Dagboka fredag 21. juli 2023

Alle som så VM-åpninga i går, veit at det norske landslaget ikke var helt i slaget. Underprestering og en dyster pasningsstatistikk prega hele kampen. Det eneste høydepunktet må vel sies å være at det er hyggelig for vertsnasjonen New Zealand å vinne sin første VM-kamp etter å ha spilt 15 stykker.

Heldigvis skal det spilles flere kamper og håpet om et Norge i finalen og øl til frokost lever videre.

Og VPN mener vi har svaret på hvordan vi kommer dit.

Thea Bjelde skal bæres på gullstol når Vålerenga vinner serien. I går fikk hun en forsmak på denne følelsen da hun representerte Norge i VM og fikk krampe på overtid. Landslagskollegene Vilde Bøe Risa (Manchester United) og Caroline Graham Hansen (Barcelona) ville få Bjelde fort ut av banen for å fortsette måljakten og gjøre et fåmælt forsøk på å unngå det pinlige 1-0-tapet for New Zealand, og skapte vakre scener hvor de løp over linja med Bjelde i armene.

At denne seansen ble kampens høydepunkt, sier alt om hvor ræv Norge var. Landslagsledelsen vil vinne gruppe A og hadde budsjettert med seier i dette som skulle være en relativt enkel åpningskamp. Resultatet er ræv, og det fins ikke noe særlig lyspunkter i prestasjonene heller.

Av våre jenter spilte Bjelde 93’, mens Pettersen og Sævik satt på benken hele kampen. Vi kan være stolte av at Bjelde er NRKs børsvinner (riktignok ikke med mer enn karakter 4, som tre spillere i laget fikk).

Hva bør Norge gjøre annerledes for å skjerpe seg og komme videre fra gruppa?

Satse mer på Vålerenga, selvfølgelig!

Ingrid Syrstad Engen var god på landslaget da hun spilte i Wolfsburg, men etter overgangen til Barcelona for to år siden, og mangelen på spilletid hun har opplevd der, er det tydelig at hun ikke lenger mestrer sin ankerrolle så godt som laget trenger at hun gjør.

For å fikse dette har Hege Riise flere valg:

  • En quick fix er å erstatte Engen med Vilde Bøe Risa.
  • En litt mer omstendelig, men også veldig mulig variant, er å få inn Guro Bergsvand som midtstopper sammen med Mathilde Harviken og dytte Maren Mjelde opp som anker.
  • Men hva er det aller beste? Gi Thea Bjelde sjansen til å være den midtbanejuvelen hun er. Anja Sønstevold og Marit Bratberg Lund er begge klare til å fylle backrollen Bjelde har hatt til nå.

Heia Bjelde, heia Pettersen, heia Sævik, heia Thorsnes som NRK-ekspert og heia Norge!

Oddrane

På søndag er det kamp mot Odd. Klubben som er selve definisjonen på listefyll i Eliteserien. En forening fullstendig blotta for sjarm eller betydelighet.

Kampen starter klokka 17:00 og spilles et sted i Skagerak.

Og dette er en kamp vi MÅ vinne. Og vi må se konturene av noe bedre enn sånn det er nå. Vi må rett og slett se litt Bakke-magi og i det minste konturene av en plan.

Dersom vi myser bort på tabellen etter en halvspilt sesong, ser det, som mange vet, ikke så veldig bra ut.

Med «ikke så veldig bra» mener vi «om vi fortsetter sånn som dette rykker vi ned».

Et gammelt betongjungelord sier at man må ha minst 30 poeng for å klare seg i Eliteserien.

Vi ligger an til 22-25 sånn vi spiller nå.

Det er nedrykk. Det er ingen lag som har klart seg med den poengsummen de siste åra.

I 2019 da vi landa på 34 poeng, rykka Tromsø ned med 30 poeng.

Harde fakta i sommerferien der.

Vålerenga i dag

Vi drikker en utepils og ser på VM!