Dagboka torsdag 26. mai 2022

0-2 borte mot bøfla. Knapt en målsjanse til oss og to cornermål av dem. Livet er like fett som været. Foto: Sportfoto Tankene før denne kampen var ikke av det positive slaget. Vål’enga er Vål’enga. Vi har tatt noen poeng, men har ikke overbevist en sjel. Forsvaret er shaky og offensivt så kladder det skikkelig. … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 26. mai 2022»

0-2 borte mot bøfla. Knapt en målsjanse til oss og to cornermål av dem. Livet er like fett som været.

Foto: Sportfoto

Tankene før denne kampen var ikke av det positive slaget. Vål’enga er Vål’enga. Vi har tatt noen poeng, men har ikke overbevist en sjel. Forsvaret er shaky og offensivt så kladder det skikkelig. Vål’enga ser svakere ut enn tidligere i Fagermos tredje sesong.

LSK hjemme som er i dytten betyr at folk med viker og hår i rumpa ante nok at Vål’enga i slike kamper ofte driter seg ut. Og det Vålerenga har prestert i år kan enkelt oppsummeres slik:

Har ikke sett så dårlig fotball siden jeg motvillig måtte låne bort FIFA13 til min 6 år gamle datter.

Det verste er egentlig ikke at vi spiller slik, det verste er at man innerst inne ikke blir så overrasket. Eller forbanna. Det har blitt så vanlig at dette laget underpresterer at man bare blir apatisk eller gir litt faen.

Dagboka gidder ikke analysere kampen i detaljer utover det faktum at vi kan ikke dekke over at vi er shaky defensivt. Haug er god, men foran ham så er det tidvis fullstendig kaos.

Vi kan ikke dekke over at vi underpresterer offensivt. Vi er dårlig mot etablert forsvar og vi er ikke stort bedre når overgangene byr seg. Dette ser virkelig ikke bra ut.

Og da begynner det å ulme blant journalister og supportere. Foreløpig er det ingen som har krevd at Fagermo må gå, men nå vil det gå sport i det blant journalistene å lete fram mer eller mindre relevante folk som vil be Fagermo om å gå. Den negative spiralen vil by på nye utfordringer for alle i og rundt klubben, ikke minst kommunikasjonsmessig.

Har Fagermo egentlig lagt seg på den riktige linja når han etter kampen mot Lillestrøm sier til Discovery?

– Vi taper på to dødballer, og det er det Lillestrøm er. Det er en tett og jevn kamp som vi er bra med i. De skaper nesten ikke en målsjanse. Vi burde ha skapt litt mer, selv om vi gjør en god bortekamp.

– Jeg er ikke fornøyd med at vi slipper inn to dødballer. Vi har sluppet inn dødballer i tre kamper på rad, og det gjør at vi taper kamper. Der har vi stort forbedringspotensial. Som trener må man se helheten, og det er en tett og jevn kamp, kanskje en kjedelig kamp. Det er lite målsjanser begge veier, sa Fagermo.

Mandag kveld ble Fagermo intervjuet av NRK før LSK-kampen, og begrunnet den dårlige sesongen med:

– Lite kontinuitet i laget, det er kanskje det viktigste. Vi har hatt litt skader og for mye bytting i laget. Kontinuitet er viktig, spesielt i forsvarsspillet, sa han.

Dagboka tror det kan være lurt å justere hva Fagermo sier i media for ikke å provosere egne supportere. Her må det erkjennes at ting ikke er bra nok. Ikke snakk om «tett og jevn kamp» og «skader i laget». Det der duger ikke. Tollås er der også Fagermo burde være i media:

– Det er helt jævlig. Først og fremst fordi vi er dårlige selv. Hadde vi prestert bra så hadde jeg ikke vært bekymret. Det er utrolig tungt å stå her nå, sa han til Discovery etter gårsdagens tap.

Så kan noen please ta en prat med Fagermo og få han til å innse at de kjappe, enkle bortforklaringene ikke virker. Si det som det er når du sliter, ikke sminke liket.

Dagsavisen hadde denne tittelen tirsdag – før kampen: Neida, Fagermo får ikke sparken. Men det er et veiskille at spørsmålet stilles.

Vegard Hansen rykket i fjor ned etter 16 sesonger som Mjøndalen-trener med kun fire seire på 30 kamper, og han er fortsatt Mjøndalen-trener. I lokalavisa i Kristiansund skrev en av journalistene i en kommentar 18. mai: Det har ingen hensikt å gi Christian Michelsen sparken. KBK har ett poeng etter sju kamper og er definitivt nederst og Vålerenga har 10 poeng etter åtte kamper.

Vålerenga er ikke Mjøndalen eller Kristiansund – vi er en storhet og et lokomotiv i norsk fotball (selv om det sjelden ses på banen) – og det stilles helt andre krav og forventninger til Vålerenga. Det er derfor alle vil trene oss, og det er derfor det er vanskeligere å få suksess her. Kravene er annerledes, og folka rundt klubben er evig utålmodige og tørster etter suksess. Vålerenga er som Brann og Bergen der.

Det snakkes neppe mye om Fagermos framtid blant de som styrer i Vålerenga. Det er for tidlig. Men i tillegg til å få laget på skinner bør det snakkes om hvordan man skal håndtere og kommunisere det som nå skjer utpå banen. For der sliter Fagermo nå!

Men for faen, søndag er det nye muligheter. Nye drømmer som kan bli realisert eller knust.

[poll id=»371″]

Legg igjen en kommentar