Boye Skistad i Royal League om Royal League

VPN fortsetter sin spørsmålsrunde til de som er involvert i Royal League. Og da må man jo komme med sin undring til turneringsledelsen selv. Leder Boye Skistad i RL/turneringskomiteen svarte slik på våre spørsmål. Som vi forstår vil turneringsledelsen at kampene skal spilles ute, også i Norge, fremfor f.eks inne i Vallhall? Hva er den … Fortsett å lese «Boye Skistad i Royal League om Royal League»

VPN fortsetter sin spørsmålsrunde til de som er involvert i Royal League. Og da må man jo komme med sin undring til turneringsledelsen selv. Leder Boye Skistad i RL/turneringskomiteen svarte slik på våre spørsmål.

Som vi forstår vil turneringsledelsen at kampene skal spilles ute, også i Norge, fremfor f.eks inne i Vallhall? Hva er den viktigste grunnen til denne holdningen?

– Da RL-reglementet ble utarbeidet (i forståelse med klubber og TV-selskaper) var det enighet om at UEFA-reglementet skulle legges til grunn. Foruten å kjempe om Skandinavisk mestertittel, skulle kampene i RL «forberede lagene på europacupspill». Derfor skulle alle kampene også legges innenfor de definerte UEFA-terminer. UEFA tillater ikke kamper spilt innendørs i sine turneringer.

Er ledelsen i Royal League fornøyd med henholdsvis tilskuer og seertall?

– RL-ledelsen var fornøyd med både publikumstall og seertall i 2004/5-sesongen. I år har vi ikke vært fornøyd. Vi tror at mye av årsaken skyldes at publikumssterke lag som Rosenborg og Brann i årets sesong er «byttet ut» med Start og Lyn – samt det faktum at disse lagene (i tillegg) har måttet spille sine kamper i Tønsberg og Skien.

Har dere noen mening om hva som er viktigst for dere: seertall eller tilskuertall (på stadion)?

– Det viktigste for oss er – på kort sikt – seertallene, fordi vi er avhengig av at rettighetshaverne (SBS) er fornøyde. (SBS eier TVNorge og de danske/svenske kanalene som sender kampene. VPN anm) Disse må bli med videre (utover 3 år) for at Royal League skal få «satt seg» som turnering, på linje med «Tippeligaen» i Norge og UEFA-cupene. Men disse faktorene henger jo i stor grad sammen. Mye publikum på arenaene vil gi stor medieinteresse, som igjen trekker TV-seere til skjermen.

Hva syns dere om at TV-bildene viser mer eller mindre tomme tribuner i Norge når kampene spilles på en annen bane enn hjemmebanen, f.eks Vålerenga eller Lyn på Tønsberg gress?

– Det er selvsagt ikke positivt å spille for «tomme» tribuner, især når kampene i tillegg sendes på TV. Mye av årsaken er nok at de mest publikumsfattige kampene spilles på «bortebane», men vi har også opplevd at kamper på egen bane – noen ganger – trekker overraskende lite publikum (eks. Vålerenga-Esbjerg på Ullevaal i fjor). Det var ca. 3.000 mennesker, som «alle» stod i den ene svingen, og tribunene virket tomme på TV. Dessverre trekker ikke Vålerenga mer publikum i Valhall heller – ref kamper i februar mot Hammarby og Midtjylland, selv om det ser «bedre ut» på TV.

Vålerenga spiller kvartfinale mot Djurgården ute på Tønsberg gress 9.mars. Dette fordi turneringsledelsen vektlegger å «imøtekomme TV-stasjonenes krav til kampplasseringen» Er det ikke et problem om at kampen spilles foran sannsynligvis noen hundre tilskuere fremfor det som kunne vært noen tusen inne i Vallhall, da i forhold til hvordan totalproduktet Royal League ser ut?

– Det er altså ikke «TV-stasjonenes krav» som avgjør dette, men RL-reglementet, som også klubbene har vært med på å utforme – og vedta. Dessuten har Vålerenga har trukket pluss/minus 2.500 mennesker i sine to februar-kamper i Valhall. Vi tror at det kommer minst 1.000 i en kvartfinalekamp i Tønsberg.

Frykter dere frafall av sponsorer som resultat av den manglende interessen for ligaen iår?

– Antall sponsorer er ikke mange, og bidragene «små» sammenlignet med hva rettighetshaverne sprøyter inn i RL-konseptet. Tror derfor ikke på noe stort frafall av sponsorer. På litt sikt, om RL får fortsette, tror jeg tvert i mot at interessen for RL blant potensielle sponsorer bare vil tilta.

Hvordan ser fremtiden ut for Royal League generelt sett?
– Fremtiden avgjøres – i stor grad – av hvor fornøyde rettighetshaverne til produktet er. De bestemmer – høyst sannsynlig – RLs fremtid.

I VG og Fotballmagasinet rundt 17.jan ble følgende skrevet: «Ledelsen i Royal League, med lederen i norsk toppfotball, Boye Skistad, i spissen ønsker nå å nekte klubber uten vinterbane deltakelse i Royal League. Ifølge VG skal daglig leder i Norsk Toppfotball, Boye Skistad, ha foreslått dette på et møte i København mandag» Stemmer dette?

– Undertegnede er riktig sitert, etter at saken var diskutert – først i turneringskomiteen og senere i RL-styret. Jeg målbar med andre ord kun de oppfatninger som fremkom i disse møtene.

Hva er i såfall grunnlaget for denne nekten?

– Nå er det et faktum at alle TL-klubber – om 2-3 år – vil ha egne arenaer med undervarme, og fasiliteter for spill vinterstid (ref NFF klubblisensen). Dette vil også være en forutsetning for at klubbene skal kunne delta i UEFAcupturneringer (se over). En slik anleggsutvikling vil derfor være helt i tråd med de konklusjoner som RL-styret trakk i nevnte møte.

Hvilke klubber i Tippeligaen er det som da kan spille i Royal League?

– I dag kan alle spille i RL, blant annet fordi vi har utarbeidet et regelverk som gjør dette mulig, og som er langt mer fleksibelt enn UEFAs regelverk (tross alt!):

a) alle kamper skal i utgangspunktet spilles på klubbens ordinære hjemmebane,
b) om ikke denne er spillbar, kan klubben få godkjent spilt på sin reservearena (som må tilfredsstille Tippeligakrav),
c) om heller ikke dette er mulig, kan en kamp spilles innendørs – da av årsaker som defineres som «force majeure».

NB! UEFA godtar IKKE pkt b) og c).

Legg igjen en kommentar