Dagboka tirsdag 12. oktober 2021

Det er lett å fordømme at Saudi-Arabias oljefond har kjøpt opp Newcastle, men dersom de samme eierne la millioner/milliarder på bordet for å kjøpe Vålerenga, hva hadde du gjort? Sportsvasking skjer når stater arrangerer eller sponser store idrettsarrangementer, klubber eller organisasjoner for å ta bort oppmerksomheten fra menneskerettighetsbrudd som staten kritiseres for. Sitat Amnesty. Det … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 12. oktober 2021»

Det er lett å fordømme at Saudi-Arabias oljefond har kjøpt opp Newcastle, men dersom de samme eierne la millioner/milliarder på bordet for å kjøpe Vålerenga, hva hadde du gjort?

Sportsvasking skjer når stater arrangerer eller sponser store idrettsarrangementer, klubber eller organisasjoner for å ta bort oppmerksomheten fra menneskerettighetsbrudd som staten kritiseres for. Sitat Amnesty. Det er ikke vanskelig å være enig i at sportsvasking ikke er bra. Men hvor skal grensene settes?

Den russiske oligarken Roman Abramovitsj kjøpte seg inn i Chelsea allerede i 2003. I 2008 ble Manchester City kjøpt av De Forente Arabiske Emirater – antagelig var ikke den tidligere thailandske statsministeren en veldig mye bedre eier. PSG ble i 2011 kjøpt av et av selskapene som styrer Qatars oljefond. Nå er altså Saudi-Arabias oljefond på banen.

Du kan antagelig diskutere lenge og vel hvilke av disse eierne som er best/verst, men ingen av dem står særlig høyt i kurs hos Amnesty. Som en liten parentes kan vi jo nevne at Innovasjon Norge har regionkontor i Dubai, og derfra jobber de med å selge Norge til regionen. Saudi-Arabia kjøper årlig norsk laks for hundrevis av millioner kroner.

Uber og Starbucks

Når Newcastle-supportere nå får kritikk for at de ikke slutter å støtte klubben sin etter å ha fått nye eiere, svarer de med at vi nå har samme eiere som Disney, Uber, Facebook, Starbucks og Pfizer. Saudi-Arabia eier nemlig deler av disse selskapene også. Og de samme eierne har nå planer om å investere i vindkraft i Storbritannia, noe som viser hvor komplisert dette er.

I England har myndighetene en såkalt «fit and proper-test» som skal forhindre at korrupte eller upålitelige mennesker kan sitte i styret eller eie organisasjoner, som en fotballklubb. De saudiske eierne besto altså den testen, og mange spør seg nå om den testen er god nok og om kriteriene bør endres for å stanse oppkjøp som dette.

Norge og Kina

Samtidig kan vi jo bare se på politikken i Norge for å se hvor komplisert dette er i praksis. Norge ønsker en bilateral handelsavtale med Kina selv om Norges utenriksminister «er meget bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Xinjiang». Og den iveren etter å lande en avtale er nok akkurat like stor som bekymringen enten utenriksministeren er fra Høyre eller Ap. Prisen for å handle med Kina er at Norge ikke får provosere Kina (bare spør Guri Melbye som prøvde seg utenfor Stortinget for noen år siden).

Så når politikerne gjør som de gjør – og dette er det antagelig flertall for i befolkningen – er det da rimelig å anta at fotballsupportere skal agere mot sine nye eiere? Denne dagboka ser hvor råttent det hele er, men bør supporterne  droppe støtte til egen klubb på grunn av sine eiere?

Bayern München

Mange av Bayern Münchens supportere har tatt en klar stilling til klubbens åpne armer til Qatar. Bayern har siden 2011 lagt sin vintertreningsleir til Doha, og i 2018 inngikk de en fem års avtale med Qatar Airways som gjorde selskapet til «Platinum Partner» med den tyske giganten.

Klubbens supportere har regelmessig protestert mot Bayerns «blodpenger» fra Qatar, men de møter likevel opp på stadion – med stadig nye bannere for å protestere. PSG, Roma og Bocca Juniors blir også sponset av Qatar Airways, men deres tilhengere har ikke protestert på samme måte som de tyske. Qatar Airways er for øvrig offisiell FIFA-partner.

Skeid arvet titalls millioner kroner fra Porno-Hagen. Ingen ting tyder på at Vålerenga skal bli kjøpt opp av oljefond fra Midt-Østen med det første, men hva ville du gjort.

[poll id=»353″]

Vålerenga i dag

Det er fire dager til Rosenborg – Vålerenga i Eliteserien og Arna-Bjørnar – Vålerenga i Toppserien. Tobias Christensen scoret i kveld Norges første mål i U21-seieren mot Estland. Osame Sahraoui og Kristoffer Klaesson spilte også hele kampen, i en kamp Norge vant 3-0.

PS. TILLEGGSINFORMASJON

Espen Bjørneseth har påpekt overfor VPN at årsmøte vedtok dette i mars 2021 (mot 1 stemme):

1) Treningsleire og treningskamper i autoritære/undertrykkende regimer:

Vålerenga Fotball Elite skal ikke legge treningsleire, eller spille treningskamper i land der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene.

2) Sponsoravtaler som fremmer autoritære/undertrykkende regimer:

Vålerenga Fotball Elite skal ikke inngå sponsoravtaler med stater eller selskaper med samme navn som stater der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene. Det samme gjelder selskaper som er heleid av slike stater. Vålerenga Fotball Elite tar initiativ for å synliggjøre denne holdningen overfor Vålerenga Fotball AS og ivaretar dette i eventuelle fremtidige reforhandlinger om ny samarbeidsavtale.

3) Fotball-VM i Qatar

Vålerenga Fotball Elite skal ta et klart standpunkt overfor NFF og andre relevante aktører mot verdensmesterskapet i fotball i Qatar. Klubben skal enten selv fremme forslag til Fotballtinget om at Norge skal avstå fra å delta i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag fra andre klubber. Klubben skal også aktivt jobbe i andre relevante forum med å oppfylle vedtaket til årsmøtet.

4) Etiske retningslinjer og behov for etisk utvalg

Styret gis i oppdrag å utrede behovet for et eget etisk regelverk og/eller behovet for et eget etisk   utvalg før årsmøtet 2022. Styret kan nedsette en midlertidig arbeidsgruppe for dette formålet.

Etisk utvalg skal i tillegg ha en supporterrepresentant, og denne skal utnevnes av Klanens styre.

5) Styret ber årsmøtet om fullmakt til å delta i videre arbeid, hvis forbundstinget vedtar å utrede saken om eventuell boikott av Qatar-VM fram mot et ekstraordinært forbundsting.

Årsmøtet vedtok forslaget, i tråd med innstillingen, med 71 stemmer for og 1 stemme mot.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar