De nye investorene

27. januar i år ble Vålerenga Invest Fotball ASA stiftet med Hans Petter Lundteppen (hovedaksjonær), Egil Stenshagen, Stig Grimsgaard Andersen, Ronny Møller, Bård Haga, Steinar Møller og Bryggegaten som aksjonærer. Men hvem er egentlig disse aksjonærene? De har i alle fall et stort hjerte for Vålerenga siden de til sammen har investert 8 millioner kroner … Fortsett å lese «De nye investorene»

27. januar i år ble Vålerenga Invest Fotball ASA stiftet med Hans Petter Lundteppen (hovedaksjonær), Egil Stenshagen, Stig Grimsgaard Andersen, Ronny Møller, Bård Haga, Steinar Møller og Bryggegaten som aksjonærer.

Men hvem er egentlig disse aksjonærene? De har i alle fall et stort hjerte for Vålerenga siden de til sammen har investert 8 millioner kroner i det nye ASA-et. VPNs researchavdeling har gjort et alvorlig dypdykk i det som finnes av arkiver for å grave frem opplysninger om gjengen.

Bryggegaten Invest AS bør være kjent for de fleste. Selskapet, som i Brønnøysund er registrert under næringskoden portefølje-investeringer, er linket til John Fredriksen og hans høyre hånd, Tor Olav Trøim. De har brukt om lag 35 millioner kroner i det gamle ASA-et i Vålerenga, som nå er konkurs. Og de er tydeligvis interessert i å bruke mer penger på Vålerenga.

Som en liten kuriosa lar vi en NTB-artikkel fra januar i år minne om hvem John Fredriksen egentlig er: ”Norges rikeste med en formue på over 16 milliarder kroner”.

Hans Petter Lundteppen er også kjent for de fleste. Han hadde en liten eierandel i det gamle ASA-et, men har nå satset betydelig flere penger på klubben. Lundteppen spilte noen kamper for Vålerengas A-lag i 1981 og 1982, i dag spiller han på old boys-laget sammen med Erik Foss, Tor Brevik, osv.

Til Akers Avis/Groruddalen sa Lundteppen om Vålerenga-investeringen i desember i fjor:

– Målet er at vi skal klare å tjene penger, ikke bare se at de blir borte. Og at vi skal greie oss bra sportslig…. Mange synes jeg er stein gæren, men jeg fikk mellom 300 og 400 telefoner og tekstmeldinger den dagen jeg gjorde det. Alle syntes det var bra gjort.

40-åringen er født og oppvokst på Tveita. I fjor solgte han Hurtigruta Bilglass, som nå har skiftet navn til Hurtigruta Carglass, en bedrift han har bygd opp til å ha 44 ansatte og ni avdelinger i Norge.

Etter å ha startet med fotball og håndball i Tveita IL, gikk han til Vålerenga som guttespiller. Sammen med Henning Bjarnøy var han en fryktet spiss på juniorlaget. I følge lokalavisen innehar han fremdeles offensive kvaliteter på fotballbanen – på bedriftslaget.

– Hver gang han kommer inn på banen sier han at vi topper laget. En notorisk spiss som ikke eier defensive fibre, sier Ronny Møller.

Ronny Møller er også en av investorene i ASA-et. Om han klarte vi ikke å grave frem annet enn at han i fjor var spillende trener for Hellerud, et lag med gamle kjenninger som Anders Solheim, Henning Bjarnøy, Lasse Eriksen og Espen Muggebye. I fjor var målet å spille seg ned fra 3. til 4. divisjon – noe de klarte.

Ronny er antagelig i slekt med Steinar Møller – en annen av investorene – i alle fall er de registrert med samme adresse i telefonkatalogen.

Bård Haga er en av investorene som bør være kjent for en trofast Vålerenga-supporter.

– Jeg er opprinnelig VIF-gutt, men gikk til Bækkelaget som sisteårs guttespiller. Jeg har i grunnen hatt det bra på 4. divisjonsnivå, sa han til Aftenposten i 1991. I artikkelen ble han for øvrig omtalt som ”en som i mange år har vært blant Oslos beste fotballspillere». Som 25-åring bestemte han seg for å satse på Vålerenga.

Han spilte for Vålerenga i 1. divisjon under Olle Nordin og med medspillere som Ståle Andersen, Bengt Eriksen og Bjørn Viljugrein. Og han spilte for Mercantile da Erik Soler var spillende trener. I dag er han en av lederne i Haga&Berg Gruppen, som består av 30 medarbeidere.

Egil Stenshagen er mest kjent som rallykjører (EM-vinner i rallycross) og bilforhandler, en rik en, sådan. Men vi klipper og limer rått fra en Dagens Næringsliv-artikkel fra 1998:

”Sommeren 1994 ringer den gamle hockey-ringreven Rolf Kirkvaag jr. til mangemillionæren Egil Stenshagen. Kirkvaag har en strålende idé. Sammen med tidligere ishockeypresident, den styrtrike skipsmegleren Ole-Jacob Libæk, prøver han å bygge opp et nytt, norsk storlag i ishockey. Laget heter Spektrum Flyers. Det skal ikke bare bli størst her hjemme, Spektrum Flyers skal bli en internasjonal storhet. Nå trenger Kirkvaag investorer, og Egil Stenshagen er interessert. Han spytter inn penger i Flyers. Ringerunden til Kirkvaag og Libæk blir usedvanlig vellykket. Listen over investorer er unik. Spektrum Flyers snekrer sammen en førstefemmer ingen har sett maken til – hverken på hockeybanen eller i finanslivet.Med på laget var de daværende eksilnordmennene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten, Rica-direktør Ole Jacob Vold, Dressmann-arvingen Petter Varner og finansmannen Petter Stordalen. Rimi-sjef Stein-Erik Hagen ble med som sponsor.»

Siden har Stenshagen kommet på bedre tanker (!), ikke bare var han i sin tid med og finansierte Vallhall, i fjor høst ble det klart at han gikk inn i det nye ASA-et.

Stenshagen har altså investert i det nye ASA-et. Vi har vært litt frekke og funnet ut at han har penger til å investere: Ligningen for 2002 viser en formue på 172 millioner kroner.

Stig Grimsgaard Andersen leder ASA-styret. Et ukjent navn i Vålerenga-familien, men langt fra ukjent i finansverdenen. Formuen viser ”bare” snaue 20 millioner kroner. Han er imidlertid arbeidende styreformann Aon Grieg Norden. Selskapet er en del av amerikanske Aon, en av verdens største forsikringsmeglere. Norske Aon Grieg mistet for øvrig et ukjent antall kolleger under terrorangrepet mot World Trade Center. 1100 av AONs medarbeidere jobbet i et av tårnene.

Bergens Tidende skrev for øvrig i 2001 at bergenskvinnen Elisabeth Grieg – gift med Stig Grimsgaard Andersen – er i ferd med å bli en av de aller mest mektige kvinner i norsk næringsliv. I tillegg har hun en formue på 162 millioner kroner fordi hun er blant arvingene til skripsreder Per Grieg sr.

Dermed er Vålerengas nye aksjonærer presentert – vi har ikke en gang prøvd å summere hva disse gutta er gode for økonomisk. Det overlater vi til VPNs astrofysiske avdeling. Vi kan bare legge til at Kjetil Siem i en epost til VPN skriver på spørsmål om den økonomiske situasjonen per i dag:

– Mye bedre enn i fjor. Nok penger til å betale lønningene per dags dato. Vi tør friskmelde oss.

Legg igjen en kommentar