– Til slutt vil det se ut som en fotballens horehus

Vi har snakket med enda en av de toneangivende sportsgutta i media. Og Dagsavisens Reidar Sollie klinka like gjerne til med noen friske utsagn om fotballen i Norge. Hva tenker du om pengegaloppen i norsk fotball? – Klubbene bruker for mye penger på kortsiktige innkjøp i stedet for sikring av treningsforhold og investeringer. Her er … Fortsett å lese «– Til slutt vil det se ut som en fotballens horehus»

Vi har snakket med enda en av de toneangivende sportsgutta i media. Og Dagsavisens Reidar Sollie klinka like gjerne til med noen friske utsagn om fotballen i Norge.

Hva tenker du om pengegaloppen i norsk fotball?

– Klubbene bruker for mye penger på kortsiktige innkjøp i stedet for sikring av treningsforhold og investeringer. Her er faktisk VIF et hederlig unntak, slik det ser ut nå. Men jeg er redd også VIF vil bli rammet. Det er en innebygd logikk i at større pengeflom gir økte lønninger og høyere kostnadsnivå. Jeg tror smellen kommer, men storbylagene vil klare seg best. Her er det flest bakmenn med svært tykke lommebøker, noe som dessverre har stor betydning.

Den andre sesongen med fotball-avtalen starter. Hva syns du om satsingen?

– TV2 driver et sjansespill der de i fjor var svært skuffet over at bare 19.000 kjøpte sesongkort. Nå skal den nye sportskanalen være kanalen vi skal tvinges inn på. TV2 må få noen kroner tilbake hvis satsingen skal forsvares og fornyes. Fotballproduktet de lager på tv er godt. De har tatt fotballen på alvor. Ekspertene er gode og det var riktig å tone ned klovnene (Hoff, Mini) og få fram mer faglig tyngde (Semb, Eriksen).

Hva med sponsingen og reklametrykket i fotballen? Har det gått for langt, og vil det bli verre?

– Norge er et av de mest hemningsløse land når det gjelder å utnytte kommersielle effekter. Til slutt vil det se ut som en fotballens horehus. Den rullerende reklamen på Ullevaal når nye høyder som forstyrrer både for folk på stadion og tv-seerne. Arenanavnene burde signalisert stolthet og tilhørighet, når Sandefjord kaller sin arena for Komplett.no har vi nådd den komplette idioti. Draktene blir sikkert enda verre, neste skritt er å få dem i hovedsponsorens farge.

Royal League. Har det livets rett?

– Royal League må få leve som et produkt som hever treningsnivået om vinteren for skandinaviske klubber. Men ikke gjøre det større enn det er. Som storslagens tv-produkt vil det aldri ta av, og da får det være en fotballturnering på billigsalg.

Norske lags prestasjoner i Europa – ikke bra. Hva skyldes det, og hvordan kan trenden snus?

– Norsk fotball er svakere enn på lenge fordi toppnivået ikke har vært på nivå med Rosenborgs beste årganger ennå. Jeg venter ennå på at kunstgressgenerasjonen skal slå til, de som har spilt på flatt underlag siden de var 8 år gamle. Jeg spør meg om norske spillere er sultne nok, om de satser nok. Storbyklubbene har størst potensiale.

Hva med de nye UEFA-reglene om spillere fra egen stall?

– Et flott initiativ fra UEFA, som tar talentarbeidet på alvor. Klubbene må ta hensyn til det. VIF ligger godt an og vil få følge av RBK og kanskje Lyn, hvis de slutter med å fylle opp stallen med argentinske pensjonister som vil ha det gøy fram til 40-årsdagen.

Det har vært skrevet mye om Vålerengas unge spillere. Er dette en hype, eller har Vålerenga endelig truffet gull?

– VIF har en plan, og de høster nå frukter av den. Samtidig må også VIF gjøre innkjøp som balanserer dette. Dagens stall gjenspeiler satsingen. Diskusjonen kan komme på hvordan klubben siler ut 13-åringene som skal inn i en slags elitesatsing. Der er det lett å gjøre for raske valg. Konsekvensene bør være gode.

Hva synes du om Vålerengas profilering nå? Har du merket noen forskjell nå kontra da Rekdal var i klubben?

– VIF omtales totalt sett mindre nå enn under Rekdal fordi «kjendiseffekten» er mindre, han stilte alltid opp for mediene, og var som regel malmklar i uttalelsene. Han snakket fra levra og med sin bakgrunn hadde han tyngde til å gjøre det. Myhre er nesten en motsatt ytterlighet, er tilgjengelig og hyggelig, men er fotballtrener og ikke mediefigur. Han blir mer utsatt i motgang. Nå er det spillerne som vil skape den støyen som vil komme.

NFF har satt igang en gransking av sitt omdømme. Ikke blant folket, men blant sine egne kontakter og samarbeidspartnere. Har NFF et omdømmeproblem?

– NFFs omdømme er ikke veldig problematisk. De bør bruke ressursene på andre ting.

Vålerenga venter og venter på sin egen stadion. Hva syns du om hele saken?

– Det går ikke fort med politikere i Oslo. Hvor mange arenaer skal Oslo ha? Jeg synes VIF skal bygge sin egen bauta på Valle, der de hører til. Hadde Oslo fått OL kunne det gått fortere med et spennende samspill med en innebygget Valle Hovin.

Hva kan du fortelle om ditt medies satsing på Tippeligaen denne sesongen?

– Dagsavisen vil fokusere mest på Vålerenga og Lyn, mene mer om disses prestasjoner og prøve å trenge litt mer under overflaten. Men det avhenger at de klorer seg fast i noenlunde tetkamp. Vi vil også videreføre og utvikle supportermeningene rundt lagene, for fotball er et spill alle kan mene noe om.

Noen forhåpninger til sesongen selv?

– Den som er glad i fotball, gleder seg som en unge til hver nye sesong. Også undertegnede. Jeg håper det blir mer fokus på fotballen enn omgivelsene, hvordan skal lag opptre, hva skal de rendyrke? Også 1. divisjon blir spennende. Og jeg lurer på hvilke klubber som sprekker økonomisk først. Jeg er herlig uavhengig følelsesmessig til Vålerenga og Lyn, men gleder meg til følge dem tett. Det viktigste for meg er jo egentlig at Korsvoll greier seg i 2. divisjon. En ekte fotballsupporter er alltid mest redd for nedrykk, avslutter Sollie.

Legg igjen en kommentar