Korte cornere og bredde i spillet

VPN later av og til som om vi vet noe om fotball. Da er det kanskje greit å sjekke med fagfolk. Så vi tok en pils i den ene labben, en telefon i den andre og ringte til hovedtrener Tor Ole Skullerud. Hjemme rett etter å ha sett Stabæk valse over FFK var det første … Fortsett å lese «Korte cornere og bredde i spillet»

VPN later av og til som om vi vet noe om fotball. Da er det kanskje greit å sjekke med fagfolk. Så vi tok en pils i den ene labben, en telefon i den andre og ringte til hovedtrener Tor Ole Skullerud.

Hjemme rett etter å ha sett Stabæk valse over FFK var det første spørsmålet gitt: er Stabæk og FFK bedre enn oss? Skullerud drar litt på det.

– Nei, som de fleste andre i ligaen svinger Stabæk i prestasjonene de og. De er veldig gode når dem får flyt, og jeg kan nok være ærlig på at de har kommet lenger enn oss på samhandling. FFK derimot skal vi ikke være dårligere enn. Utfordringen vår er å stabilisere prestasjonene våre, selvfølgelig.

Molde
Vi tar tak i verkebyllen med en gang. Og prøver å be Skullerud forklare det mer fotballfaglig: Molde, hva skjedde egentlig?

– Vi starta kampen bra, fikk 1-0 og var best de første 20. Så mista vi initiativet. Molde kom seg og vi mista aggressiviteten og strukturen. Og de skapte en god del på dødball. Egentlig trodde vi at vi ville ri det av til pause, men 1-1 var ikke ufortjent. Deretter blir vi kontra i hjel i de første tjue minuttene av annen omgang. Vi var enig etter garderobepraten om å gå ut for å vinne. Vi var offensive i huet og spillet. Men så får de til kontringene og derfra ut ser vi sørgelige ut.

Var det noe taktisk som gikk galt, som i hjemmekampen mot Molde?

– Nei, det var ikke som den første kampen. Vi følte det stemte i starten og at det var faser i kampen da vi var bes. Det var rart at vi datt som vi gjorde, men vi sleit med midtbaneleddet dems der de var i overtall.

Bredde
Det kan synes som om vi sliter med nok bredde til tider?

– Vi har spilt med ”innoverkanter”, dvs vinger som søker innover mot banen i angrep. Da må man få med backene i angrep. Vi trener mye på det. Når vi lider av at vi blir trange mangler vi nettopp de backene med. Med Bojan og Moa som innoverkanter, da må ha med backene. Om ikke kan det se trangt ut.

Og når man har så mange oppe, kanter og backer… da er man sårbar for kontring – som mot Molde nå?

– Ja. Man må få avslutta, ellers blir det muligheter for kontringer til motstanderen.

Har vi backer som orker så mye løping?

– Jeg tror vi har spillere som vi klarer det. 3-5-2 er et system som vi ønsker å videreutvikle. Men når vi skal spille med tre bak må det skje mot 4-4-2-lag. Vi har hatt variabelt utbytte av det så langt. Det er bra for Vålerenga at vi har flere formasjoner å spille på. Slik at vi ikke er forutsigbare, og slik at vi kan variere i forhold til ulike motstandere, sier en engasjert trener. – Vi må allikevel ikke ha for mange systemer. Prinsippene i spillet vårt er viktigst.

Prinsipper
Aha, det finnes prinsipper i fotball også. Hva er disse prinsippene i Vålerenga da?

– Prinsipper som pasningspill, posession og et solid fundament defensivt. Vi ønsker å være gjennombruddshissige også. Det vil si vi vil være direkte når det er fornuftig. Som igjen handler om hvor mye rom som det er å spille på.

Så det er det som skjer når ballen begynner å gå på kryss og tvers på egen banehalvdel?

– Ja, da leter vi etter rommet. Foreløpig er vi ikke flinke nok til å gå direkte når man skal det. Det må man jobbe med og det er det vi prøver å si: det tar litt tid å bygge dette. Når vi skal være direkte og når vi skal holde på ball, forklarer TorO. Og da tenker vi tilbake til det Skullerud sa om Stabæks samhandling. Point taken, Skullerud.

Korte cornere og sånn
Siden vi har fagmannen i tale må vi spørre om noe som alltid har irritert oss, i all fotball. Ikke bare Vålerenga. Hva er greia med korte cornere?

– De skaper en annen bevegelse i feltet enn ved å slå den direkte inn. Litt mer som skjer. Hva slags cornere man slår har litt å gjøre med hvem som er på banen, hvem som er dødballmannskapet. Det scores også på korte cornere, konstaterer hovedtreneren.

Vi vet at Skullerud ikke kommenterer enkeltspillere. Men vi drister oss allikevel til å spørre:
Martin Andresen – hvem sier til han dersom han har spilt en svak kamp? Skullerud drar litt på det og ler litt.

– Jeg føler det ikke nødvendig å svare på sånt. Men alle spillere evalueres på lik linje etter en kamp. Det har vi full kontroll på, slår han fast.

Noe du ellers vil tillegge?

– Vi står på og jobber så godt vi kan for å få til gode opplevelser på Ullevaal. Det er vi ikke fornøyd med hittil. Vi ønsker å få til mer på Ullevaal. Og i cupkampen mot Tromsø på torsdag kommer dere ikke til å se det samme Vålerenga som mot Molde, det kan jeg love.

Legg igjen en kommentar