Dagboka søndag 3. desember 2023

Det lakker og lir mot jul, og mens vi åpner den tredje luka i kalenderen tenker vi at om få timer, er det ikke sikkert at Vålerenga lenger er et lag som spiller i den øveste divisjonen i landet.

Men, det har det blitt skrevet side opp og ned om de siste dagene i mange medier. Det er for så vidt kult at mediene har fått opp øya for norsk fotball, og det må Vålerenga ta noe av æren for, men det kunne kanskje vært under litt hyggeligere omstendigheter.

Det har blitt skrevet om hva som feiler klubben, hvordan vi havna her, hvor skylda ligger. Er det i det sportslige, er det i den daglige driften, er det for mye press, er det for lite press osv.

Vi har ikke tenkt å kaste oss på den. Vi mener vi har ment nok, og når vi nå står foran skjebnerunden skal ikke vi komme inn med nok en druser fra sidelinja.

I dag driter vi i det. I dag vil vi bare slippe å rykke ned.

Så, la oss heller snakke om noe helt annet.

Hva du bør ha på deg på kampen i dag

Den siste uka har det mer eller mindre blitt et meme at det blir jævlig kaldt den siste serierunden. Over hele fjøla.

Landet ligger nå dynka under et iskaldt teppe av kulde, mørke og julegløgg. Valle er ikke noe unntak.

Ikke ha for mye på deg

Når det er beinkaldt er det fristende å tenke at det blir bedre om du tar på deg alle klæra du har i skapet, men det stemmer ikke. Dersom man har for mye på seg, kan det hindre at det blir er skikkelig luftlag mellom klæra. Dermed får man ikke den isolerende effekten.

I tillegg er det viktig å være tørr.

Ull innerst, også rundt skrittet

Ull er varmt, isolerende, og ikke minst veldig behagelig. I tillegg holder det seg varmt, selv om man skulle bli litt svett.
Dersom du har tenkt til å gå all-inn med hopping og dansing, bør du gå for noe som transporterer svette vekk fra kroppen. For eksempel mesh.

Det er neppe noe de fleste trenger å tenke på, men greit å ta med seg.

Noe som er fullstendig no-go er bomull. Det absorberer vann og er elendig isolerende. Det gjelder til og med truse eller boxer. Ull innerst. Overtrøye og stilongs.

Bomullstrøye er bare dust.

Lag, lag, lag

Når det inneste laget er på plass, er det på tide å se på det neste. Også her er ull en god idé. For eksempel frotte. Alternativt kan man bruke noe syntetisk som polyester-fleece.

Vind, ikke vann

Det ytterste laget er det som skal beskytte deg mot vind. Om du skal se ut som en påskefriskus, er den tradisjonelle anorakken veien å gå. Alnternativt kan du bruke skalljakke. Om du ikke har noe annet, funker den vanlige vinterjakka di helt fint. The daily driver. Sett at det faktisk er en vinterjakke, selvsagt.

Om det er vanntett eller ikke, har ikke så mye å si i tretten minusgrader.

På beina er det viktig at laga har luft. Skinny jeans er dårlig, overtrekksbukse er bra.

Lemmer

Når du ser frostrøyken sive fra langrennsløpere som går i mål og tar av seg lua, er det ikke bare fordi de er varme. Det er også fordi vi mister mye varme fra hodet. Lue er derfor et must. I tillegg til en buff rundt halsen. Skjerfet skal veives med.

På henda er det gode hansker som gjelder.

Føttene er en vanskelig nøtt å knekke når man skal stå stille to timer på betong. Det blir for kaldt uansett hva man gjør. Det finnes likevel noen triks vi kan ta med oss.

Også her gjelder det samme som over; ikke bruk bomullssokker. Gjerne to lag. Begge ull. Tynne innerst og ragg ytterst.

  • Vintersko med god såle og mye luft.
  • Isolerende innleggssåler

Sneakers er no-go.

I tillegg til gode sko, er det også mulig å gjøre opplevelsen litt bedre ved å ta med seg et underlag å stå på. Vi har ikke sjekka med klubben om det er greit å ta med seg sitteunderlag inn på tribunen, men vi ser ikke helt hvorfor det skulle være et problem.

PS! Det er selvsagt mulig å kjøre fire lag, i stedet for tre, særlig på overkroppen. Her kommer den gode gamle komageneseren eller islenderen inn. Stor, luftig ullgenser.

Sånn. Da skal alt være klappet og klart til kamp. Selv om vi stirrer ned i undergrunnen, trenger vi ikke å fryse mens vi gjør det.

Helt til slutt må vi komme med en bønn; kom deg på kamp. Laget har aldri trengt deg mer enn de gjør i dag, de siste 20 åra. Vi veit det er kaldt, mørkt og kjipt, men det er snakk om 90 minuntter, så er det over.

Gi 90 minutter av din dyrbare tid til Vålerenga, så forsøker vi å ro dette i land. I siste liten.

Vålerenga i dag

Kamp på Valle klokka 17:00. Møt opp.