoffer Rambo ble Runars toppscorer med åtte mål, mens Preben Evensen bidro med seks nettkjenninger for gjestene.

– Vi hadde sjansen, men så skjedde det en del ting på slutten. Det hadde ikke vært en eneste utvisning i hele kampen, før dommeren plutselig dømmer på en helt vanlig, tøff duell. Det ble litt dømming fordi Runar har et stort navn, og vi ikke har det, sier VIFs trener til VG Nett.

Vi gratulerer gutta med fantastisk innsats, og erkjenner som før: Askeladden har ikke sjanse så lenge dommeren er en partisk jævel – og er det ett sted man ser mye rar dømming så er det på håndballbanen.

Vålerenga i dag
Det er torsdag og sikkert litt øl igjen på Bohemen, hvis du vil være hjemme kan du jo lese alle post-cupfinalesakene på VPN, vi lovte deg mye bra stoff denne uka også, og vi holder det vi lover.

Legg igjen en kommentar