Dagboka torsdag 20. desember 2007

Så var trenerteamet på plass. Faktisk var det noen overaskelser flere enn det VPN hadde fått nyss om. Desto mer moro syns nå vi. Sju trenere og en manager, kan man sammenlikne det med sju sorter til jul og en baker? Vi vier dagens dagbok til det nye trenerteamet. Kabalen er lagt Og den går … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 20. desember 2007»

Så var trenerteamet på plass. Faktisk var det noen overaskelser flere enn det VPN hadde fått nyss om. Desto mer moro syns nå vi. Sju trenere og en manager, kan man sammenlikne det med sju sorter til jul og en baker? Vi vier dagens dagbok til det nye trenerteamet.

Kabalen er lagt
Og den går jo opp på et vis. Vi i VPN har harselert en del med antallet trenere i Vålerenga, vi foreslo f.eks. Tilbakespill-til-keeper-trener, Møtende-spiss-trener og Innkast-trener da vi fikk omrisset av det som var på ferde i klubben vår.

Nå viser det seg at Vålerenga rett og slett redefinerer konseptet rundt det å trene den «bedriften» et fotballag faktisk er. Både i det private og i det offentlige fordeler en leder sentrale oppgaver til sine nærmeste medarbeidere. Disse får igjen i oppgave å videreformidle lederens ideer og visjoner til de andre ansatte. Hierarki kaller man slikt.

Men, og det er et aldri så lite men her. Vår leder sitter ikke på sitt store kontor og ser pengene strømme inn (evt. strømme ut hvis vedkommende er sjef i det offentlige – med mindre han/hun jobber for fut eller fogd da…). Vår leder tar på seg arbeidsklær og jobber sammen med de andre arbeiderne for å skape suksess for bedriften.

Presentasjonen
Så hvem er nå denne gjengen. Vi tar det i tilfeldig rekkefølge.

Martin er spiller og manager. Han er en av landets beste fotballspillere, og han er kaptein på landslaget. Noe mer er det ikke å si om Martin.

Den mest kjente for oss tribuneslitere må være David Brocken. Mannen med skuddbenet, pasningene og ikke minst målet i Trondheim som vi aldri glemmer fra den magiske kampen på Lerkendal høsten i 2004. David har jobbet med Rekdal tidligere som spiller/talentutvikler i Lierse og er i tillegg en habil fotograf. Vi syns å huske at han dro hjem til kone og unger etter endt karriere i Vålerenga. Vi får håpe at han har dem med denne gangen. Uansett så får vi bare ønske David velkommen tilbake. Belgisk Blå er Bra!

Hovedtrener Tor Ole Skullerud kjenner vi ikke så godt, men han kjenner flere av våre yngre spillere desto bedre. Skullerud kommer fra stillingen som Landslagssjef på G-18 landslaget og har vært innom flere Osloklubber samt XXX. Vi hilser Tor Ole velkommen og regner med at han kommer til benytte noen av talentene i klubben når anldeningen byr seg.

Fysisk trener og fysioterapeut Truls Hallen kommer til Vålerenga fra Tromsø. Her har han den samme stillingen som han får i Vålerenga de siste fire årene. Under Hallens ledelse har Tromsø-spillerne prestert noen av de beste testresultatene noensinne her til lands når det gjelder oksygenopptak. Jepp. Det så vi faktisk under hjemmekampen mot Gutan i sommer. Vi ble rett og slett løpt i senk. Vi håper at Hallen setter seg i respekt på treningsfeltet og at han gir gutta mer lyst på trening enn barkrakker og kaffebarer på Grünerløkka.

Mike Speight har lang fartstid i norsk fotball og er en slags mentor for Martin Andresen. En del av Speights tidligere spillere mener at mannen er så fokusert og så intens at han til tider kan virke spik spenna gæern. For en velsignelse sier vi. En mann som kan sette et skap der det skal stå er faktisk ettertraktet vare i norsk fotball. At han har påvirket Martin er også tydelig…

Så trekker man den ene rosinen ut av pølsa (eller er det kaninen opp av hatten?). Johan Kaggestad som iløpet av tre hektiske sommeruker kommenterer Tour de France med såpass stor faglig innsikt at man lar seg rive med og løper ned på sykkelsjappa ifører seg pinetrangesykkelbukser og stapper sitt legeme inn i en enda trangere sykkelskjorte og legger i vei på landeveien med en sykkel til 40.000 laken…

Kaggestad har trent fram verdensmestere og han er kjent for å snakke rett fra levra. Vi syns faktisk å huske en aldri så liten debatt om forskjellen på andre idrettsutøvere og fotballspillere. Han mener bl.nt annet at en fotballspiller som ikke klarer å løpe en 5000 meter på under 19 minutter ikke har noe i Tippeligaen å gjøre. Vi kan da opplyse om at dette er en snittfart på godt under 4 minutter per kilometer. Prøv selv og sjekk hvilken divisjon du hører hjemme i.

I tillegg får vi med oss Andrea Loberto og Gjermund Østby videre. Dette er karer som kjenner klubben godt fra før, og Østby fortsetter i sin vante rolle som keepertrener. Loberto skal påse at utviklingen på hver enkelt spiller opprettholdes.

Analysen
Så hva kan vi forvente oss av denne bedriftsledelsen? Som vårt banner indikerer, ogs om de fleste andre også trekker fram, så kommer man vel ikke unna pratet om mange kokker og mye søl. Vit da at det til enhver tid jobber mellom 10-15 kokker på en gourmetrestaurant samtidig. Vær da klar over at disse kokkene har hver sin oppgave i forhold til det å trylle frem de lekreste retter. De er spesialister på sitt fagfelt, og det er sluttproduktet som gir en stjerne i Michelinguiden.

Utad fungerer Martin som talsperson, innad blir det nok nødvendig med noen runder i lytteteknikk og pragmatisme. Det er sikkert en del personer i denne gruppa som vil markere seg. Og det skal man da sagtens gjøre dersom man har noe å melde. Det betyr at det må være stor takhøyde innad i gruppa, og man må gi dem muligheten til å tilpasse seg de rammebetingelsene de skal jobbe under.

Med dette mener vi: Forvent ikke noe mirakel med det første. Forvent heller at det skjer noe over tid. Så får vi heller tåle at media kommer til å gripe fatt i hvert eneste lille tilløp til konflikt – dersom det skulle oppstå noen. Her bør de impliserte rett og slett kjenne sin besøkelsestid. Det er ingenting som spiser en sabla god idé opp mer innenfra, dersom konflikter og uenighet får blomstre fritt i media.

Alt i alt så må vi vel si at vi syns det er spennende. Men vi er litt redde – eller jeg på vegne av meg sjøl – er litt redd for at det skal bli litt for mange linjer i noe så banalt som en lede gruppe med 11 mann som jager en ball rundt på en gressplen.

VPN utbringer uansett en skål for trenerteamet. Det er dette som er den «nye vinen» i norsk fotball for sesongen 2008 og sesongene framover. Vi gleder oss til fortsettelsen

Legg igjen en kommentar