Helgedagboka 26. april 2008

Enda noen dager til kamp. Men likefullt passende med helgedagbok.Vi glemmer aldri Terje Hauge og Harald Eia. Det er vel spennende nok det? Jeg har bladd meg gjennom fire aviser og drukket masse kaffe uten å finne særlig Vålerenga-relevans der ute. Men da jeg leste om Pushwagner i DN, kom jeg plutselig til å tenke … Fortsett å lese «Helgedagboka 26. april 2008»

Enda noen dager til kamp. Men likefullt passende med helgedagbok.Vi glemmer aldri Terje Hauge og Harald Eia. Det er vel spennende nok det?

Jeg har bladd meg gjennom fire aviser og drukket masse kaffe uten å finne særlig Vålerenga-relevans der ute. Men da jeg leste om Pushwagner i DN, kom jeg plutselig til å tenke på Terje Hauges forhold til Vålerenga.

Da kunstneren Pushwagner var uteligger og narkoman for ti år siden, ga han fra seg malerier og trykk som kan være verdt millioner av kroner. Samma for meg. Men så stiller kunstneren spørsmålet: Har du lest Dostojevskij, «Forbrytelse og straff»?

Studenten Raskolnikov tror han er ekstraordinær og kan slippe unna med sine forbrytelser bare fordi han er et geni. Men han blir lurt til å tilstå og må ta sin straff. Det er slik jeg har drømt om, sier Pushwagner, og tenker selvsagt på vedkommende som skal ha utnyttet han på det groveste. Jeg tenker på en helt annen person.

Terje Hauge
Terje Hauge, du drepte riktignok ingen ussel pantelånerske da du forærte Dadason og Viking et jukse-handsmål i 1999, men hvor var din aktive og underbevisste moral? Og hvordan har denne åpenbare forbrytelsen preget deg som dommer? Og har du et like godt og tjomslig forhold til Viking i dag som den gang?

I mine øyne kan du like gjerne gjøre som luringen Ole Hermann Borgan: Ta på deg Viking-drakta og smil til lokalavisene i Stavanger. Linjedommeren din var i alle fall ærlig da han tok på seg Barcelona-drakt før Champions League-finalen i 2006.

God og dårlig sesongstart
Jeg har tenkt litt på denne sesongen. Vi har åpenbart hatt en god start. Ikke fryktelig imponerende, men solid og absolutt brukbart, dog varierende. Brann, Rosenborg og ikke minst Lillestrøm har åpnet svakere enn oss. Fredrikstad og Strømsgodset har åpnet tilsvarende positivt.

Hvordan klarer journalister, og er du ekstra flink sportsjournalist (les lei av å reise rundt på treningsfelt og snakke med spillere) rykker du etter hvert «opp» til å bli kommentator med rett til å synse fritt, men hvordan klarer de å avskrive noen lag i årets Tippeliga når ingen lag ennå har skaffet seg ti poeng? Det er en gåte.

Jeg skjønner at de må finne vinklinger og artige vrier. Men er det ingen av dem som husker at lag har ledet serien med ti poeng i sommerferien og likevel rotet bort gullet?

Underholdning er for aper
Jeg synes det er moro å ta en bayer og prate fotball. Jeg liker å pusle med tall, dog bare relatert til varianter av 4-5-1, 4-3-3, 4-4-2, osv. Og jeg har mine egne bastante oppfatninger av hvordan fotball skal være: Underholdning er for aper, poeng, og helst tre, er det eneste som betyr noe. Alt annet er underordnet. Men så klart, spiller vi underholdende fotball nyter jeg det, men jeg vil heller spille Drillo-fotball til krampa tar meg så lenge vi vinner.

Men hva vet jeg om fotball? Omtrent akkurat like mye som en sportsjournalist. Og mens jeg skriver dette kommer jeg plutselig på en gammel epost fra Harald Eia. Den er fra 2001, antagelig publisert på VPN for sju år siden, men den tåler gjensyn. Eia skriver om sitt forhold til fotball og at han spiller mer enn han ser. For meg gir dette mening, og en og annen sportsjournalist og supporter kan nok ha nytte av tankene.

Harald Eias epost
Jeg er dessuten generelt oppgitt på de andre spillerne på 6. divisjonsnivå som i sin analyse og forståelse av fotball er alt for preget av sin interesse for eliteseriefotball. Regel nr. 1 i all idrett er: vit hvor god du er. Folk som spiller i 6. og som maser om soneforsvar veit jo faen ikke hva de prater om. Det er som om å være opptatt av at man nå få se å få bygget ut kontantstøtteordningen i Afghanistan. På så lavt nivå som vi spiller, er mann-til-mann-markeing uhyre effektiv.

Aggressivitet og innsats betaler seg også uhyre mye mer i 6. divisjon enn i Tippeligaen. Dette er det mange som ikke har forstått. Jeg savner rett og slett gode modeller og gode taktiske analyser også på de lavere nivåer. Det er derfor jeg ikke har 100% respekt for fotballfans som mener de kan fotball, men hvis fotballforståelse begrenser seg til en grunnleggende overflatisk analyse av toppfotball. For meg blir det litt som pretensiøse filosofistudenter som fabler om relativitetsteorien uten å ha skjønt Newtons fysikk.

Okei. Nok om akkurat det.

Jeg har fått kritikk for at jeg ikke har et dedikert nok forhold til fotball. Jeg har forsøkt å imøtegå den kritikken med det jeg nettopp skrev. Men bevares: jeg ser poenget. Problemet er at jeg har måttet velge. Hva skal jeg bruke tida på? Jeg er nerd på humorting. Jeg følger veldig med på alt som har med humor å gjøre. Jeg bruker mye tid på det. Utenom det liker jeg fotball, jenter, festing og lesing. Men alle de tingene kommer på annen plass. På delt annen.

Jeg bor for tiden i Ullevål Hageby. Og jeg har en god venn og nabo som er dedikert Lyn-fan (Kaare Falkenberg). Derfor holder jeg for tiden med Lyn. Men jeg har holdt med Vålerenga også. Sånne fans som meg, som investerer lite tid og følelser, som skifter favorittlag innimellom, men som tross alt følger med – ekte fotballfans er jævli ute og kjøre hvis de støter sånne som oss fra seg. Sånne utro fotballinteresserte som meg utgjør en stor og viktig del av fotballbevegelsen. Det er som når dedikerte teaterfolk harsellerer med oss som bare går i teater en gang iblant for å se klassikerne bli spilt på en konvensjonell måte. Sånne teaterfolk driter seg ut når de rakker ned på oss.

Jeg har sympati med Vålerenga. Jeg regner med at jeg kommer til å se en eller to kamper med dem neste sesong. Jeg har også sympati med supporterne til Vålerenga, selv om jeg med noen unntak (Tord Baklund m.m.) synes at Vålerenga-supporterne er for tjukke og utrente.

Vålerenga i dag
Junior-NM starter i Østfold i dag. Klokken 16 reiser Vålerenga til Trondalen for å spille mot Gresvik.

Legg igjen en kommentar