– Konspirasjonsteorier er en viktig del av supporterkulturen

TV2 og fotballmilliarden. Vålerenga er en del av den pakka, like it or not. Men hva sier TV2 selv om de pengene og fotballen de formidler? VPN har tatt en lang prat med Vegard Jansen Hagen, selveste fotballsjefen i TV2. Og det ble ikke bare reklame. Den andre sesongen med fotball-avtalen er igang. Har TV2 … Fortsett å lese «– Konspirasjonsteorier er en viktig del av supporterkulturen»

TV2 og fotballmilliarden. Vålerenga er en del av den pakka, like it or not. Men hva sier TV2 selv om de pengene og fotballen de formidler? VPN har tatt en lang prat med Vegard Jansen Hagen, selveste fotballsjefen i TV2. Og det ble ikke bare reklame.

Den andre sesongen med fotball-avtalen er igang. Har TV2 fått valuta for pengene, og har norsk fotball fått sin fortjente eksponering?

– Vi var strålende fornøyd med år 1. Det var en flott sesong – med stor spenning og dramatikk i topp, så vel som bunn. De store klubbene – med bred appell – slåss om både medaljer og nedrykk. Og det gav gode seertall, fascinerende oppgjør og nervepirrende møter.

– Mest fornøyd er vi med å konstatere at norsk fotball står akkurat så sterkt som vi håpet da vi investerte en milliard i dette. Den største utfordringen ligger i å skape enda større engasjement rundt flere av klubbene i Tippeligaen. Seertallene forteller at vi har for få oppgjør i Tippeligaen, uten storklubbene, som virkelig får folk til å benke seg – og det må både vi og klubbene jobbe for å gjøre noe med. Hvis ikke blir det få klubber som blir eksponert i beste sendetid, og da forsvinner det mangfoldet vi ønsker.

Vålerenga-supportere har en tendens til å snakke om TV2 som favoriserende ift Brann. Hva syns du om slik omtale?

– Det er en del av gamet. Vi har opp igjennom årene blitt beskyldt for å være propagandakanal for RBK, VIF, Brann, Viking og en rekke andre klubber. Det er vel nesten bare Mjøndalen-tv vi ikke har blitt beskyldt for å være. Som kommersiell tv-kanal er vi opptatt av å gi et fullverdig og troverdig tilbud til hele fotball-Norge, og kan ikke tillate oss å forfordele en klubb på bakgrunn av eventuelle personlige sympatier. Det ville være galskap og faller på sin egen urimelighet. Men alle som elsker fotball vet også at konspirasjonsteorier som dette er en viktig del av supporterkulturen – det bunner i at engasjementet blir større enn de analytiske evnene – derfor er dette langt mer sjarmerende enn problematisk. Som Man City-fan har jeg min egen, bestemte teori om Sky Sports og Man Utd!

Hva kan du fortelle om filosofien bak deres satsing på Tippeligaen denne sesongen?

– Det er ingen hemmelighet at vi ikke var gode nok på betal-tv i 2006. Det er her vi må lage et bedre og mer tilgjengelig produkt for publikum. Den nye sportskanalen TV 2 SPORT gir deg tilgang til alle kampene, og du kan se en helt eksklusiv godbit fra Tippeligaen hver lørdag kveld. I tillegg vil en finne sportsdebatt, supporterforum, fotballanalyse med Semb & Alsaker, FotballXtra hver serierunde 18.00-20.00, spanske La Liga, direktesendte kamper fra de tidlige rundene i den norske cupen, aldersbestemte landskamper med Norge og Adeccomagasinet her – og mye, mye mer. Dette koster 149 kroner i måneden og blir et knalltilbud til alle fotballinteressert. Det vil også bli en rekke sykkelklassikere her, proffboksing og håndball. Dette er et must! På TV 2 er økningen at vi innfører en tippekamp lørdag klokken 16.00 fra Adeccoligaen. Totalt skal vi sende 20 kamper fra vår nest øverste divisjon.

– Overfor seerne ønsker vi å styrke vår profil som formidlere av følelser, engasjement og patriotisme. Det er dette som gjør fotball så spesielt. Og vi skal bli enda bedre på både følelser (supporterkultur) og fornuft (bruken av visuelle verktøy som analyse for å skape en meropplevelse).

Royal League. Har det livets rett? Og er dere interesserte i å overta dersom TVNorge ikke fortsetter med turneringen?

– Royal League kan ha livets rett – den norske sesongen er svært kort og alle er nok interessert i å kunne gi både klubbene og tilhengerne et tilbud utover april-november. For oss er det naturlig å se hvordan vi eventuelt kan skape en turnering som virkelig engasjerer, men det er ikke tatt stilling til om det blir vi som overtar RL. Den diskusjonen skal vi ta nå fremover.

Hva tenker du om pengebruken i norsk fotball? Er klubbene edruelige nok til å ivareta fotballmilliarden?

– Lønnsutviklingen, trenersparkingene, vekstvilkårene og manglende muligheter for yngre, norske spillere – det er elementer som vil skape bekymring. Jeg bare håper at klubbene vet å forvalte den rikdommen som nå er blitt dem til del, og vil satse på å utvikle egne spillere med gode ferdigheter. Det er utrolig gøy å se at VIF – i samspill med Wang – våger og lykkes med å gi egenproduserte spillere en sjanse. Det vil også skape en identitet for klubben og en nærhet mellom supportere og laget andre klubber vil misunne dem.

– Samtidig er det et vanvittig privilegium å få formidle norsk fotball slik den nå fremstår – sterkere og mer populær enn noen gang, med appell for stadig nye grupper, flotte arenaer, stilige arrangementer og fulle tribuner. Det er en gedigen opplevelse og et eventyr å få være med på.

Noen forhåpninger til fotballsesongen personlig?

– Jeg bare gledet meg enormt til at det hele skal begynte igjen. Ventetiden har vært altfor lang. Jeg gleder meg til å se de nye stadionene fylles i Kristiansand, – Fredrikstad, Bergen, Sandefjord og etter hvert i Skien og på Fornebu. Det er ingen ting å frykte – bare la seg begeistre og engasjere.

– Personlig håper jeg på opprykk til 2. divisjon for mitt lag, Florø Sportsklubb. Norge trenger ett lag med brune drakter i toppen. Og det bør ikke være Mjøndalen….

Legg igjen en kommentar