Trafikk, trøkk og tall

I over 10 år har vi servert dere VPN. Dagbøker, kampreferater, intervjuer, fortellinger om reiser til fjern og nær, kommentarer og mye annet rart som garantert ikke hadde kommet «på trykk» noe annet sted enn på VPN. Hva har det så resultert i? Mye trafikk. Faktisk så mye trafikk at vi kan menge oss med … Fortsett å lese «Trafikk, trøkk og tall»

I over 10 år har vi servert dere VPN. Dagbøker, kampreferater, intervjuer, fortellinger om reiser til fjern og nær, kommentarer og mye annet rart som garantert ikke hadde kommet «på trykk» noe annet sted enn på VPN. Hva har det så resultert i? Mye trafikk. Faktisk så mye trafikk at vi kan menge oss med nettsteder med relativt store (og godt betalte) medarbeidere. Vi presenterer herved den offisielle historien om trafikk og tall for de 6 første månedene av «Nye VPN».

En liten historietime

På en konferanse en gang i forrige årtusen ble det snakket mye om å komme på Internettbrukernes to-do-liste. I korte trekk ble det diskutert hvordan man skulle klare å gjøre folk avhengige av en tjeneste. Dette var i den perioden hvor alle skulle lage «Virtual Communities».

Brukerne skulle komme rennende til tjenestene og «leve» et virtuelt liv i nettverk med andre brukere. Det eneste kriteriet man måtte oppfylle var at brukerne skulle ha felles interesser. Hobby, fag, yrke osv. Tjenestene spratt opp som paddehatter etter at grunnleggerne av tjenesten Tripod ble mangemillionærer (og communityguruer) etter at de ble solgt til Yahoo for 100 millioner dollar…

Noen år tidligere ble VPN grunnlagt. Ikke fordi grunnleggeren av tjenesten ville bli rik, men fordi han hadde en lidenskap. Og det er her 99% av alle communityene gikk på snørra. Svært få av brukerne deres (om noen) var lidenskapelig opptatt av tjenesten og det den hadde å tilby. Det var innholdet de var på jakt etter. Og innholdet det hadde VPN.

Ti år senere

I dag finnes det mange løsninger som måler trafikk på nettesteder. Noen måler rett på serveren (disse gir et feil bilde av trafikken da disse løsningene ikke skiller mellom datamaskiner – søkemotorenes roboter/crawlere/spidere – og faktiske brukere) andre måler faktisk bruk via en nettleser. Det er sistnevnte løsning VPN benytter seg av. Og den er utviklet av et selskap som kaller seg Google. Telleren ble implementert på alle sider på www.vpn.no, og den ble startet 5. april 2006.

– Statistikkløsningen viser oss først og fremst hvor mange som besøker VPN.

– Deretter forteller den oss noe om hvor mange sider hver bruker er innom når han (eller hun) legger turen innom sidene.

– Løsningen viser trafikken i løpet av dagen, mao: når er det flest folk innom i løpet av døgnet.

– Den forteller oss hvor brukerne kommer fra (jepp, storebror ser deg).

– Den forteller oss hvor mange som er nye besøkende , og hvor mange som har vært innom tidligere.

– Den viser oss hvordan brukerne kom til sidene. (F.eks. om de kom fra en portal, eller en avis som lenket til oss, eller om de skriver adressen direkte inn i nettleseren.)

I tillegg viser løsningen oss en hel masse annet om bruken av sidene. Disse funksjonene vil vi forklare underveis.

En typisk dag på VPN

Når dagen er fersk ligger de fleste av oss i senga og sover. De som ikke er venn med Jon Blund sitter oppe og leser saker på VPN. Utover natta så blir det stillere og stillere, men det er aldri helt stille.

Så står folk opp. Det er mulig at de allerede da tenker på at de skal innom VPN, for fra klokka 07.30(!) starter kjøret mot VPNs server. Og derfra og fram til 13.00 stiger antallet voldsomt. Så detter besøkstallene sakte ut over ettermiddagen. Etter Dagsrevyen klokka 21 og TV2-sporten får vi en liten oppsving i tallene. Det er mulig at mange tror at VPN vil kommentere dagens sportsnyheter – men der tar dere nok feil…

I webstatistikksammenheng er det ofte snakk om dybde på en brukersesjon. Med dybde mener man hvor mange sider brukeren ser på, og i visse sammenhenger hvor lenge han var inne på den enkelte side.

Den typiske brukersesjonen på VPN er to sider. Og dersom du ikke er av den nedsnødde sorten så skjønner du jo fort at det er forsiden og deretter dagboka som interesserer de fleste av VPNs lesere. Det eksakte tallet per brukersesjon ligger på rundt 2,3 sider. Hvilket vil si at hver tredje (evt fjerde) bruker er inne på mer enn 2 sider når han er på besøk hos VPN.

Tar vi så og ser på en dag der det er lagt ut flere saker stiger dette tallet noe, men ikke over 3 eller mot 4 sider per bruker.

Ser vi litt bak tallene finner vi også at antallet leste sider stiger noe (men ikke signifikant som det heter på statistikkspråket) når det dukker opp nye meldinger fra Gabardinmannen eller andre skriblerier fra noen av våre skribenter.

Hva så med leserskaren? Består den av en haug med tilfeldige «surfere». Du gjetter nok riktig når du tipper at det ikke stemmer. På en typisk dag er det ca 85% besøk fra brukere som har vært hos oss tidligere. Med andre ord: VPN har mange lojale lesere.

Så hvor mange er det innom sidene i løpet av en dag? Dette varierer noe men regelen er et sted mellom 8000 – 10000 brukere i ukedagene og mellom 4000-5000 lesere i helgene.

I forbindelse med kamper er det en liten oppgang rett etter kampen, og tidlig dagen etter. Her viser systemet oss at det er kampreferatene dere er på jakt etter.

En utypisk dag på VPN

Ved noen tilfeller klarer vi å tiltrekke oss voldsomt mange brukere. Det er som regel når vi melder noe som andre ikke har fått med seg. Eller at vi melder noe som er såpass sjokkerende at gjennomsnittsjournalistens sensasjons-O-meter går i peak.

Det er ingen hemmelighet at den 31. august 2006 ble en aldri så liten test på hvor tøffe servere VPN har (gjennom sitt samarbeide med Klanen).

VPNs designer, som ellers er en rolig mann, fant ut at han skulle gjøre som de gjorde i middelalderen med svikere, løgnere og bedragere. Han satte rett og slett fyr på Vålerengahistoriens største JUDAS. Banneret som brenner Ardian Gashi (og som først hadde en rekke kommentarer om hva som var den egentlige grunnen) satte også fyr på våre servere.

I løpet av Noen få timer måtte serveren omstartes med jevne mellomrom fordi belastningen ble helt ekstrem. På noen få timer doblet besøkstallet seg, og det fikset ikke infrastrukturen. Den 31. august hadde VPN 20.000 besøkende. Hadde serveren taklet stresset hadde tallet vært på det dobbelte.

Dagen etter var alt som tidligere.

Tall og fakta fra de første 6 månedene

Fra og med den 5. april tom. den 20. oktober:

– 1.135.277 unike besøkende
– 2,659,062 sidevisninger
– 2,34 sider i snitt
– 86,71% har vært tilbakevendende brukere
– 77,76% skriver adressen direkte inn i nettleseren (eller har oss som startside eller fast bokmerke)
– Den mest leste sida er Terminlista, deretter følger Spillerstallen.
– 1,093,188 av de besøkende har gått til forsiden før de har gått videre

Statistikk er morsomt, spesielt når man er så populære som det vi er. VPN takker alle for besøket og ser fram til nye måneder med dagbøker, bannere, kommentarer, intervjuer, kampreferater og annet som du kan bruke til å slå ihjel arbeidsdagen med…

Legg igjen en kommentar