Dagboka mandag 1. juni 2020

Vil du ha kunstig lyd på TV-sendte kamper? Og sier du ja til millioner av kroner fra oljefondet til Saudi-Arabia? Dagboka tenker høyt 15 dager før seriestart. Det er mandag 1. juni, altså sommer, og det er meldt 26 grader i Oslo i dag. Skal du se ordentlig fotball må du se på TV fra … Fortsett å lese «Dagboka mandag 1. juni 2020»

Vil du ha kunstig lyd på TV-sendte kamper? Og sier du ja til millioner av kroner fra oljefondet til Saudi-Arabia? Dagboka tenker høyt 15 dager før seriestart.

Det er mandag 1. juni, altså sommer, og det er meldt 26 grader i Oslo i dag. Skal du se ordentlig fotball må du se på TV fra dansk Superliga eller tysk Bundesliga, eller reise til Serbia. Der tillater de opptil 1.000 tilskuere.

Danskene har kjørt igang sin liga, og på Twitter diskuteres det om dåselyd, altså kunstig lyd fra gamle fotballkamper som TV-seerne kan høre, fungerer eller ikke. TV-aktørene også i Norge ser nå på hvordan et tilskuerfritt produkt skal fremstå på skjermen, skrev VG for noen uker siden.

– Det jobbes iherdig, og i likhet med musikkbransjen er vi opptatt av å stjele det beste. Vi ser hvordan de løser det i Tyskland og Superligaen. Den beste ideen vinner til slutt – uansett om den kommer derfra eller fra en av oss, sier sportssjef Morten Johannessen i Eurosport-eide Discovery til VG.

Danske Tipsbladet har en detaljert gjennomgang av hvordan dette fungerer i Superligaen:

* Til hver enkelt kamp vil en lydtekniker sidde på plads. Teknikeren har forskellige lydspor, som kan vælges til og fra, og som der kan skrues op og ned for. Volumen får et nøk op, når der er større intensitet eller optræk til store chancer.

* Der sættes lyden af jubel på, når der bliver scoret mål, og lydteknikeren må være årvågen for at sætte lyden på i det sekund, bolden krydser målstregen.

* Der vil stadig være reallyd fra kampen, som så bliver blandet med den kunstige lyd.

* Man vil ikke høre buhråb ved eksempelvis gule kort eller grimme tacklinger.

* Discovery forsøger at lave et kunstigt lydbillede, der er så neutralt som muligt. Lyden vil være renset for klubsange og klubråb, da man ikke vil risikere, at der bliver råbt navnet på en klub, der ikke er med i kampen.

Artikkelen sier ingen ting om lyden skal «støtte» det laget som bommer på en stor sjanse, eller om seeren får jublende lyd når keeper redder et straffespark.

[poll id=»269″]

Ghost games i Bundesliga

Since the Bundesliga has returned without fans, home teams are winning only 20% of the time, skriver Deutsche Welle. Fem av de første 27 kampene har endt med hjemmeseier, og i hele 12 av 27 (nesten 45 prosent) kamper ble det borteseier. Prosentandelen hjemmeseier var på 44 før korona.

Dette lover i alle fall godt foran bortekampen mot Sarpsborg 08 den 16. juni. Husk: Vi vant bare to bortekamper i eliteserien i fjor.

Saudi-Arabia og Newcastle

Du har sikkert lest om det: Oljefondet til Saudi-Arabia vil overta Newcastle. Det betyr at landets kronprins Mohammed bin Salman vil styre klubben. Amnesty-direktør Kate Allen skrev brev til Premier League-direktør Richard Masters.

«The Crown Prince has been using sporting events and personalities as a means of improving the Kingdom’s reputation following the grisly murder of the journalist Jamal Khashoggi – widely believed to have taken place with his approval. Such positive associations with sporting events also distract attention from Saudi’s appalling human rights record, including the imprisonment and torture of women human rights defenders – women like Loujain al-Hathloul – for advocating for equal rights and an end to discrimination.”

Samtidig drømmes det nå om Champions League i Newcastle, og navn som Mauricio Pochettino, Philippe Coutinho, Gareth Bale, Harry Kane og Kalidou Koulibaly nevnes som aktuelle for klubben. Dette er foreløpig bare rykter, men de fleste mener det er sannsynlig at klubben kan bli solgt for 3,9 milliarder kroner, selv om den saudiarabiske kringkasteren nå får kjeft for å ha vist gamle FA-cupkamper med Alan Shearer.

Flere engelske medier skriver at en undersøkelse blant 3.000 Newcastle-supportere viste 96.7% er for at Saudi-Arabia skal få overta klubben.

Dagboka og Vålerenga skal være apolitisk, men spørsmålet er om det er mulig å være apolitisk i sammenhenger som dette. Mange vil mene det er en politisk handling å la en nasjon som Saudi-Arabia få sportsvaske seg i Premier League, samtidig er det jo et åpenbart dilemma at Forente arabiske emirater allerede eier Manchester City. Og Qatar eier PSG i Frankrike.

[poll id=»270″]

Vålerenga i dag

https://www.instagram.com/p/CA3JwjhpA4T/

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar