Helgedagboka lørdag 11. august 2007

Det er den store fotballdagen i dag, for alle som elsker engelsk fotball. Helgedagboka har imidlertid mest om våre unge talenter, ASA-et som har blitt til et AS, kampen mot Godset og visjonen «VIF skal bli Nordens ledende klubb». Det regner forresten så tungt i Oslo nå at det minner stygt om en viss oktober-kveld … Fortsett å lese «Helgedagboka lørdag 11. august 2007»

Det er den store fotballdagen i dag, for alle som elsker engelsk fotball. Helgedagboka har imidlertid mest om våre unge talenter, ASA-et som har blitt til et AS, kampen mot Godset og visjonen «VIF skal bli Nordens ledende klubb».

Det regner forresten så tungt i Oslo nå at det minner stygt om en viss oktober-kveld på Ullevaal i 2000. Man glemmer liksom ikke 30. oktober 2000, 2-2-kampen mot Sogndal. Kvelden da Spetalen sa at dette nedrykket ble klart i januar da Jon Nordbrekken tapte ledervalget mot Morten Grødahl.

Hm, vet ikke helt hvorfor jeg grubler på dette nå, må ha vært det dystre været som fikk meg til å tenke på et av klubbens aller tyngste øyeblikk noen sinne. Til sammenligning rykket vi liksom ned med glede i 1996…

Unge landslagsspillere

Aller først vil helgedagboka gratulere Vålerengas mange, unge landslagsspillere. I går skrev vi at Fredrik Carlsen og Mohammed Fellah skal representere Norge på G18 mot Tyrkia, i går kom også meldingen om at Harmeet Singh, Amin Nouri og Kristian Brix skal være med på G17-landslaget til turnering i Tsjekkia og Bardh Shala og Joakim L. Eyde skal være med G16 til 8-nasjoners i Polen.

Det betyr til sammen seks spillere på de tre landslagene, unødvendig å nevne at ingen andre klubber har like mange spillere på de samme landslagene. Så stolt, så Vålerenga!

ASA-et er nå et AS

Vålerenga Invest Fotball ASA er ikke lenger et ASA, men et AS. Endringen skjedde i begynnelsen av juli, går det frem av Brønnøysundregisteret. Aksjekapitalen ble også økt fra 14 millioner til 16,5 millioner kroner. Muligens ble summen økt fordi man skulle ut og kjøpe spillere, den ble nemlig registrert i uka etter Viking-kampen. Men vi vet egentlig ikke årsaken, muligens var det bare en ny investor som skulle få plass.

Stig Grimsgaard Andersen fortsetter uansett som styreleder i det som nå er et AS, Jon Håkon Pran (som representerer Bryggegata, les: John Fredriksen) og Odd Petter Skarheim fortsetter også i styret. Nye i styret fra og med 3. juli er tidligere Vålerenga-spiller Bård Haga (nå mer kjent som investor i klubben) og Leif Jarl, som er nestleder i Vålerenga Fotball.

Det betyr at Solveig Torsvik, Henrik August Christensen og Hans Petter Lundteppen er ute av styret. Og hva endringene ellers vil bety, vet vi absolutt ingen ting om. Antagelig er det veldig lurt å være et AS.

Visjoner og sånn

Enhver bedrift og organisasjon som liker å bli tatt alvorlig utvikler nå visjoner, kjerneverdier og slagord. Det er vel Inger Britt Steen Jensen som i Norge blir ansett som oppfinneren av farsotten med sine «hårete mål» i Stabæk og ikke minst boken Ona Fyr. Altså, du må strekke deg etter en visjon som er ekstremt ambisiøs, deretter må du utvikle et sett, gjerne fire, kjerneverdier som kan markedsføre visjonen utad og øke bevisstheten om den innad.

Posten har for eksempel disse fire kjerneverdiene: Fokus, endringsvilje, helhetsansvar og ærlighet. Vel og bra det, men når man tenker på hva Posten driver med, hvorfor har de ikke presis som en kjerneverdi?

Det er vel i dette lyset man må lese dagens intervju med Raymond Johansen i Dagsavisen. Ingen tvil om at fyren er visjonær, medievant og dyktig, men det som gleder meg aller mest er at du faktisk kan kjenne igjen noen av de samme ordene fra de første intervjuene med Pål Breen. Administrerende i Vålerenga uttalte nemlig i desember i fjor at målsettingen er at Vålerenga skal bli best i Norden.

Så gjenstår det å se om disse gutta evner å omskape ord til handling. God ledelse blir nemlig i mine øyne utelukkende målt på om ord og handling faktisk samsvarer. Man kan nemlig lede en organisasjon helt utmerket uten å ha breiale visjoner i media.

Strømsgodset

Vel, det er en viktig fotballkamp i morgen. Selv om jeg nok kommer til å gløtte litt på Manchester City i dag, og ja, jeg er litt spent på hva Svennis klarer å få til med korrupsjonspengene til Frank Sinatra. Kanskje får vi endelig en opptur.

Rune Lange er garantert ikke aktuell for morgendagen. Christian Grindheim og Kjetil Wæhler er heller ikke med i troppen. Rart, men selv skader på to potensielle landslagsspillere får ikke frem skjelven i meg. Det sier mye om stallen til Enga, men det betyr vel egentlig bare at den skjelven nå er så inngrodd at uansett hvem vi stiller med så skal vi vinne, og uansett er jeg skeptisk.

Godset har Mattias Andersson, Christer George og David Driscoll skadet. Klubben har imidlertid såpass mange veteraner som en eller annen gang har vært gode fotballspillere at de mønstrer et brukbart lag mot oss. Og treneren er lur.

Forskjellig statistikk

Seriens nest dårligste hjemmelag (to seire) og seriens nest dårligste bortelag (en seier) møtes altså i Drammen (tenk at dte finnes mennesker som nylig stemte frem Drammen som Norges 11. vakreste by i Dagbladet). Så tett og jevn som årets serie er, betyr det egentlig at begge lag trenger poengene like sårt. Det er en kamp ingen av lagene MÅ vinne, men det er så absolutt en kamp vi BØR vinne.

Det ser ut som det blir to 4-3-3-lag som løper ut på banen. Det kan være verdt å merke seg at Godset har scoret nesten halvparten av sine mål i det første kvarteret av 2. omgang. De har til gode å score det siste kvarteret før pause. Til sammenligning scorer Vålerenga rimelig jevnt utover i kampen – med unntak av de utrolig viktige første 15 minuttene av kampen: Da har ikke Enga scoret ennå.

Skal vi tro på VG, og det er det vel ikke mange som gjør for tiden, har lagene skapt nøyaktig like mange målsjanser i løpet av 16 kamper: 67. Forskjellen er at Vålerenga er best i serien på å nekte motstanderen sjanser: 2,9 i snitt. Godset er dårligst med 5,9.

Men statistikk betyr jo ingen ting, Strømsgodset har 21 poeng og vi 18. Og vi har faktisk noe som ligner på en toppscorer i Morten Berre med fem mål, mens deres goalgetter Peter Kovacs har fire.

Vi nevner også at seks av våre spillere må stå over neste kamp med gult kort i morgen, alle har to gule: Morten Berre, Freddy dos Santos, Christian Grindheim, Thomas Holm, Ronny Johnsen og Jan Derek Sørensen.

. . . 50 kroner

For 50 kroner får du tur/retur Drammen med en av Klanens busser. Fredag var det 25 ledige bussplasser og 90 usolgte billetter til kampen. For øvrig har kona mi fylt 40 år: Er det noen her som vil bytte henne i to på tjue?

Legg igjen en kommentar