Dagboka onsdag 23. april 2008

Nok en gang har vi kommet oss til midt i uka. Det er fortsatt fem dager til kamp mot Viking. Dagboka har derfor valgt å rette fokus på en annen viktig kampsak. Og nei, vi snakker ikke om Vidar Riseths rett til å bære string-truse under fotballshortsen. Viktigere enn noe annet I går hadde arkitekturviter … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 23. april 2008»

Nok en gang har vi kommet oss til midt i uka. Det er fortsatt fem dager til kamp mot Viking. Dagboka har derfor valgt å rette fokus på en annen viktig kampsak. Og nei, vi snakker ikke om Vidar Riseths rett til å bære string-truse under fotballshortsen.

Viktigere enn noe annet
I går hadde arkitekturviter og Oslopatriot Erling Dokk Holm en kronikk i Dagens Næringsliv. Hans fokus var på hvor godt eller dårlig flere av landets fotballarenaer harmonerte med omgivelsene de befinner seg i. Best ut kommer Fredrikstads nye arena. Røkkeløkka får skryt selv om den ikke er en estetisk perle (litt vel Harry kan man vel si om den saken) og Brynes planer om en egen storstue på Jæren får også skryt.

Skrekkeksempelene er Ullevaal stadion og Åråsen. Vi siterer:

«Ullevaal Stadion er selve beviset på at fotball i seg selv ikke klarer å overdøve støyen fra kremmerne. Ullevål er landets minst vellykkede fotballstadion og en av mange grunner til at Vålerenga ønsker seg vekk.»

Om Åråsen (som heldigvis ikke er vårt problem) sier han følgende:

Åråsen […] har blitt utvidet flere ganger og slik det fremstår i dag, er det et konglomerat av billige løsninger. I dette sammensuriet finner man ikke bare fotballtribuner, gressmatte, bilforretninger og kontorer men også leiligheter. […] Åråsen stadiin er en bygningsmasse som som mangler karakter og som ømt ber om en sjefsarkitekt med utvidede fullmakter.»

Først og fremst så burde vel noen i Vålerenga ta en prat med Dokk Holm med en gang. Mulig at de har det allerede, men mellom linjene leser jeg et ønske fra Dokk Holm om å bli invitert med inn i varmen. Hans viktigste poeng i denne kronikken – og som ER vårt viktigste mål med å få en egen stadion er så treffende at de fleste av oss burde tattovere det fast på innsiden av øyelokkene:

«Mens spillere og trenere er flytende stoff, er et stadion en fast og forutsigbar størrelse. Et fotballstadion er et digert offentlig rom, et sted der man kan vise samhold, leve seg inn i sin egen tilhørighet og dyrke sine symbolske fellesskap.»

Det er nesten så man får frysninger på ryggen. Det er dette det handler om. Ikke at noen der ute har fått det for seg at Vålerenga skal få en gave av kommunen som igjen skal gjøre våre steinrike investorer enda rikere. Det handler om at Vålerenga skal bygge en stadion som skal skape samhold, tilhørighet og identitet for tusenvis av Oslofolk. Om de bor på St. Hanshaugen eller på Ammerud er et fett. Vålerengas stadion vil være katedralen som holder hele Vålerengauniverset samlet.

Det er derfor med glede at vi leste gårsdagens kronikk i Aften ført i pennen av Odd P. Skarheim og Raymond Johansen. Aften har tydeligvis latt seg påvirke av «noen» som mener at de har like stor rett på området Vålerenga skal få kjøpe for 1 krone, og at disse «noen» gjør alt for å stikke kjepper i hjulene på oss.

Hovedpoengene til Skarheim og Johansen er:

1: Det er klubben Vålerenga som skal eie den nye arenaen. Ingen inntekter skal tilfalle våre «rike onkler».
2: Vålerenga stadion vil være et tapsprosjekt fra dag én. Næringslokalene skal sørge for at dette går i balanse.
3: Arenaen skal være gratis tilgjengelig for foreninger og lag som ønsker det. Dette vil være Vålerengas måte å «betale tilbake» den verdien kommunen gir oss i form av tomta.

Vi kan også tilføye for dem som tror at vi får en «indrefilet» av Oslo kommunes tomtemasse. Dette er feil. Hovin skole skal legges ned fordi det er for mye svevestøv fra Ringveien og Strømsveien i området. I tillegg er området i dag regulert til skole. En ny regulering som sier fotballstadion vil ikke øke tomteverdien – snarere tvert i mot.

Vi skal ikke trekke for mange konklusjoner enda. To ting er i alle fall klart:

Vi skal vekk fra landets styggeste fotballarena.
Vi skal bygge vår egen stadion for Oslo og ikke for et knippe rike investorer.

Ferdig snakka så langt.

String-Vidar
Vi vet ikke om det er sant, men en dame som kjente en som kjente en annen dame hadde hørt at Vidar Riseth bruker stringtruser. Dette er etter det vi har forstått grunnen til hans nokså nasale måte å snakke på, og en av grunnene til at han ofte oppfører seg som «ei kjærring» på banen. Nå vil Vidar gå til NISO for å få lov til å bruke string-truse under LSK-shortsen. Tom Nordli har foreløpig lagt ned forbud mot dette fordi han er redd for at det kan tenne gutta på feil måte.

VPN kan bare henvise til denne klassikeren og håpe at Vidar får det som han vil. Fort.

Vi minner om…
Klanen setter opp buss til Stavanger mandag 28. april:

Avreise fra bohemen kl. 07:00
retur etter kamp
Pris: 600,- pr. pers.
Påmelding og betaling i sjappa

NB: For at det skal bli busstur må folk melde seg på så tidlig som mulig, det blir busstur med minimum 40 påmeldte.

Bussturer i regi av Klanen er røykfrie.

Vålerenga i dag
Ta en tur til Valle
Der skal alle
kjempe
for ny arena

Legg igjen en kommentar