Færre tilskuere på hjemmekampene i år

Har Vålerenga bygd for stor stadion, ser vi supportere av andre lag tvitre når TV-bildene viser mange tomme seter. Vålerenga snitter i år på 8.619 tilskuere per kamp, det betyr en liten nedgang sammenlignet med i fjor. Har Vålerenga rett og slett fått seg en ALTFOR stor stadion? #Eliteserien #ESNball #2fx #glissent — Robin Johansen … Fortsett å lese «Færre tilskuere på hjemmekampene i år»

Har Vålerenga bygd for stor stadion, ser vi supportere av andre lag tvitre når TV-bildene viser mange tomme seter. Vålerenga snitter i år på 8.619 tilskuere per kamp, det betyr en liten nedgang sammenlignet med i fjor.

Serien er halvspilt og vi har 25 poeng, faktisk to poeng mer enn på samme tid i fjor. Samtidig har Vålerenga ca 260 færre tilskuere per kamp i år sammenlignet med de åtte første hjemmekampene i fjor. Totalt snittet vi på 9.180 i 2018, et tall som absolutt kan nås siden vi får besøk av Rosenborg, Brann og Stabæk i høst, motstandere som vanligvis samler over 10 tusen tilskuere.

Hittil i år er snittet 8.880 tilskuere på hjemmekampene. Vi er altså langt unna å fylle stadion som har en kapasitet på 16.555 tilskuere (kapasiteten ble redusert etter 2017).

I februar i år skrev Dagbladet at daværende økonomiansvarlig i Vålerenga, Per Christian Wolden, bekreftet at publikumsinntektene for 2018 var lavere enn forventet.

Søndag var det bare 6.248 tilskuere som betalte for å se kampen mot Kristiansund (ja, vi veit at alle betalende ikke var der fysisk, men betalende tilskuere er det eneste vi kan forholde oss til). Det er uansett et elendig tall og blant de dårligst besøkte kampene av de 28 eliteseriekampene på Intility siden vi begynte å spille der for snart to år siden.

Kamper med færrest tilskuere

5.719 tilskuere mot Tromsø 14. april 2019

6.063 tilskuere mot Odd 18. mars 2018

6.248 tilskuere mot Kristiansund 4. august 2019

6.766 tilskuere mot Odd 29. april 2019

7.008 tilskuere mot Sandefjord 5. august 2018

Kamper med flest tilskuere

17.011 tilskuere mot Sarpsborg08 10. september 2017

14.740 tilskuere mot Rosenborg 16. september 2018

14.418 tilskuere mot Lillestrøm 26. mai 2019

13.527 tilskuere mot Lillestrøm 26. mai 2018

12.236 tilskuere mot Odd 19. november 2017

– Vi får det publikum vi fortjener. Så enkelt er det. Men de gjør en fantastisk jobb de som kommer, sa Ronny Deila til Dagsavisen etter 2017-sesongen.

Tilskuersnittet i eliteserien i år er 5.996. Snittet i fjor var 5.865 for hele sesongen. Sånn sett er det ikke krise, men Oslo bør faktisk ha kapasitet til å fylle stadion uke etter uke. Hvorfor skjer ikke det?

Hvorfor kommer ikke flere folk på kampene?

Selvsagt kan det ha sammenheng med det som skjer utpå banen, men å gå på fotballkamp handler om så mye mer enn å se eget lag vinne og imponere. Men ja, dårlig spill og for få poeng, kan absolutt være en faktor. Vålerenga har aldri hatt flere tilskuere enn i 2005-sesongen (snittet på 15.658), det var forrige gang vi vant serien. I 2004 kjempet vi lenge om gull, men fikk sølv, snittet vi på 14.392 (nest best).

Men hvorfor er det et middelmådig lag fra Stockholm som har det høyeste snittet i Norden? Hammarby har ikke vunnet serien siden 2001, men snitter likevel på 23-24 tusen tilskuere. VPN skrev om hvordan det var på kamp med Hammarby for noen uker siden, og kort oppsummert: Det var fantastisk stemning på arenaen.

Kan det være en faktor at stemningen på Vålerengas kamper var bedre før, eller er ikke det sant? Her er det nok forskjellige meninger, men VPN tar den med som en mulighet.

Vi hører ofte at i Oslo er det så mye annet som skjer, derfor velger folk IKKE å se fotball live. Oslos befolkning er sære. Men er dette en holdbar forklaring? Hvorfor klarer tre lag i Stockholm og to i København å ha flere tilskuere på kampene sine?

Kan TV være forklaringen? Mange kamper vises på TV og da gidder ikke folk ta turen. Vel, kampene i Sverige vises også på TV, og kampene spilles både fredag, lørdag, søndag og mandag i vårt grannland.

Er det for dyrt å gå på kamp? I Sverige koster det 140 kr for voksne på familietribunen og 185 kr for voksne på «supportertribunen», eller klacktribunen som det heter der. På Intility må voksne må betale 300 kr på familietribunen og 235 kr på supportertribunen.

[poll id=»200″]

Aktive sitteplasser

Fotballkanalen lagde i desember i fjor en fin oversikt over hvilke klubber i Skandinavia som drar flest tilskuere. Her er faktisk Vålerenga på 10. plass, men i antall tilskuere er vi langt bak.

På Hammarby sin hjemmeside kan du hele tiden se hvor mange billetter som er solgt til neste hjemmekamp. De skal forresten møte Helsingborg på søndag, og i skrivende stund er det solgt 19.236 billetter. Damelaget (som ikke spiller i Damallsvenskan, men Elitettan) møter Assi, og de har solgt 802 billetter.

Svenskene har også noe som heter aktive sitteplasser, som de forklarer slik på hjemmesiden:

Vi har två kategorier av så kallad Aktiv Sittplats (kurva samt långsida). Aktiv sittplats innebär att det är en sittplatssektion men där folk lever sig in lite mer i matcherna och där det förekommer att folk står upp i delar av matcherna, en del matcherna väldigt mycket. Det är sittplatser men med lite mer «klack» karaktär. Om man vill sitta lugnt och inte störas av att folk står upp rekommenderas vanliga sittplatssektioner på t.ex. B-läktaren.

Supportere forandrer seg

Helt til slutt tar vi med en historie fra England. I boken «We never win at home, we never win away – The Inside Story of Manchester City’s Legendary Fans» – skrevet av supportere for supportere – er det en fyr som sukker oppgitt over utviklingen.

«There’s plenty I don’t miss from the bad old days, yet there are some things I do miss. Will my kids have the same passion for City as I did? Will they want to get up at 4 am and get a train at 5 so they can arrive in London at 8 and drink all day and get home at 3 in the morning after going clubbing after the game? Probably not. When there is so much dough in the game and you haven’t got the same bond between the players and fans, it can never be the same.»

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar