Dagboka onsdag 5. mars 2008

En scooter sparker igang dagens Dagbok. Som gjennom en Vålerengafiliosofisk betraktning via penger og stadion ender i det vanlige: tro, håp og kjærlighet. Samt et årsmøte. Scooter! Nei, ikke den kjekke tyske artisten med legendariske tekster som ”Its nice to be important, but its more important to be nice” og ”How much is the fish?”. … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 5. mars 2008»

En scooter sparker igang dagens Dagbok. Som gjennom en Vålerengafiliosofisk betraktning via penger og stadion ender i det vanlige: tro, håp og kjærlighet. Samt et årsmøte.

Scooter!

Nei, ikke den kjekke tyske artisten med legendariske tekster som ”Its nice to be important, but its more important to be nice” og ”How much is the fish?”. Men Vålerenga-scooteren er i salg. For 9000 spenn kan du sikre deg en av kun 50 stykker. Kontakt veie AT online.no dersom du vil være en av de heldige.

Og den scooteren er et fint utgangspunkt for resten av Dagboka.

Penger, klubb og vekst
Igår skrev Dagboka om veksten som foreskrives fotballen. Enda mer penger, mer oppmerksomhet osv. Vålerenga er utvilsomt en av klubbene som leder an i utviklingen. At vi kjøper landslagsspillere og at den siste supportereffekten som er i salg er en scooter sier det meste om hvor vi er.

For mitt vedkommende tar dette meg tilbake til 90-tallet for at jeg skal se forskjellen. Da vi jublet for hardtkjempende Kongen og Morten Kihle, lo av Viggo Strømmes fatale taklinger og trivdes på dass på Bislett selv om man trengte minst 3 cm såle for ikke å få piss i sokkene. Og Sjappa var et høl i veggen overfor blåkors der man hadde flaks om Jørund var våken nok til å selge deg en bøttecaps.

Vi har kommet et stykke siden de tidene. Og i det store og hele er det jo bra. For selv om det viktigste er av klubben består så er det nestviktigst at den utvikler seg. Ikke nødvendigvis i takt med omgivelsene, men på en måte man som supporter kan akseptere. Vålerenga har gjort det. I det store og hele har ikke klubbsjelen blitt byttet bort for å bli stor. Man har klart å bli større nettopp pga av kulturarven til klubben, ikke på tross av den.

Vi kan bare håpe at de nåværende ledende økonomiske, sportslige og adminstrative krefter forstår det i framtiden også. Kapitalismens natur er ekspansjon eller død. For fotballen i verden og Norge er det også langt på vei det samme som gjelder. I en noen mildere form kan nok noen klubber stå stille, men når klubbene rundt vokser vil det å stå stille bety regresjon. Og i ytterste konsekvens vil det bety kroken på døra for noen klubber. I hockeyn ble TIK lagt ned i går – økonomien hang ikke med.

I fotballen er det noen klubber som blir stående stille. Noen vil dø fordi de ikke utvikler seg, og noen vil prøve for hardt, satse på luftslottet og krasje i flammer.

La oss håpe vår klubb ikke gjør det igjen. Og at vi kan være supportere med stolthet i mange år til.

Røde tall ifjor
Årsmøtet igår og fremleggelsen av resultatene gjør at man skvetter litt i forhold til våre ønsker i forrige avsnitt. Det ble lagt fram et underskudd i 2007 på sju millioner.

– Svikt i de sportslige resultatene gjorde at vi måtte ta noen grep, sier Vålerenga-direktør Pål Breen til NA24.

Da er det ikke så rart at det ble dyrt. Vålerenga henta Bojan, Thomassen og Thorvaldsson. Satt på spissen tok man et underskudd for å hindre et nedrykk som ville gitt større underskudd. Og kanskje at man falt etter i forhold til utviklingen ellers.

Og Breen forteller at dette ikke er krise. Og NA24 konstaterer at de rike onkler dekker tapet.

Vi konstaterer da igjen at det vil de sikkert ikke gjøre altfor ofte…

Veien, fremtiden og stadion
3 mill mindre ble det og i publikumsinntekter i fjor, forteller NA24. Vi vet alle hva veien for å øke publikumsinntektene er: ny stadion. Dette var finurlig nok også tema på årsmøtet i går da arenaplanene ble presentert for klubbmedlemmene.

Vi sakser fra NA24:

– Kapasitet på 22.000 tilskuere inkludert 60.000 kvadratmeter nærings- og boligarealer
– Disse kvadratmeterne skal finansiere kostnadene til anlegget
– 500 millioner for selve stadion, pluss 1500 millioner for bolig- og næringsarealene
– Vålerenga Fotball skal eie stadionanlegget og Vålerenga Invest Fotball AS skal drive det

Og årsmøtet fattet vedtak om å jobbe videre med stadionsaken. Politisk behandling i bystyret snarlig (håper vi) er neste hinder…
Dette høres deilig ut. Sånn ordentlig deilig. Så deilig at jeg ikke kan tro det er sant. Eller blir det virkelig det? Og måtte finansene ikke velte fremtiden, men heller skape den.

Supportere og årsmøte
Med en lekker rød tråd henger Dagboka sammen i dag. Supportere møtes nemlig i dag i kantina på Vallhall kl 1800 der det utenom Klanens årsmøte også blir snakket om utviklingen på stadionsaken. Odd Skarheim kommer for å fortelle mer – slik han gjorde på klubbens årsmøte i går. Om du ikke hadde tenkt å gå er kanskje det en god grunn til å ombestemme seg?

Vålerenga i dag
Klanens årsmøte. Vallhall kl 18.

Legg igjen en kommentar