– Årets dårligste dommer

Svein Oddvar Moen fra Haugesund skal dømme årets cupfinale. VPN har snakket med 29-åringen som er nominert til «årets dommer» og som har en egen evne til å få oppmerksomhet. Sagt om Moen «Han har et voldsomt markeringsbehov. Det blir trøbbel hver gang», sa Martin Andresen til Bergens Tidende i september i fjor. «Svein Oddvar … Fortsett å lese «– Årets dårligste dommer»

Svein Oddvar Moen fra Haugesund skal dømme årets cupfinale. VPN har snakket med 29-åringen som er nominert til «årets dommer» og som har en egen evne til å få oppmerksomhet.

Sagt om Moen

«Han har et voldsomt markeringsbehov. Det blir trøbbel hver gang», sa Martin Andresen til Bergens Tidende i september i fjor.

«Svein Oddvar Moen er landets dårligste fotballdommer», sa Jan Åge Fjørtoft, en kommentar TV 2 fanget opp i fjor.

«Det er rart det alltid er den samme dommeren som kommer i fokus etter hver runde», sa Dag Eilev Fagermo til NRK i august i fjor.

Dømte kvartfinalen

Også i 2006 var det mye oppmerksomhet rundt Haugar-dommeren. Men i år har det vært relativt stille. For ingen husker alle kampene han har dømt bra, og at han for eksempel dømte kvartfinalen mellom Vålerenga og Bodø/Glimt, en kamp han ledet på utmerket vis.

Det er imidlertid en del trøndere som husker at han viste ut Yssouf Konè da vi møtte dem på Ullevaal i år. Til og med Kjetil Wæhler reagerte på utvisningen.

Det samme kan sies rundt utvisningen av Molde-spilleren Mame Biram Diouf i høst. En mildt sagt kontroversiell avgjørelse.

– Arrogant dommer

Så vi tok en telefon til Svein Oddvar (hvordan finner man på et sånt navn?) og stilte en del spørsmål:

– Vi har googlet deg, og du er omtalt som en dommer som «liker å markere seg», «ofte havner i trøbbel», «spillerne synes er arrogant», osv. Hva tenker du om dette?

– Det får være opp til hver enkelt å vurdere meg som dommer, men hvis du har søkt på nettet, er det vel en stund siden dette. Å ja, mye av det er fra i fjor. Det som er helt sikkert er at jeg vil jo ikke bli oppfattet sånn. Rettferdighet er mitt mål når jeg er på banen, men det er ikke alltid like lett. At noen oppfatter meg som arrogant, kan jeg ikke gjøre noe med, selv om jeg ikke ønsker det. Samtidig har jeg ingen problemer med å si at jeg som dommer har utviklet meg. Man lærer så lenge man lever, er det noe som heter.

– Betyr det at du har gjort dine feil og at spillerne kanskje har litt rett?

– Det er ingen tvil om at jeg tar innover meg både kritiske og positive tilbakemeldinger. Jeg har jobbet mye med måten å opptre på. Jeg mener jeg har hatt en fin utvikling, men flere kamper gir mer rutine og fører til bedre dømming. Det er klart jeg har bommet på vurderinger som dommer, men målet er å ha så få feil som mulig. Feilfri blir ingen.

Hold kjeft

– Du, vi må innom en episode med Martin Andresen i fjor. BA skrev at du ofte sier «hold kjeft» og lignende til spillerne på banen, men du ga gult kort til Martin Andresen da han sa «hold kjeft» til en linjedommer som slang med leppa til Martin etter kampen. Er dette en linje du synes er fair?

– I den situasjonen er ikke caset som du beskriver. Nå har vi gjennomført en fin sesong, det er ingen grunn til å dvele ved det negative og gammel historie. La oss heller fokusere på det positive. Men det er klart: Atmosfæren utpå banen kan bli rimelig hektisk.

Spillere sier mye dumt, og det gjør dommere innimellom også. «Trekk deg vekk», er selvsagt bedre å si enn «hold kjeft». Men er det nødvendig å lage noe negativt rundt dette for å få lesere, da?

Han aner selvsagt ingen ting om at VPN er legendarisk beryktet for å være grinebitere og negative til både eget lag og andre elementer i fotballen. Likevel skifter vi tema.

Gleder meg til finalen

– Kan du si noe om forskjellen på å dømme internasjonale kamper og Tippeligaen, og ikke minst Tippeligaen versus divisjonen(e) under. Hva er annerledes?

– For oss er det en fordel at norsk fotball følger UEFA-reglene. I andre land har de en del tilpasninger fra liga til liga som gjør at det blir forskjeller. Det er lettere å dømme i Tippeligaen fordi vi kjenner hverandre bedre, vi vet hva vi står for. Det er også lettere å dømme i Tippeligaen sammenlignet med Adecco og nedover i systemet. Nedover i divisjonene forventer man at det blåses for mer, mens de gode spillerne i Tippeligaen vil spille god fotball og venter ikke på avblåsninger.

– Hva ser du for deg blir vanskelig i cupfinalen mellom Vålerenga og Stabæk?

– Det er alltid en utfordring å dømme to gode lag, men jeg forbereder meg ikke på at det blir spesielt vanskelig. Jeg gleder meg og tenker positivt og håper gode enkeltspillere gjør det til en severdig kamp. Det pleier ikke være spesielle problemer med disse lagene. Det er ikke sånn at noen spillere alltid er vanskelige å dømme, selv om media oppfatter det sånn.

Vil ikke komme i fokus

– Hva må skje for at du skal være fornøyd når kampen er over?

– At det har vært en flott fotballkamp, to gode lag på banen, korrekte scoringer og en dommer som ikke har kommet i fokus på grunn av feil avgjørelser.

– Når vi helt til slutt spør om han har spilt fotball selv og om han var god, sier han:

– Jeg ga meg som andre års junior i Haugar fordi det var vanskelig kombinere dømming i 2. divisjon og egne kamper. Men for å si det sånn: Jeg ville garantert ikke opplevd det samme som spiller som jeg nå gjør som dommer, altså Tippeliga, cupfinale og UEFA-cupkamper, sier Svein Oddvar Moen med myk vestlandsdialekt i telefonrøret.

For fire år siden debuterte han i Tippeligaen, torsdag dømmer han Feyenoord mot CSKA Moskva i UEFA-cupen. VPN kan bare ønske lykke til.

Legg igjen en kommentar