Dagboka onsdag 08. januar 2019

Når du tror det blir en rolig sesongoppkjøring til Eliteserien så klarer jaggu Vålerenga Herrer å overraske igjen. VPN debatterer trenerspørsmålet og en gammal kjenning kan være på vei til Vålerenga hockey. Etter å ha leda Vålerenga Fotball Herrer gjennom en fryktelig dårlig høst fikk Ronny Deila kanskje litt overraskende fornya tillit i klubben. Enda … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 08. januar 2019»

Når du tror det blir en rolig sesongoppkjøring til Eliteserien så klarer jaggu Vålerenga Herrer å overraske igjen. VPN debatterer trenerspørsmålet og en gammal kjenning kan være på vei til Vålerenga hockey.

Etter å ha leda Vålerenga Fotball Herrer gjennom en fryktelig dårlig høst fikk Ronny Deila kanskje litt overraskende fornya tillit i klubben. Enda mer overraskende var det da han plutselig ble kobla til – og fikk – jobben som hovedtrener i MLS-klubben New York FC. God tur!

Hvem tar over skuta?

For vårt vedkommende betyr det en runde med spekulasjoner om hvem som skal ta over etter Deila. Mediene har spekulert i en rekke navn og det har vi også gjort. Mandagens dagbok spurte også dere, kjære lesere, om hvem dere ønsket. Da vi stengte undersøkelsen vår var det en mann som stod igjen som seierherre: Lars Bohinen. Han fikk hele 34% av stemmene. De andre dere ønsket var Jørgen Isnes (18%) og en konstellasjon av Åge Hareide og Fagermo (begge 12%, men Hareide hadde tre fler stemmer).

Redaksjonen har også debattert dette. Vi har debattert dette ganske heftig, faktisk. For oss er det ikke en klar kandidat. Det å trene Vålerenga er en rimelig tøff jobb. Du skal være tydelig og klar hele veien og samtidig takle det presset som kommer fra supportere, fra oss, fra riksmediene og internt i klubben. Der er det ikke alle i redaksjonen som mener Jørgen Isnes fra Kåffa er helt klar ennå.

Stolt, men kravstor gjeng.

Spørsmålet er om folkene rundt klubben, da spesielt supportere, vil tillate en relativt uerfaren trener å komme inn og faktisk gi han tid uten å forvente medalje hvert selv om vi på ingen måte er i en posisjon til å forvente noe som helst. Det å ansette en «fersking» kan jo være det vi trenger, en som kan være med å grave oss ut av gjørmen, en som hopper nedi hullet sammen med spillerne og bygger skiten fra bunnen av, og ikke en som har vunnet masse rart og starter et nytt kortsiktig prosjekt. Samtidig så har jo klubben prøvd meritterte trenere, og det har jo ikke alltid gått så bra…

For la oss være ærlig. Når du er hovedstadens eneste skikkelig klubb, så kan du ikke gå ut og si «Vi satser på en 10.plass», det er for mange som mener for mye om det. Men hvis du som trener ser det faktisk tar fire år for å bli best så bør klubben kanskje si det da. All erfaring tilsier at det å love gull og grønne skoger i alle fall ikke funker. Det har blitt prøvd før. Vålerengas omgivelser må forstå at klubben har begrenset med ressurser. Vi kan ikke kjøpe oss til suksess. Vi må eventuelt prøve å bygge et lag. Det tar tid. Og dette er ting vi faktisk må ta inn over oss.

Er det noen voksne tilstede?

Sånn det har sett ut så har klubben mangla styring. Laget har rett og slett mangla styring. Det har ikke virka som om de har hatt noen ved roret som har losa dem gjennom kampene og treninger. Mange skjær i sjøen har gjort Vålerenga-skuta lekk. Derfor lurer vi rett og slett på om vi etterlyser en voksen trener. En som kan sette skapet på plass både i kamp og under trening. En som er tilstede.

Åge Hareide har vært diskutert, men heller ikke han treffer alle. Han har gjort mye bra. Det skal sies. Det han har gjort med danskenes landshold og vunnet den nasjonale serien med Rosenborg, Helsingborg, Brøndby og Malmö. Samtidig så gjorde han det ganske bajs som trener for Norge. Er han mannen som kan ta Vålerenga videre? Som en i redaksjonen sier: «Om Hareide har lyst på en REAL utfordring og takker ja, så tar jeg gjerne en løsning som er poppis i utlandet om dagen med en eller annen klubblegende av noe slag som midlertidig trener en periode.»

Responsen til det var: «Ja, det gjorde han [gjorde det bra med Helsingborg red. anm.]. Men han kjenner i alle fall ikke kulturen. Deila gjorde det også bra før oss. Hadde trua på han faktisk.»

«Treneren må kjenne kulturen»

Og det leder oss til et punkt som er gjentatt til det kjedsommelige både på internett og i mediene. «Treneren må kjenne kulturen». Det mener dagboka er sprøyt. Den kulturen som finnes i Vålerenga Fotball Elite pr nå er ikke vits i å ta vare på. Problemet med holdningen «må kjenne kulturen» er at du får en trener-innavl. Det ser vi på de folka som blir foreslått også. Bengt Eriksen. Freddy dos Santos. Jørn Andersen. Thomas Holm. Daniel Fredheim Holm. Sikkert fine folk og flere av de som kan bli dyktige trenere på toppnivå (joda, vi veit Jørn Andersen allerede trener landslag), men hvorfor skal kulturen være eneste kriterie?

Det er litt sånn «dynasti»-takter over hele diskusjonen. Finne en av de gjenlevende sønnene som er verdig til å overta kronen til kongen som ligger på dødsleiet lissom. Det funka kanskje for kongehusene i middelalderen, men vi er over det nå. Det er en innavl som ikke er god for klubben. Er dette nivået så er Vålerenga redusert til en trist klubb som spiser seg sjæl.

Er Lars Bohinen han som skal ta klubben videre?

Lars Roar Bohinen er dog en tidligere spiller og ansatt som er høyt oppe på lista til mange. Han er også den som skiller seg ut av de tidligere nevnte eks-spillerne. Men Bohinen har heller ikke fått til noe spesielt i Eliteserien. Han har rykka opp med Aalesund og Sandefjord, og rykka rett ned med sistnevnte. Det virker som om han har bitt seg fast i 3-5-2 noe som ville ført til større utskiftninger i Vålerenga-stallen.

Om du heller vil spille vakkert og rykke ned, enn å vinne kamper og spille annerledes – da holder du ikke lenge i Vålerenga.

Strukturelt problem?

Det vi sitter og lurer på er hvordan Vålerenga egentlig er organisert. Det virker på oss som at styret sitter og styrer litt når de møter og mest er en slags mottaker av innsideinformasjon. Direktøren styrer litt med sin stab, mens salg styrer litt med sine greier. Så planlegger sport noen treninger og kamper og arrangement prøver å arrangere kamper. Litt som en organisasjon med mange avdelinger uten at de egentlig arbeider sammen. Vi har ikke noe grunnlag for å tru dette annet enn at vi tror dette. Så ikke ta det for god fisk at det faktisk er sånn. Nå skal det sies at det er viktig med høy grad av autonomi på en arbeidsplass for å øke resultatene og trivselen. Skjønt, Skynet var også autonomt og vi så hvordan det gikk.

Før jul fikk vi vite om styrebeslutningen å bygge «Osloidentitet» og satse på unge spillere, men hvor dypt det egentlig stikker får vi svar på med ny trener –  og da vil vel og få svar på det vi lurer på også… For ideen om unge spillere og Oslo og sånt høres ålreit ut den. Vi er ikke negative der. Det er superbra tanke. Men noen må styre skuta trygt gjennom planen.

I vår verden (som er relativt enkel) skal et styre stake ut de lange linjene, visjonene, målene og overordnede strategier. Organisasjonen skal operasjonalisere dette. Det vi er usikre på er om det er slik det foregår i Vålerenga. Det virker litt som om dette settes av trenere på ene siden og administrasjonen på andre siden (trenger ikke være det samme eller de trenger ikke ha snakket sammen) så løper alle andre (også styret) etter og er enig.

Dette er ting vi kanskje får svar på under et medlemsmøte i klubben. Vi er jo medlemmer, så det burde jo gå an.

Kaniner opp av hatten

Tror vi Vålerenga-drar opp noen trener-kaniner opp av den store hatten? Nei. Vi gjør ikke det. Vi tror det blir en av de mediene har spekulert i. Akkurat hvem aner vi ikke. Skjønt, det ville vært strålende om en glisende Espeseth trakk fram en litt usikker Niko Kovač (han minner oss for mye om en tidligere Odd-spiller), Dennis Bergkamp (redd for å fly, blir ikke med til Tromsø) eller argentiske Mauricio Pochettino (kjenner ikke kulturen).

Tor Olav Trøim har hjulpet klubben en del ganger før gjør han det igjen?
(Foto: www.grydis.no)

Ingen av dem skjer, men akk så gøy det ville vært.

Hockey-kjenning på vei tilbake

Neida. Det er ikke snakk om en spiller på vei tilbake fra skade – men en tidligere Vålerenga-spiller som har sett seg lei av livet i EU. Jørgen Karterud skal ifølge TV2 være på vei til Vålerenga , offentliggjøres i løpet av dagen i dag og klar for spill mot Stjernen allerede i morgen. DET syns vi er en god nyhet.

Vålerenga i dag

Heia Jørgen! Heia den som ansetter ny trener i Vålerenga Fotball! Det er sportsquiz på Bohemen etterfulgt av spansk og engelsk breddefotball.

Legg igjen en kommentar