Dagboka søndag 2. august 2020

Det er få steder det er så deilig å vinne som i Bergen – med eller uten tilskuere. I går fikk vi dobbel dose, og dagboka klarer ikke se at at dette kan falle sammen som et korthus! 3. plass med 22 poeng etter 12 kamper og 16-15 i målforskjell virker utrolig lovende. Det lukter … Fortsett å lese «Dagboka søndag 2. august 2020»

Det er få steder det er så deilig å vinne som i Bergen – med eller uten tilskuere. I går fikk vi dobbel dose, og dagboka klarer ikke se at at dette kan falle sammen som et korthus!

3. plass med 22 poeng etter 12 kamper og 16-15 i målforskjell virker utrolig lovende. Det lukter Europa lang vei. Men husk hvor vi var 23. juni i fjor: 5. plass med 18 poeng etter 12 kamper og 18-17 i målforskjell.

Så er det viktig å peke på noen sentrale forskjeller: Det ser ut som vi har mer struktur og plan i spillet vårt, ikke minst fordi vi ikke «kjører oss fast» offensivt, men også fordi forsvaret virker bunnsolid. Tollås ble jo skada i fjor vår og spilte ikke mer – er mye av forklaringen at han er tilbake?

I tillegg står flere spillere fram og løfter oss: Dønnum har tatt store steg, og Osame har blitt så god at det er nesten ikke til å tro. Her må vi også nevne Vilhjalmsson og Borchgrevink.

Det viktigste er imidlertid nettopp hva Bill Shankly en gang sa:

A football team is like a piano. You need eight men to carry it and three who can play the damn thing.

Dagboka er ikke sikker på om vi faktisk har tre som kan spille dette pianoet til Dag-Eilev Fagermo (Dønnum/Osame er i alle fall to kandidater), men vi har de gutta som er villige til å løpe og krige til krampa tar dem. Og det har dessverre ikke vært vanlig i Vålerenga. Fagermo har gjort mye bra det halvåret han har vært her, og dette har vært helt essensielt.

Dersom Championship i England er kick and run-fotball, er eliteserien så til de grader det samme. Når Sandefjord slår Molde 2-1 veit du at du kommer langt med innsats.

Det er vel de færreste som husker danske Jan Bartram – han var i den danske VM-troppen i 1986 og spilte et halvt år i Glasgow Rangers under Graeme Souness. Han har sagt følgende om skotsk fotball:

Fotball på de kanter er en riktig mannfolksport med blod, svette, sex og masse bayere på programmet. Som et samleie uten vorspiel og med hurtig utløsning.

Ok, det var kanskje å dra den litt langt, men du skjønner poenget. Du kan ikke undervurdere innsats og glød i en serie som den norske.

Denne tweeten viser hvor mye vår anvendelige islending faktisk betyr for Vålerenga. Det er lett å anta at stemningen ikke var helt topp etter nok et 1-4-tap i Molde, men her tok altså Vilhjalmsson ansvar. Enkel psykologi som virker. Få inn humør i et slitent lag. Nydelig, Matti!

Og vi må nevne Fagermo. Han viste tydelig hva han vil med klubben da han sa til Nettavisen FØR Molde-kampen:

– Vi har litt slitasje etter et tøft kampprogram. Vi reiser ikke til Molde for å ligge lavt av den grunn, det har jeg ingen tro på med tanke på å utvikle Vålerenga til å bli det topplaget som vi ønsker.

Det er vakkert, det gir mening og vi har rett og slett den perfekte treneren akkurat nå.

Slitne spillere

Vi har nå spilt 12 seriekamper på seks og en halv uke, og gutta er helt klart slitne. Dette gjelder naturligvis ikke bare Vålerenga, men vi er ved den problemstillingen det ble snakket om før seriestart (for alle klubber): Hvor stor og god stall har vi? Har vi en god nok benk som kan spille og ta nivået når det røyner på?

Fagermo valgte i går IKKE å hvile spillere og sette innpå friske bein (bortsett fra å bytte ut slitne spillere i andre omgang). I stedet puttet han Fredrik Oldrup Jensen inn som stopper i andre omgang og han lot igjen Felix Horn Myhre spille venstreback. På benken satt tre ubrukte forsvarsspillere: Veteranen Amin Nouri og unggutta Oskar Opsahl (født i 2001) og Brage Skaret (2002).

Dagboka veit ikke hva som er lurt, eller om de gutta på benken ikke er gode nok. Først og fremst stoler vi 100 prosent på Fagermo, men det kan se ut som vi nå bare har tre rene stoppere i Fagermos øyne: Näsberg, Tollås og Lædre Bjørdal. Alternativt at Brann i Bergen ikke er kampen du har lyst til å kaste innpå en fersking i midtforsvaret.

[poll id=»283″]

Toppkamp lørdag

Lørdag 8. august er det toppkamp i Oslo. Bodø/Glimt kommer, og det pleier å være hyggelig med Glimt på besøk. I fjor vant vi hele 6-0, det ble 2-2 i 2018 og 1-1 i 2016 (Glimt var i OBOS i 2017).

Glimt plukker antagelig tre poeng hjemme mot Godset i kveld, men vil uansett resultat toppe tabellen. De har 40-13 i målforskjell etter 11 kamper og 31 poeng, i fjor etter 11 kamper hadde de 25-16 og 23 poeng.

Nordlendingene kommer med Kasper Junker, som de kjøpte i desember i fjor og signerte for tre år. Han putta 6 på 12 kamper for Stæbæk i 2019 (var på utlån der), og har i år 10 scoringer før kveldens kamp. Joacim Jonsson i Eurosport spekulerer i at Glimt la 3,5 millioner kroner på bordet da de kjøpte han, det kan likevel bli en lønnsom investering.

Det betyr absolutt ingenting i dag, men vi vant jo treningskampen i juni 1-0 (Peter Godly Michael, det var før utlånet til Øygarden), og vi siterer oss sjæl:

Kampen var ikke en höjdare. Det er tydelig at det er to lag i startblokkene og at Glimt ikke nødvendigvis blir like gode som i fjor. Vålerenga blir nok bedre, og den spilleren som kommer til å bety mye er Aron Dønnum. Han kom inn i pausen og var toneangivende allerede fra første spark.  

PS. Felix må stå over kampen lørdag på grunn av gule kort.

[poll id=»284″]

Damene vant 3-0

Forbundet skal faktisk ha ros for at de klarte å planlegge slik at Vålerenga både spilte dame- og herrekamp i Bergen i går. Det kunne ha blitt en fantastisk tur til skarrepakkets hovedstad, i stedet nøt vi poengfangsten foran en skjerm. Lørdag ettermiddag og kveld – med to deilige seire og en haug av bayere – er helt ok.

Dagboka så ikke damekampen, og må derfor sitere NTB. De skriver at det var 200 tilskuere på kampen i går, og det er jo ikke verst siden det var 185 tilskuere da vi slo Arna-Bjørnar 2-0 i Bergen i november i fjor.

Mål i går: 0-1 Njoya Ajara (11), 0-2 Ajara (74), 0-3 Rikke Marie Madsen (86). Gult kort: Celin Bizet Ildhusøy, Vålerenga.

Her ser du 3-0-scoringen til Rikke Madsen.

Rafik Zekhnini

Det skrives mye om at Vålerenga vil hente Zekhnini dersom Dønnum blir solgt. Dagboka aner ikke om klubben faktisk tenker på dette, men dagboka er skeptisk. Ikke for at han ikke er bra nok – det kan godt være – men skal vi fortsette med denne type signeringer (antagelig ganske dyr også)?

[poll id=»285″]

Ronny Deila

New York City FC tok ledelsen mot Portland Timbers i natt, men tapte til slutt 1-3 i kvartfinalen i MLS is Back-turneringen i fotball. Dermed blir det ikke noe finalespill for Ronny Deila, for de som bryr seg.

Vålerenga i dag

Nyt tanken på at det ikke skjer oss når ingen i Branns ledelse ville snakke med pressen etter gårsdagens kamp. Styreleder, daglig leder, trener og kaptein var alle usynlige og tause etter kampen. I stedet var det visekaptein Kristoffer Barmen og enkeltspillere som valgte å snakke med pressen. Der har du en klubb i krise!

[poll id=»286″]

Legg igjen en kommentar