Helgedagboka lørdag 4. oktober 2008

Morten Berre som back mot raske Trond Olsen, Thiago Martins er tilbake, Daniel Fredheim Holm må stå over, seriens beste hjemmelag mot formsvake Vålerenga som ikke har vunnet på ti seriekamper. Kan det bli moro på Aspmyras kunstgress søndag klokken 18? Få ting er like forgjengelig som fotballkamper. Heldigvis har man som supporter alltid muligheten … Fortsett å lese «Helgedagboka lørdag 4. oktober 2008»

Morten Berre som back mot raske Trond Olsen, Thiago Martins er tilbake, Daniel Fredheim Holm må stå over, seriens beste hjemmelag mot formsvake Vålerenga som ikke har vunnet på ti seriekamper. Kan det bli moro på Aspmyras kunstgress søndag klokken 18?

Få ting er like forgjengelig som fotballkamper. Heldigvis har man som supporter alltid muligheten til å bygge opp forventningene igjen selv om ingen ting egentlig ligger til rette for å ha forventninger til noe annet enn et nytt klart og fortjent tap.

Pinlig fotballøyeblikk
Det har av en eller annen grunn alltid vært kjipt å spille mot Bodø/Glimt. 0-0 og 1-1 har på en måte vært standarden, og det verste er at vi sjelden har fortjent mer. Parret med våre høye forventninger før sesongen og tilsvarende lave forventninger til Glimt, var 0-0 i våres et nytt, pinlig fotballøyeblikk.
Sett i ettertid kan man si at vi kanskje burde være fornøyd med det poenget, og skal vi være realister basert på prestasjoner i 2008 bør vi antagelig være fornøyd med ett nytt poeng på Aspmyra. Men selv om jeg skriver det, så mener jeg det jo ikke.

For forventingen til årets Vålerenga slipper ikke taket i meg. Vi var vinneren på overgangsmarkedet i vinter, og vi kjøpte antagelig lurest i sommer også. I alle fall kunne det virke sånn. Men hva har egentlig skjedd?

Tenk deg tilbake
Tenk deg seks, sju måneder tilbake i tid. Du så for deg tabellen, tenkte på spillerstaller, trenere, ressurser og i det hele tatt var tankene ganske positive. Dersom du hadde blitt bedt om å sammenligne Bodø/Glimt og Vålerenga, ville du antagelig vært like breial som «the special one» og kanskje startet med å kommentere trenerne.

Kåre Hedley Ingebrigtsen med kallenavnet Bruttern, det stinker 80-tallet av hele fyren og det er liksom ikke egnet til å skremme at han i 2007 trente Ranheim i 2. divisjon. Og at han på slutten av fjoråret ble hentet inn som assistent for Trond Henriksen i Rosenborg, vitnet egentlig bare om den totale inkompetansen oppi Trøndelag.

Det var dette Bodø/Glimt satset på som sin hovedtrener i sitt come back. Velbekomme, tenkte jeg. Så det var hva dere hadde råd til. Og Jan Derek Sørensen i 4-3-3? Hallo, hvorfor ikke blåse liv i Per Egil Swift også?

Penger og landslagskapteinen
Vi, derimot, hadde penger og landslagskapteinen. Steinrike investorer og en Martin Andresen som «alle» visste var den egentlige sjefen i Bergen, Mons Ivar Mjelde kunne jo ingen ting. Riktignok var det skepsis rundt alle rollene til Martin både i klubb og landslag, men en slik type var hva klubben trengte.

Vel, jeg skal ikke evaluere sesongen her, men det som slår meg er at det å ha ansvaret er noe helt annet enn å ville ha ansvaret. Det virker rett og slett som at Martin ikke har klart å ha treneransvaret, eller manageransvaret. Her har han nemlig null erfaring.
Du har sett det på jobben mange ganger: En fyr uten ansvar som kjefter og smeller og har alle de geniale løsningene som sjefen ikke ser. Så får han plutselig ansvaret for det hele, og vips blir han synlig og avslørt. For det er stor forskjell på å se løsningene utenfra og nedenifra, og faktisk å gjennomføre dem når du har ansvaret.

Ja, jeg sitter i glasshus og skriver dette.

Jeg aner ikke hva Bruttern er flink til, jeg bare registrerer at han har fått mye ut av laget sitt. For alt jeg vet rykker han ned med Glimt neste år, for det er også en del av fotballen: Helt og klovn om hverandre, bare spør Tom Nordlie. En Tom Nordlie som jeg gjentatte ganger har hatt enorm sans og respekt for som fotballtrener.

Faglig og sosialt
Personlig har jeg null erfaring som fotballtrener, men jeg har hatt en del trenere både i fotball og håndball. Jeg hadde en håndballtrener en gang som antagelig var faglig sterk nok til å trene landslaget, men med hans sosiale antenner ville jeg ikke gitt han ansvaret for laget til dattera mi på 7 år.
Samtidig hadde jeg den legendariske, vel og merke på Hønefoss, banemesteren Ole Haukedalen som juniortrener. Han kunne under spillermøtet før kamp si: Ok, gutta, i dag starter vi med 11 spillere. Og under oppvarmingen kunne han i fullt alvor si: Gutta, nå løper vi frem og tilbake og puster på sidene.

Han var et oppkomme av gode historier, jeg savner han og husker han som et udelt positivt fotballminne!
Poenget mitt er: Å være trener handler om så mye mer enn å forstå fotball. Det er mulig dette Vålerenga-laget trenger et helt år på å finne formasjonene osv, men i så fall er det veldig sannsynlig at det er fordi Martin ikke er i stand til å klare det raskere.

Spillerkjøp
Mange har stilt krav til Martin. Det skal også sies, enten han er medskyldig eller ikke, at spillerne hans ikke akkurat har slått til. Lars Iver Strand og Kristofer Hæstad, og ikke minst spilleren Martin Andresen, har slettes ikke levert. Bengt Sæternes og Daniel Fredheim Holm likeså.
Luton Shelton og Erik Hagen kom i sommer, og dessverre: Langt under det berømmelige pari. Og backene Storbæk/Jepsen? Dessverre, men de har blitt dårligere under Martin-regimet. Og når Morten Berre spilte back på siste trening fordi Storbæk er usikker pga skade og Jepsen står over på grunn av gule kort, tenker jeg:

Er det jeg som ikke skjønner at det ikke finnes talenter på backplass i Vålerenga, eller er det Martin som ikke skjønner det? Og hvorfor ikke hive innpå talenter når de såkalte etablerte ikke duger? Dette kan du selv vurdere kl 13 i dag – hvor god er etterveksten i Vålerenga?

Er du i Bodø nå?
Hvis du allerede er i Bodø i dag, kan Avisa Nordland i alle fall opplyse om hvor du bør ligge unna:
Kochsenteret er kampsponsor mot Vålerenga søndag. Det betyr Glimt-stemning i butikksenteret dagen før kampen. Blant annet skal 3.500 ballonger blåses opp i senterets butikker og det blir spilt Glimt-sanger rundt omkring. Kl 12.30 kommer spillerne som skal signere autografer. Fredag ettermiddag var det for øvrig solgt 4.400 billetter til kampen.

Cupfinale-billetter

Info fra sjappesjefen:

Vi ønsker og formidle følgende budskap: Bendit Øvre er forebeholdt dere som har sesongkort på Vestbredden eller Bendit Øvre.
Feltet F/G på Bendit Øvre kan kun kjøpes av sesongkortholdere med samme plass på Bendit Øvre eller plass på felt G/H – Gamle konge på Vestbredden. Her vil det være førstemann til mølla (de to feltene tar ca 650 stk).

Navn og telefonnummer må oppgis når man kjøper billetter, dette skal/kan brukes av NFF ved sporing av svartebørsbilletter.

Vi oppfordrer alle som skal kjøpe billetter på Bendit Øvre om å ha med seg medlemskortet sitt i tilegg til sesongkortet, da det vil bli avholdt kontroll om medlemskapet ditt er betalt.

Vålerenga i dag
For juniorlagene til Vålerenga og Lyn møtes på Kringsjå klokken 13 i dag. Det er faktisk en veldig viktig kamp for Lyn, som med seier kan bli interkretsmestere. VIF-trener Raymond Mikkelsen sier til vif-fotball.no at Vålerenga slo dem på Valle for et par uker siden, og vil gjerne gjøre det igjen.

Legg igjen en kommentar