Dagboka fredag 11. august 2023

Gliset fra forrige helg henger fortsatt som en klam klut på ansiktet. Vi ser framover mot søndagens hjemmekamp og tenker samtidig: Er det nå det snur for Vålerenga Fotball Elite Herrer avd Tippeligaen?

Selv om det snart er en uke siden Vålerenga vant 1-3 på Marienlyst i Drammen. Det var gøy. Det var faktisk veldig gøy. Plutselig funka ting. Seedy så ut som 35 millioner +, Elias Hagen sendte ballen gjennom alle leddene til Strømsgodset og Ofkir var påskrudd med en gang han kom inn. Og da har vi ikke engang nevnt supporterne. Herregud for en gjeng som tok turen til Drammen.

Det er rett og slett til å bli glad av.

Førstkommende søndag så er det ny kamp. Og atter en gang er det en kamp Vålerenga ikke har råd til å tape. Det er jo liksom blitt klubbens motto denne sesongen. «Non possumus perdere hoc par» som de sier på latin. «Vi har ikke råd til å tape denne kampen.»

Vi er kledelig skeptiske. Haugesund er noe annet enn Strømsgodset. De kommer tross alt fra en annen bygd, har andre drakter og andre spillere. Støtteapparatet er annerledes og de spiller ikke på Marienlyst. Det blir rett og slett en annen kamp. Utfallet? Tja, usikker. Vi håper uansett at Aslak Falch scorer, hvor enn han er akkurat nå.

For nå har det vel snudd? Det må jo snu en gang. Det har vi lest på sosiale medier og hørt ved Bohemens bardisk. Der er vi usikre. Vi ser så usikre at vi rett og slett tenkte at vi måtte undersøke det. Så vi tok kontakt med Arve Hjelseth. Akademiker og Vålerenga-supporter, som besvarte det litt vage spørsmålet «vil det snu?» med en lang og innholdsrik epost.

Dette spørsmålet kan jo betraktes både fra et fotballfaglig og fra et statistisk perspektiv.

For å ta det statistiske først: Selveste Drillo, som ikke akkurat er noen dumskalle når det gjelder statistikk, begikk en brøler da han kommenterte at han fikk sparken i Wimbledon etter åtte strake tap. Laget hadde to kamper igjen å spille, og han var sikker på at de ville berget plassen om han hadde fått fortsette, for «hvor ofte taper lag ti kamper på rad?», spurte han. 

Er det så gærent å spørre om da? Hvor ofte skjer det egentlig?

Brøleren her er at det er nærliggende å betrakte fotballkampene som uavhengige utfall, dvs. resultatet av den første kampen påvirker ikke i seg selv resultatet av den neste. Å tape ti kamper på rad er svært sjelden, men sjansen for at det skjer øker dramatisk hvis man allerede har tapt de åtte første, slik Wimbledon hadde. Om vi holder sjansen for seier/uavgjort tap til 1/3 hver, er sjansen for å tape ti på rad ca 1/60 000, men sjansen for å tape to på rad ETTER at du har tapt åtte på rad, er 1/9. 

Altså: Om vi betrakter dette rent statistisk, og at resultater er uttrykk for tilfeldigheter, vil det nok snu over svært lang tid, for uflaks etterfølges av flaks. Men over et så lite antall som 30 kamper vil det ikke skje, og uflaks så langt i sesongen betyr ikke at vi har flaks resten av sesongen. 

Henger dere fortsatt med?

Nå er imidlertid ikke fotball bare tilfeldigheter, selv om jeg mener betydningen av flaks/uflaks er sterkt undervurdert. Jeg anbefaler deg å følge oversikten til @fitjar på twitter, som etter hver runde publiserer tabellen basert på xG (expected goals). Denne viser at Vålerenga, og til dels Molde, er lagene som har hatt mest marginer imot («uflaks») i år.

Vålerenga ligger ifølge denne omtrent midt på tabellen før kampen mot Godset. Det er selvsagt mange svakheter ved xG, men i prinsippet er det det samme som Drillo drev med da han talte sjanser. 

Interessant nok så vant Vålerenga xG-kampen mot Strømsgodset. Vålerenga endte på 1,98, mens Godset klarte å produsere 1,18. Før kampen

Og jeg har et eksempel til med Drillo, som viser at det kan snu: I 1989 trente han Aalesund, og de lå desidert sist på tabellen etter halvspilt serie. Han mente de hadde hatt svært mye uflaks. I andre halvdel vant Aalesund plutselig de fleste kampene og endte rundt midten. Sett under ett fikk de antakelig omtrent som fortjent. 

Vi både liker, og misliker, konseptet «få som fortjent». Så hva kan man forvente framover?

Det man kan forvente statistisk sett, hvis man tar hensyn til at man av og til er bedre enn motstanderen, av og til dårligere, er at resultatene over tid vil bevege seg mot det statistiske gjennomsnittet. I Vålerengas tilfelle betyr det at sannsynligheten taler for at vi i resten av sesongen vil vinne omtrent like mange kamper som vi taper (dersom vi følger xG-tabellen).

Og skal vi følge xG-tabellen sånn den er nå så skal Vålerenga vinne, men ikke feie over FKH. Så om VIF gjør det så er det vel på vei mot et statistisk gjennomsnitt?

Arve Hjelseth vurderer også hvordan sesongen kommer til å utvikle seg. Ikke overraskende tror han vel som oss at 7. plassen er utenfor rekkevidde.

Det er neppe nok til å løfte oss til den tradisjonelle 7. plassen, men trolig kan det holde til å berge plassen. Samme sak er det når lag bytter trenere: Det gjør de ofte etter en periode med uflaks, dvs. flere tap på rad. Sannsynligheten taler for at uflaksen ikke vedvarer over tid. Etter et trenerbytte vil det derfor normalt bli noe bedre resultater, men det ville det trolig blitt om man ikke byttet trener også. Chris Anderson og David Sally skriver litt om dette eksemplet i boka «The Number’s Game».

Men som alle veit så er jo ikke mennesker (bare) statistikk. Det er jo sånne ting som «følelser» og greier involvert også. Hjelset er selvsagt en snartur innom det feltet.

Så er det én ting som må nevnes, men som er vanskelig å måle. Enten tap er fortjent eller ikke, påvirker det ganske sikkert «selvtilliten». Det sprer seg usikkerhet og dommedagsfølelse, man tør ikke prøve på det man normalt prøver på, man blir litt mer redd for å dumme seg ut, etc. Jeg er usikker på hvor stor rolle slike faktorer spiller, men at klubber som har marginene mot seg bare av den grunn kan begynne å spille dårligere og dårligere, tror jeg kan ha noe for seg, uten at jeg kjenner til forskning på det. 

Det er noe frigjørende med en som sier «det kan kanskje være sånn, men jeg veit ikke og kjenner ikke til noe forskning på det». Det er lærdom flere eksperter burde ta til seg.

Men hva med selve spørsmålet da Arve! Vil det snu?

Konklusjonen er at det neppe vil «snu», men sjansen er stor for at resultatene vil bevege seg mot et statistisk gjennomsnitt. Og i Vålerengas tilfelle betyr det antakelig at resultatene vil bli noe bedre i andre halvdel (dersom det siste poenget jeg nevnte ikke slår til), men ikke så mye bedre.

Vi takker Arve Hjelseth for et særdeles godt svar. Vi har ikke spurt om det var greit vi publiserte hele, men for oss som ikke er rakettforskere så er det enklere å skrive av enn å finne på tekst selv. Litt som å jobbe som sportsjournalist der altså.

Vålerenga i dag
Vi stikker en tur på Bohemen for å delta på quiz, så forbereder vi oss til fotballkamp på søndag og regner ut sjansene for Vålerenga-seier mot Molde.