Sånn ender Eliteserien 2019

Vi har titta i kaffegruten vår og sett hvordan terninger, bein og alt annet man kaster har landa. Det har gitt oss fasiten på Eliteserien 2019. Det å komme med fasiten på Eliteserien er ekstremt vanskelig. Mange vil si det er tilnærma umulig. Siden vi i VPN ikke takker nei til en utfordring prøver vi … Fortsett å lese «Sånn ender Eliteserien 2019»

Vi har titta i kaffegruten vår og sett hvordan terninger, bein og alt annet man kaster har landa. Det har gitt oss fasiten på Eliteserien 2019.

Det å komme med fasiten på Eliteserien er ekstremt vanskelig. Mange vil si det er tilnærma umulig. Siden vi i VPN ikke takker nei til en utfordring prøver vi oss allikevel. Vi har ikke hørt på andre utenom oss selv, og noen ganger har vi kanskje latt hjertet telle mer enn hodet.

1. Molde Fotballklubb
Molde har mista fjorårets store komet, Erling Braut Håland, men har henta inn stort. Erling Knudtzon, Ohi fra Stabæk, Erik Ulland Andersen og Mathis Bolly har kommet inn. Spillermessig har de ikke tapt seg stort. De har vel strengt talt forsterka seg.

(Foto: Anders Grydeland/www.grydis.no)
Adam Kwarasay stopper en moldespiller. (Foto: Anders Grydeland/www.grydis.no)

Det vi er mest usikre på er hvordan de takler tapet av sin største stjerne: Ole Gunnar Solskjær. Erling Moe er ansatt som fast hovedtrener, men vi tror ikke det har så veldig mye å si sånn egentlig. Han er mye av det samme som Solskjær er og skal man tro engelske pundits så innehar han den viktigste egenskapen en trener kan ha: Han kjenner klubben.

Samtidig så har Molde økonomiske muskler til å forsterke om det skulle gå dårlig. Ryktene sier Molde fikk 80 millioner av Manchester United som et plaster på såret for at Solskjær ikke returnerte, og de har også Røkke-penger om alt skulle gå på tverke.

2. Rosenborg Ballklub
Ny trener. Nytt system. Nytt rot? Vi tror ikke på det siste. Eirik Horneland har gått gradene i FK Haugesund og er en rolig trener. Det er dog forskjell på FKH og RBK. Det er stor forskjell på forventningene fra Stormen og Kjernen, og RBK under Horneland må levere fra første stund.

RBK har klart å beholde de sentrale spillerne sine gjennom vinteren, i tillegg har de forsterket laget klart med spillere som David Akintola, Gustav Valsvik og deres hjemvendte sønn: Gjermund Åsen. Vi er allikevel ikke helt trygge på trønderlaget. De kommer til å kjempe om gullet med Molde, men det holder dessverre ikke helt inn. Det blir sølv.

3.  Vålerenga Fotball
Etter en del sesonger med ørkenvandring drar Vålerenga seier etter seier ut av hatten. Neida, VPN-redaksjonen er ikke drita når dette blir skrevet, men vi har trua på laget Ronny Deila har samla denne sesongen. Tipset fordrer dog at Vålerenga faktisk får til en god start og klarer å holde på momentet gjennom sesongen.

Da Deila snakka om kontinuitet for så å kvitte seg med fire-fem a-lagsspillere ble vi kledelig skeptiske. Denne skepsisen har snudd til en ekstrem positivisme. Den offensive lagdelen virker sterkere enn på veldig lenge, og vi tror Matti Vilhjaljmsson kan få en rolle lignende den Steffen Iversen hadde. Sterk i feltet og binder opp en ekstra forsvarsspiller så Bård Finne, Herolind Shala, Chidera Ejuke eller Deyver Vega kan få mer rom.

Dette er en gjeng som får mye å glede seg til i år.
Dette er en gjeng som får mye å glede seg til i år.

Vi spurte Deila sjæl om hva han mente om tipset: “Vårt mål for 2019 er at vi skal være med å kjempe om medalje, så hvis tipset deres stemmer, er vi veldig godt fornøyde med det!”
Det blir vi også, Ronny. Det blir vi også.

4. Sarpsborg 08
For to sesonger siden var Sarpsborg fryktelig gode. I fjor var det Europa League som gjaldt og serien fikk seile litt sin egen sjø. Som i fjor har de nesten handla et helt lag, og det er en del spennende signeringer der. Det viktigste er at noen av de tre nye spissene finner scoringsformen.

I år tror vi de er tilbake der de var for to år sida, men at medaljen akkurat glipper for sarpingene. Det største problemet er nok keeperposisjonen. Det er usikkert hvem som er den beste der tidligere Vålerenga-keeper Aslak Falch stod de 18 første kampene før russeren Vasjutin stod de 12 neste. Hvem står når Sarpsborg 08 møter Molde i første runde? Ingen er vel egentlig helt sikre – og der ligger utfordringen.

5. SK Brann
Hvert år produseres det gull-øl i Bergen, og nesten hvert eneste år blir de like skuffa. I år tror vi ikke de kan drikke bronse-ølet sitt engang. Lars Arne Nilsen har fått på beina et ekstremt slagkraftig lag etter Agent Norlings famøse “prosjekt Nedrykk”.

Erik Israelsson i duell med Branns Vito Wormgoor (foto: Eivind Hauger)
Erik Israelsson i duell med Branns Vito Wormgoor (foto: Eivind Hauger)

Midtbanen er dritbra. Det skal de ha. Også har de en god forsvarsrekke. Det som dog ikke er SÅ fantastisk bra er spiss- og keeper-plass. I Bergen diskuterer de,helt seriøst, om det er Håkon Opdal eller Eirik Holmen Johansen som skal stå i sesongstarten. Bare det er et sjukdomstegn. Så har vi spissplass. De har Daouda Bamba. Og det er det eneste. De to andre er en avskilta ex-Vålerenga-spiss og Azar Karadas… (Nå kan det det ut til at tidligere Viking-spiss, Veton Berisha, er på vei til Brann. Red anm.)

Så har du lokalpressa og supportera. Får Brann motgang tidlig i sesongen så blir det dårlig stemning i hele byen. Da tar det ikke lang tid før kaos-klubben Brann finner seg selv.

6. FK Haugesund
Med Jostein Grindhaug bak rattet tok Haugesund store steg og etablerte seg som Eliteserieklubb på øvre halvdel av tabellen. Etter noen år som sportsdirektør er nå Grindhaug tilbake som trener, etter at Horneland forsvant til RBK.

Til tross for at deres beste midtstopper er skadet ut sesongen og at Akintola er borte, tror vi på en god sesong. Martin Samuelsen er potensielt en meget spennende erstatter for Akintola, og de har jo fortsatt Grindheim til å styre troppene.

7. Kristiansund BK
Når Vålerenga skal overraske og ta medalje i år må noen holde den faste 7.plassen varm, før vi tar den tilbake neste sesong. I år blir det KBK. En klubb som har imponert stort med hva de får ut av ressursene sine over lengre tid, og med en hel lokalbefolkning i ryggen(på alle måter motsatt av Enga altså!).

Det regna hardt da Kristiansund gjest Intility i fjor (foto: Eivind Hauger).
Det regna hardt da Kristiansund gjest Intility i fjor (foto: Eivind Hauger).

Sommersigneringen av Kastrati i fjor var god. Han kan jo irritere på seg en stein, men mål kommer han til å score (så lenge han ikke irriterer på seg dommere i tillegg til steiner). De siste dagers signering av Amang fra Molde kan også være potensielt gull.

8. Ranheim Idrettslag
Laget som før i fjor var mest kjent som farmerlaget til Rosenborg og tør vi påstå de kleineste forballåtene som er skrevet her til lands gjorde det oppsiktsvekkende godt i starten av sesongen. En periode så det ut til at de skulle legge seg foran de andre trøndera. Kjipt for de og bra for oss rakna det litt utover og de havna på sjuendeplassen Vålerenga skulle hatt.

De har henta inn noen forsterkninger fra lavere serier, men vi tror egentlig ikke Ranheim beveger seg noe særlig i noen retninger i år og plasserer dem dermed midt på tabellen.

9. Lillestrøm SK
LSK er litt som skjeggkre. Når du først har fått driten inn i boligen så er det faen meg helt umulig å bli kvitt den. Sånn er det med LSK. Når skabben fra Romerike først har kommet i Eliteserien så blir vi ikke kvitt dem. Håpet var der ifjor, men neida. Selv ikke nedrykk klarte de.

I år blir det lettere å holde seg for Eliteseriens eneste gule og sorte lag. Jørgen Lennartsson er en dyktig trener, og selv om laget kanskje ikke er så dyktig så kan de organisere seg. De beholdt Árnor Smarasson, og sammen med Thomas Lehne Olsen kan de faktisk finne på å score en del mål.

Her har Frode Kippe akkurat scora for Vålerenga mot LSK. (Foto: Eivind Hauger)
Her har Frode Kippe akkurat scora for Vålerenga mot LSK. (Foto: Eivind Hauger)

Bakover er vi litt skeptiske. De slapp inn fire mål mot Vålerenga i sesongoppkjøringa, og selv om de scora fire så gjør de ikke det når serien starter. Frode Kippe må nok belage seg på flere dasser å låse seg inn på, men han slipper i det minste å rykke ned.

10. Tromsø IL
På grunn av nyrike fiskere en gang på 1800-tallet kalles Tromsø Nordens Paris, men det gjør på ingen måte deres fotballag til Nordens Saint-Germain. Tromsø har forlenga kontrakten med Simo Valakari frem til 2022 og vi regner med å se mye av det samme.

I fjor var de litt opp og ned om de skulle rykke ned eller ikke. I år regner vi med at de er mer stabilt retta mot tiendeplassen.

11. Odds Ballklubb
Fagermo gjør det han gjør best og det er å kjøre på videre for at Eliteserien har sjarm- og profilløse lag som fyller opp tabellen. Odd er det laget alle glemmer og hvis sjarm hadde vært poenggivende så ville Odd starta med -16.

Er det noen som veit hvem dette er? (Foto: Eivind Hauger)
Er det noen som veit hvem dette er? (Foto: Eivind Hauger)

Andreas Helmersen og Sander Svendsen kommer på lån fra henholdsvis RBK og Hammarby. Det er jo noe? Odd kunne like gjerne vært på sjetteplass eller trettende. Tiende? Samma. Ingen utenom han Odd Rane orker – eller gidder – å bry seg.

12. Strømsgodset “Topp”fotball
Vi skulle så gjerne håpe at Marcus Pedersen spiller i Oslo bolig- og sparelag-ligaen neste år, men det skjer nok ikke. Vi spår litt under midten for laget fra Østre Hokksund.

Det er keeperplassen og forsvaret som er Godsets svake punkt. De diskuterer hvem som skal stå av Espen Bugge Pettersen og Viljar Myhra. De prøver å finne ut av hvem som er best av Mounir Hamoud og Lars Sætra. De prøver rett og slett å finne ut av hvem som er best av et forsvar bestående av jevngode spillere.

Vi blir ikke overraska om Bjørn Petter Ingebretsen blir første trener som må finne på noe annet i løpet av sesongen.

13. Viking
Hvordan har det seg at det virker som det er dårlig stemning i stavangerbaserte idrettslag? Det har lenge ligget i kortene at Viking kom til å rykke ned før eller seinere. I fjor skjedde det. Og like lite overraskende rykka de opp igjen. Riktig nok ikke med like stor margin som vi hadde regna med, men det har nok mer å gjøre med at laga rundt var gode som at Viking var ræva.

Tommy Høiland banka inn 21 av 68 mål i fjor. Om han fortsetter å score like mye i år tviler vi på, men at han er viktig regner vi med. Viking er milevis fra “Norges beste fobalag”, men de rykker nok ikke ned igjen på en stund, selv om vi tror at det kan bli nærme.

14. Stabæk Fotball
For bare et par uker sida var Henning Berg ute og sa at Ohi blir. Det skjedde ikke. Og med det er det vel ikke snakk om noen særlig bedre plassering enn femtende. Stabæk er et lag som ligger litt sånn midt på. I fjor var det nære på at det gikk ned. Det trur vi det blir i år og.

Oslo, Intility Arena 16. mai 2018 Vålerenga møtte Stabæk til tiende runde i Eliteserien. Vålerenga spilte 1-0 mot Stabæk i Eliteseriens tiende runde. Vålerenga vant 1-0 over Stabæk i Eliteseriens tiende runde. Oslo, Valle, Intillity Arena, 16. mai 2018
Stabæk blir fraløpt i år også. (Foto: Anders Grydeland/Grydis.no)

Akkurat hvor nærme det blir kommer an på skader og hvilke overraskelser Inge Andre Olsen drar opp av hatten når det nærmer seg slutten av overgangsvinduet.

15. Mjøndalen Idrettsforening
MIF vil alltid bli husket i våre hjerter som laget som sendte Brann ned i første, og for det har de et snev av respekt på tross av at de er fra Drammen.

Vi har dog ikke trua på de kommer til å “dra en Ranheim” og etablere seg i øverste divisjon i år heller. Laget er rett og slett for tynt og forholda er for små, men vi håper de banker Godset og Stengel i “Elv Classico”. Laget, som henta motetips fra innvandra tyskere på starten av 40-tallet, må nok belage seg på en tur ned igjen.

16. Bodø/Glimt
Glimt har hatt en storhetsperiode. Den er det ingen som husker. Den oppvoksende generasjon kan lese om den i Glimts krøniker. Ingen vet hvor de bøkene er. Det beste med Glimt er at banen ligger tett opp mot Bodø lufthavn. Det er altså ikke så vanskelig å komme seg til og spesielt fra Aspmyra – noe som er det første du tenker når du kommer inn portene på den forblåste sletta de kaller stadion.

Den Gule Horde kommer til å rykke ned. Den beste lagdelen er keeper. Ricardo Friedrich er undervurdert, men det holder ikke så lenge forsvaret lekker som en sil. De hadde ikke klart seg selv med Yev Lashin (i form og levende) mellom stengene.

Hadet bra, Bodø!

Husk vår eliteserien fantasy-liga – VPN Offisiell. Koden er 6115-2662.

Årets toppscorer blir Ohi. Vi tror han kommer til å bøtte inn mål for Molde, dessverre. Bård Finne blir årets spiller i Vålerenga og solgt for 120 millioner til en klubb på kontinentet i januar.

Bård Finne jubler etter scoring mot Ranheim i siste serierunde (foto: Eivind Hauger/VPN/Klanen)
Bård Finne jubler etter scoring mot Ranheim i siste serierunde (foto: Eivind Hauger/VPN/Klanen)

Men hva med divisjonen under? Obos-ligaen er et sammensurium av mystiske og fascinerende lag. Vi tror Sandefjord og Aalesund rykker opp. Start havner på en kvalik-plass, men klarer ikke å ta seg til finalen mot Stabæk. Stabæk møter Sogndal, men Henning Bergs menn sørger for at Eirik Bakke får enda en sesong i Obos.

Hvordan tror du det går? Kom gjerne med dine tips i kommentarfeltet enten under eller på Facebook.

 

Legg igjen en kommentar